08.09.2009,  13:58:24 | 0 comentarii | 456 vizualizari
ITM Hunedoara face ordine pe piaţa muncii
de Mihaela PETROŞAN
O activitate de amploare a avut loc, pe teritoriul judeţului Hunedoara, în perioada 28 august - 1 septembrie, sub coordonarea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Este vorba despre „Campania naţională privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul construcţiilor”.
 
Conform datelor furnizate de către ITM Hunedoara, între obiectivele campaniei derulate pe parcursul celor cinci zile au fost şi verificarea respectării de către angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi identificarea angajatorilor care folosesc lucrători fără forme legale de angajare, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale şi identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.
Potrivit declaraţiilor directorului coordonator al ITM Hunedoara, Sorin Vasilescu, făcute în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri la Deva, „în cadrul campaniei, dar şi în alte activităţi derulate de inspectorii noştri, vedem că munca fără forme legale este în continuă creştere. Acest flagel are un efect negativ nu doar pe piaţa muncii ci şi în ceea ce priveşte concurenţa între firme. Acest flagel prin care firmele încearcă să-şi dimi­-nueze costurile, prin neplata contribuţiilor pentru angajaţi, înseamnă evaziune fiscală”. Datele ITM precizează că pentru fiecare persoană găsită lucrând fără forme legale se aplică o amendă între 1.500 şi 2.000 de lei, iar dacă firma respectivă este găsită de mai multe ori în această situaţie, ITM Hunedoara poate cere chiar radierea firmei respective.
„În instanţă, este greu de probat munca fără forme legale deoarece se bazează pe declaraţii ale persoanelor depistate că lucrează fără contract de muncă. În acelaşi timp, instanţele ar trebui să analizeze cu mai mult profesionalism contestaţiile pe procesele verbale încheiate de inspectorii de muncă deoarece în multe cazuri sancţiunile sunt transformate din amenzi în avertismente sau sunt chiar anulate”, a mai precizat Sorin Vasilescu.
În primele şase luni ale anului au fost contestate 25 la sută din procesele verbale încheiate de inspectorii ITM Hunedoara, 4 la sută dintre acestea fiind anulate de instanţe. De asemenea, 10 la sută din procesele verbale contestate au fost admise parţial de instanţe, amenzile fiind transformate în avertismente.
 
O ţintă importantă: securitatea în muncă
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, nouă inspectori din cadrul ITM Hunedoara au controlat 19 agenţi economici din domeniul construcţiilor, care aveau angajate 640 de persoane. Potrivit reprezentanţilor ITM Hunedoara, inspectorii au constatat 36 de deficienţe şi au dispus tot atâtea măsuri. În această perioadă au fost sancţionaţi 16 angajatori, valoarea sancţiunilor aplicate fiind de 17.500 lei.
Printre deficienţele constatate se numără neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie, neasigurarea supravegherii medicale a lucrătorilor la intervale regulate, neasigurarea semnalizării mini­me de securitate la nivelul şantierelor de lucru, nepurtarea echipamentului individual de protecţie, existenţa riscului de cădere de la înălţime datorită golurilor din planşee neasigurate şi nesemnalizate.
 
Fără contracte de muncă...
În domeniul relaţiilor de muncă, din 30 de firme controlate, care aveau 1.126 persoane angajate, au fost constatate 124 de deficienţe şi au fost sancţionaţi 14 angajatori.
În această perioadă, pentru munca fără forme legale au fost sancţionaţi 11 agenţi economici, numărul persoanelor depistate lucrând fără forme legale fiind de 26. În acest caz au fost aplicate sancţiuni în valoare de 39.900 lei. Printre deficienţele constatate de cei opt inspectori care au realizat aceste controale se numără neîntocmirea contractului individual de muncă, neevidenţierea timpului de lucru, necompletarea dosarelor personale ale angajaţilor, negarantarea plăţii salariului minim brut pe economie.
 
Bilanţul la zi
În primele opt luni ale anului 2009 ITM Hunedoara, în domeniul relaţiilor de muncă, a controlat aproape 1800 de firme. Sancţiunile aplicate se ridică la 990.800 lei, din această valoare 570.400 lei fiind amenzi pentru munca fără forme legale. Din cele 370 persoane depistate că lucrează fără forme legale, patru au fost tineri sub 18 ani.
În ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă, potrivit reprezentanţilor ITM Hunedoara, de la începutul anului au fost controlaţi 2834 angajatori şi au fost aplicate amenzi în valoare de 894.000 lei.
„Prin controalele efectuate am reuşit să diminuăm numărul accidentelor de muncă. Iar ca exemplu, dacă în anii trecuţi la Compania Naţională a Huilei din Petroşani erau înregistrate foarte multe accidente, soldate cu morţi, iată că anul acesta nu s-a mai înregistrat niciun accident colectiv, doar un accident individual mortal”, a mai spus Sorin Vasilescu.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter