13.08.2014,  21:39:29 | 0 comentarii | 865 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lună spornică pe şantierul de la SE Paroşeni al instalaţiei de desulfurare a gazelor de ardere şi a instalaţiei de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii în şlam
de Gheorghe OLTEANU
Nu doar pentru eu, care, merg lunar să scriu despre ce se mai petrece pe şantierul instalaţiei de desulfurare de la SE Paroşeni, rămân plăcut impresionat - ca să nu spun uimit, pentru că parcă nu sună prea bine de modul în care avansează lucrările investiţiei. Însuşi şeful pazei, care m-a însoţit ieri dimineaţă până la birourile celor de la SC Tecnoservice Bucureşti SA, mi-a mărturisit că şi el constată, de la o zi la alta, că apare ceva nou în peisaj.
 
Deşi nu mă aşteptam,
pe ing. Octavian Dobrescu, şeful de şantier, l-am găsit în birou de data asta. Se consulta, în privinţa unor cote, date, din câte mi-am dat seama ascultându-i, cu mai tânărul său adjunct Gabriel Jungu. Tânărul inginer de 25 de ani este primul dintre cei care-i calcă rapid pe urme experimentatului inginer Dobrescu. Celălalt este inginerul stagiar Răzvan Iacob, pe care, nefiind de faţă atunci când m-am echipat în ţinută de şantier, nu am avut plăcerea să-l cunosc personal. Dar, dacă şeful lui zice că-i băiat valabil şi că-i merge mintea, e clar că tipul e un cadru ingineresc cu perspective.
 
Ceilalţi ingineri prezenţi
în birou pe când îmi schimbam adidaşii cu bocancii au fost ing. Mircea Diaconu şi ing. Ioan Curuţ. Pe primul, care-i responsabil cu recepţia materialelor necesare pe şantier, îl ştiu, fiindcă vine des la mine pe scară, la un prieten de-al lui. Nu i-am zis niciodată Mircea, ci Fog. După combinaţia de litere de pe plăcuţa cu numărul de înmatriculare al Loganului său alb. Domnul ing. Ioan Curuţ e o cunoştinţă mai veche. Ne-am văzut de mai multe ori pe când domnia sa era la mina Uricani. Dumnealui ca director, iar eu, tot ca acum..
 
Echipat corespunzător,
ca să nu mai pătrund în colimatorul exigentului inginer Gheorghe Avram, cel care are grijă ca regulile de protecţie a muncii să fie respectate exact cum spune legea, am plecat, însoţit de ing. Gabriel Jungu, spre incinta şantierului. Odată intrat în perimetrul lui, noutăţile îţi sar în ochi de la prima privire. Absorberul este argintiu şi străluceşte de nu se poate. 
 
A fost vopsit în proporţie 
de 70 la sută, iar izolaţia i-a fost montată pe circa 60 la sută din structura sa. Alături de el, spre coşul de fum al uzinei, se văd conductele de gaze. Acestea, două la număr, au fost ridicate marţi la cota la care vor fi montate. Acolo au fost sudate, iar ope­raţiunea următoare este cea de asamblare a lor în partea a doua a sistemului de gaze care face legătura între ventilatorul absorberului şi coşul de fum al termocentralei. Comparativ cu partea a treia a sistemului, care este montată chiar lângă absorber, sau cu partea întâi, care va înconjura, practic, coşul de fum, partea aceasta a doua, cu cei 22 de metri ai ei, este cea mai lungă.
 
În termenul prevăzut sunt
lucrările de execuţie a celor cinci rezervoare de stocare, în caz de urgenţă, a şlamului de gips. Trei asemenea rezervoare se construiesc în spatele absorberului, iar celelalte două undeva la şaizeci-şaptezeci de metri în faţa lui. Pentru ridicarea lor nu a fost nevoie să fie subcontractată vreo firmă. Lucrarea le-a fost încredinţată meseriaşilor conduşi de ing. Ioan Curuţ. Nemţeşte, că doar avem de-a face cu un concern franco-german – se lucrează şi pe locul pe care se va înălţa clădirea instalaţiei de transport al şlamului dens. Luna trecută, aici era doar o groapă. Acum, fundaţia clădirii este deja gata, iar fierar-betoniştii o execută pe cea a utilajelor care urmează să fie montate. Repede s-au mişcat lucrurile şi la silozul de calcar. La care, după ce au fost puse una peste alta cele trei tronsoane, urmează să i se monteze partea finală, cea de deasupra. Pe de altă parte, vopsitorii au tras cu sârg la clădirea morilor, la cea a pompelor de recirculare şi la clădirea în care este adăpostită cuva de descărcare a calcarului.
 
La plecare,
ţintesc încă o dată, cu obiectivul aparatului foto, spre vârful absorberului. În partea lui de sus, primele două platforme sunt deja la locul lor. Sunt gata şi scările de legătură cu partea de jos, unde urmează să fie instalate alte platforme circulare, la o distanţă de trei metri una de alta. 
 
Amănuntul acesta l-am aflat,
la întoarcerea în birou, de la ing. Adrian Ciufu, colegul foarte puţin mai vârstnic al însoţitorului meu Gabi Jungu. De la domnul ing. Octavian Dobrescu nu am mai avut cum să-mi iau rămas bun. Îl lăsasem în şantier, acolo unde stă mai tot timpul din orele de program, discutând ceva cu maistrul care-i coordonează pe muncitorii de la Tip Top. Acest nume simpatic îi aparţine unei firme germane subcontractate, ca să execute cauciucarea absorberului şi a rezervoarelor de apă-proces, şlam-calcar şi şlam-gips. Atât pentru august. Cu alte noutăţi vă voi pune la curent luna viitoare.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Când ziaristul merge pe un şantier, fiţi sigur că nu se duce ca să scrie poezii sau să culeagă folclor. La un asemenea[..]
02.09.2014, 21:14   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter