12.08.2014,  19:38:22 | 0 comentarii | 1324 vizualizari
Aflat în administrarea Primăriei municipiului Petroşani, / Cimitirul Central din Petroşani are 100 de ani. Peste 40.000 de localnici îşi duc aici somnul de veci!
de Corneliu BRAN
Astăzi vom discuta un subiect care nu face nimănui plăcere, dar de care ne izbim, vrem, nu vrem, de-a lungul vieţii noastre pasagere pe acest pământ. Este vorba de Cimitirul „Central” din Petroşani. Care, aşa, pe negândite a „împlinit” - dacă putem spune aşa - un secol de existenţă! Cel puţin aşa ne-a spus domnul Istvan Hodos, responsabilul cimitirului din partea Primăriei municipiului Petroşani. 
 
6.500 de morminte întinse pe o suprafaţă de 5,3 hectare!
Ca atare, la o asemenea venerabilă vârstă, am vrut să aflăm mai multe de la cel care de câţiva ani răspunde de unul dintre cele mai mari cimitire din Valea Jiului, care aparţine de administraţia publică locală. Şi care nu-i chiar aşa de uşor de întreţinut pe cât ar vrea unii să pară, cele 5,3 hectare care cuprind peste 6.500 de morminte fiind o suprafaţă destul de mare în comparaţie cu numărul mic de angajaţi care se ocupă de întreţinere (trei plus responsabilul cimitirului!). Cu toate acestea, în ultimii ani s-au făcut progrese, în sensul că mormintele n-au mai fost lăsate în voia sorţii, acolo unde cetăţenii n-au mers să cureţe mormintele cei trei angajaţi au intervenit. În plus, an de an cimitirul a fost cosit şi curăţat de bălăriile de printre morminte, refăcându-se totodată şi mai multe alei principale plus gardul împrejmuitor şi intrarea principală în cimitir. De la Istvan Hodos am aflat şi ce ştiam de la primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, faptul că în momentul de faţă suprafaţa cimitirului este iluminată integral, aspect care a dus atât la scăderea numărului de furturi de pe raza cimitirului, cât şi a unor acte de sălbăticie care se mai întâmplau noaptea. 
 
Aproape 50.000 de petroşeneni se odihnesc la „Central”
Problema cea mai mare a cimitirului, de mulţi ani, este lipsa de spaţiu. „Locurile de veci libere în momentul de faţă sunt foarte puţine. Deşi acum trei ani cimitirul s-a extins, primăria cumpărând circa 1500 mp de pământ de la particulari, în momentul de faţă suntem iar înghesuiţi cu terenul liber. Suntem în tratative cu un particular pentru a mai cumpăra cel puţin 1.000-1.500 mp, dar peste alţi doi-trei ani iar vor fi probleme. După evidenţa pe care o avem, în Cimitirul Central sunt îngropaţi cu mult peste 40.000 de cetăţeni ai municipiului nostru. Spun cu mult peste această cifră, deoarece evidenţele din urmă – o parte din ele - au rămas la fostul IGCL. Dar la arhive n-am prea găsit mare lucru… este evident că acum zeci de ani nu se lucra ca acum, când totul se poate păstra electronic”, ne-a declarat Istvan Hodos.
 
Taxe de concesionare rezonabile…
Cum spuneam, în momentul de faţă doar trei muncitori deservesc cimitirul, lucrând tot ce încape: de la săpări de gropi până la curăţenie şi tot ce trebuie. „Zilnic trebuie să ne ocupăm de cimitir, altfel nu se poate. Un mare sprijin primim întotdeauna din partea domnului director Vişan, de la SPADPP, care de trei ori pe an ne trimite oameni să cosească cimitirul. Iar tot ceea ce se coseşte sau se curăţă din cimitir este luat apoi tot de SPADPP, care ne pune la dispoziţie camioane sau ifron”, mai declară responsabilul cimitirului.
Taxele de concesiune pentru morminte sunt pe două zone: zona 1 – se plăteşte 50 lei pe 7 ani; zona 2 – 40 lei pe 7 ani; la ambele zone putându-se concesiona până la 25 de ani. Taxa pentru săparea unei gropi este de 65 lei. 
„În ultimii ani oamenii au fost mai conştiincioşi, plătind în mare parte taxele de concesiune ce le revin. De aceea a fost posibilă şi repararea gardului pe un tronson însemnat, inclusiv la intrarea în cimitir, operaţiune care va continua. De la domnul primar am înţeles că este prevăzut în buget să continue repararea gardului şi în zona veche a cimitirului. Am înţeles că există şi propuneri de reparare a drumului principal, cel care străbate cimitirul în mare parte, de jos până sus. Faptul că domnul primar Iacob-Ridzi a dispus, cu sprijinul consiliului local, extinderea iluminatului în cimitir a făcut ca de la an la an numărul furturilor să dispară. Dacă înainte era aproape săptămâna şi furtul, în ultimele luni s-au mai furat de câteva ori flori de pe morminte şi doar două cruci de fontă şi două vaze de marmură, iar din câte am înţeles poliţia a şi depistat autorii. Poate şi faptul că cei de la Poliţia Locală patrulează mai des prin cimitir, aproape în fiecare zi, face ca această problemă să fie pe cale de dispariţie, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Şi aşa sunt destule de făcut, asta ne-ar mai lipsi, bătaie de cap din cauza unor nărozi care n-au ce face şi fură din cimitir”, ne-a mai spus Istvan Hodos.
 
Pregătesc un cimitir curat de Luminaţie
În ceea ce priveşte pregătirea cimitirului pentru intrarea în anotimpul rece, lucrurile se vor precipita în următoarea perioadă. Aflăm de la responsabilul cu cimitirul că urmează o serie de coasă şi de curăţare a bălăriilor, apoi, undeva pe la începutul lui octombrie, o a doua serie de tăiat iarba, „în vederea pregătirii cimitirului pentru Luminaţie, pe 1 noiembrie, când vor veni în cimitir mii de oameni care vor aprinde o lumânare pentru cei dragi, aşa cum se obişnuieşte pe la noi”. Până atunci probabil că SPADPP se va ocupa şi de drum şi de lucrările de la gardul împrejmuitor, aşa cum lasă să se înţeleagă Istvan Hodos. Vom vedea în noiembrie, să sperăm, toate acestea. 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Nu ştiu pe cine ar mai putea interesa subiectul acum când, în Vulcan, nu mai vezi vreun bărbat care să aibă pe cap[..]
28.07.2015, 21:48   |    0 comentarii
S-a făcut ca, sâmbătă, în jur de unsprezece, să ajung mai repede la mormântul celui de la moartea căruia ur[..]
27.07.2014, 22:42   |    0 comentarii
Zilele trecute discutam, la o cafea, cu profesorul Gheorghe Boantă despre Petrila de altădată. La şcoală era decretată &bdqu[..]
10.04.2014, 21:48   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter