06.11.2011,  15:08:54 | 0 comentarii | 1122 vizualizari
Anual, sera de flori a Primăriei Petroşani produce sute de mii de fire de flori
de Corneliu BRAN

14 angajaţi şi o economie de miliarde
Dacă nu ştiaţi, pe strada Independenţei din Cartierul Aeroport din Petroşani dăinuie din vremuri ceauşiste o seră administrată de angajaţi ai Primăriei municipiului Petroşani. Anual, în această seră sunt recoltate câteva sute de mii de fire de flori, necesare la ornamentarea diferitelor spaţii verzi din localitate. Aproape tot ceea ce vedeţi prin parcuri, prin zonele centrale, în materie de flori, sunt cultivate la sera respectivă. Cu doar 14 angajaţi, administraţia locală petroşeneană face anual economie de cel puţin câteva miliarde de lei vechi, ca să nu spunem mai mult. De ce? Motivul este simplu. Firul de floare ornamentală poate ajunge, cumpărat la prima mână, şi la 14-15 lei, funcţie de floare. Dacă facem o medie doar de 3 lei pe fir, înmulţită cu câteva sute de mii de fire, cât se cultivă pe spaţiile verzi sau în diverse zone ale Petroşaniului, rezultă o cifră cu multe zerouri, dacă aceste flori ar fi cumpărate de administraţie. Dar aşa, marea majoritate a florilor fiind cultivate în sera respectivă, ajungem la concluzia că aceşti bani sunt economisiţi, minus salariile pentru cei 14 angajaţi plus alte cheltuieli, destul de mici, pentru utilităţi şi întreţinerea plantelor.

Ion Dobre, director în cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, confirmă faptul că prin această seră primăria economiseşte extrem de mulţi bani: „În tot oraşul am plantat sute de mii de fire din sera respectivă. La început am plantat florile de primăvară -  lalelele, panseluţele, o parte din trandafiri şi alte flori, iar la ora actuală continuăm cu plantările florilor de sezonul care va începe, sezonul de vară-toamnă, flori specifice zonei, cultivate în sera noastră. Mă refer la petunii, la tagete, salvie şi altele. Faptul că în anii trecuţi am făcut la această seră reparaţii, ne face ca acum să culegem roa­dele acelor investiţii. Nu mai trebuie să alergăm după flori cine ştie pe unde. Iar dacă ţinem cont că unele fire de flori pot ajunge şi la 14-15 lei pe bucată, cum sunt de exemplu petuniile, vă daţi seama ce economie se face la bugetul primăriei! Doar în zona Hermes, cea de lângă primărie, s-au plantat până acum zeci de mii de flori în anul acesta. Și mai sunt alte şi alte zone, în parcuri, în Aeroport, în Petroşani Nord. Există şi cheltuieli cu această seră, dar ele sunt incomparabil mai mici decât beneficiul pentru primărie şi pentru cetăţeni. Vreau să vă spun şi un alt aspect. Din florile de la seră am dat şi dăm în continuare fire de flori tutu­ror cetăţenilor care ne solicită că doresc flori pentru amenajarea spaţiilor verzi din apropierea blocurilor unde solicitanţii locuiesc. Deoarece tot la capitolul înfrumuseţarea oraşului intră şi acele zone”. 
 
366 de ghivece cu muşcate - pe stâlpii de iluminat
Și parcă doar atât nu ajungea, edilii petroşeneni s-au gândit să le mai facă o surpriză plăcută cetăţenilor, prin achiziţionarea a aproape 400 de ghivece cu muşcate, de la o seră din Timişoara. Care au fost agăţate pe stâlpii de iluminat de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi pe străzile centrale Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu.
„În ultimele zile, am agăţat pe marea majoritate a stâlpilor din zona centrală a oraşului, cam pe 122 de stâlpi, câte trei ghivece de flori pe fiecare dintre aceştia. Este vorba de nişte muşcate foarte frumoase şi rezistente, pe care le-am adus de la o pepinieră din Timişoara. Anul acesta sperăm ca în Petroşani să avem cele mai frumoase ghivece de flori ornamentale din Valea Jiului şi, de ce nu?!, din judeţ. Începând de la Minerul, din zona nordică a Petroşaniului şi până în dreptul spitalului, dar şi pe străzile Nicolae Bălcescu şi Avram Iancu, oamenii pot să admire aceste flori. Florile respective ne-au costat undeva în jur de 6.000 de lei, deci nu o sumă exorbitantă, dar cred că fiecare leu investit în flori îşi merită banii. Uitaţi-vă la ţări civilizate din Europa sau America cum plantează peste tot flori şi plante ornamentale, care schimbă plăcut aspectul localităţilor respective. După astfel de oraşe-model încercăm să ne inspirăm şi noi, pentru ca Petroşaniul să îşi schimbe faţa în bine de la un an la altul. Un oraş viu, colorat, plin de flori, plante şi pomi, este o încântare pentru toată lumea. Asta vrem să facem şi noi”, ne-a mai declarat Ion Dobre.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter