03.11.2011,  10:57:30 | 0 comentarii | 630 vizualizari
Totuşi, / Cine are interesul să-i jupoaie pe vulcăneni cu majorarea de 133 la sută a taxei la gunoi?
de Gheorghe OLTEANU

Să fie întâmplare sau de vină o fi fost furtuna stârnită de apariţia în ziar a articolului care a pus lumea pe jar în ce priveşte creşterea cu 133 la sută a preţului pentru serviciul de ridicare a gunoiului menajer?

Orice ar fi fost, chestia este că, ieri, în dosarul de şedinţă al consilierilor vulcăneni, nu a apărut proiectul de hotărâre care să le propună membrilor Consiliului Local al municipiului Vulcan o dezbatere pe această temă.

Ceea ce vă rog să reţineţi

din start este că am scris aceste rânduri în dimineaţa zilei de joi, 27 mai. Înainte de şedinţa care a avut loc după-amiază. Ceea ce m-a determinat să revin la această temă este următorul fapt. Din câte s-ar părea, pe acel Consiliu Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (din oricine o fi el alcătuit, dar, între timp, am aflat) îl doare la bară de ceea ce zice consiliul local. Spun asta, fiindcă, deşi cei mai mulţi dintre consilierii locali au sărit în sus auzind că majorarea s-a făcut peste capul lor, scumpirea tarifului de la 3 la 7 lei/lună/persoană ar fi posibil să intre în vigoare de la 1 iunie.

Deunăzi, doi dintre cei

ale căror nume le-am pomenit într-un articol precedent au dat-o la întors. Primarul Gheorghe Ile, bunăoară, ar fi declarat la un post de radio local că el este împotriva majorării tarifului la gunoi. Păi, se poate, dom’ primar? Aţi fost cumva hipnotizat când aţi dat cu stiloul?

Pe de altă parte, domnul consilier local Petru Hodor, care-i membru în acel consiliu director, m-a atenţionat că nu a fost el primul care a semnat acea hotărâre a consiliului director. Ce-o fi vrut să spună? C-a semnat după Ile? De parcă ar avea vreo importanţă cine şi-a pus mai întâi iscălitura pe document. Primarul Gheorghe Ile, dumnealui, consilierul Petru Hodor, sau acea doamnă Pop din Aninoasa. Apoi, atenţie, de la Aninoasa s-a auzit că primarul Ilie Botgros s-ar fi făcut negru de mânie şi ar fi sărit în sus când a auzit de majorare. De care el nici nu vrea s-audă. Atunci ce să mai credem?

Dar unde-i hotărârea aceasta?

Întrebarea şi-a pus-o consilierul local vulcănean Alina Anamaria Cîrstoiu. Cea care, în intervenţia ei de după şedinţa extraordinară din 18 mai, a ridicat această problemă în faţa consiliului local. Problemă care, de fapt, făcuse deja obiectul unui articol de presă apărut exact în acea zi în ZVJ. La cine-i hotărârea aceasta? Cine o are şi cine i-o poate arăta? Ca să vadă cu ochii ei cine vrea să majoreze, cu încă o dată şi ceva, tariful pe care populaţia îl plăteşte pentru acest serviciu prestat de SC Pregoterm SA. Credeţi sau nu, dar nimeni dintre cei pe care i-a contactat nu a fost în stare să-i spună da, doamnă, uitaţi, asta-i hotărârea! Și, credeţi-mă, pentru că am aflat de la dumneaei, doamna consilier local a ajuns cu demersurile ei până-n Aninoasa!

Întrebarea care se pune

în acest moment este însă următoarea: poate acel Consiliu Director, aşa, de capul lui, să mărească tarifele când are chef? Primul răspuns este nu. Nu poate. Fiindcă treaba asta o decide doar adunarea generală a ADI. Adunare generală din care fac parte, ca reprezentanţi ai Vulcanului, doamna Angela Stoica şi domnul Simion Spiridon. Care adunare generală - grăieşte alineatul (1) al articolului 18 din statutul asociaţiei - deliberează asupra aspectelor legate de obiectivele asociaţiei şi răspunde de politica de tarife. Aşadar, e cât se poate de clar: ce zice adunarea generală e sfânt! Dar staţi, că nu e gata! Orice hotărâre luată de adunarea generală a ADI trebuie adusă la cunoştinţa autorităţilor locale în cel mult zece zile de la adoptare. Fiindcă autoritatea locală, care include şi consiliul local, evident, este cea care, se zice tot la statut, aprobă tarifele care vor opera pe aria ei geografică.

Nu vă relaxaţi,

fiindcă treaba este mai îmbârligată decât pare. La articol 18, lit.”d”, pct.2, au fost strecurate nişte chichiţe legislative, care, s-a observat doar acum, au trecut neobservate atunci când a fost adoptat statutul ADI. Se vorbeşte aici de faptul că asociaţia poate ajusta preţurile “în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre”. Adică - printr-un contract de delegare aprobat de adunarea generală a ADI, fără să fie consultat consiliul local -, acest consiliu director poate trece peste capul autorităţilor locale şi stabileşte modificarea, în speţă scumpirea, tarifului la acest serviciu. Că doar nu v-aţi fi închipuit că membrii acelui consiliu director nu mai pot de grija omului de rând şi s-au gândit la ieftiniri! Ce mai în sus şi în jos! E clar că se lucrează pe la spate! De unde până unde interesul acesta de a ascunde un asemenea lucru important, care priveşte o comunitate mare de oameni şi care-i loveşte greu la buzunar pe aceştia? O eventuală intenţie - nu direct anunţ, cum s-a făcut în acest caz! - de majorare a tarifului la gunoi trebuia anunţată din timp şi, cum zice legea, publicată pe site-ul Primăriei municipiului Vulcan. Nu ştiu care va fi reacţia membrilor Consiliului Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Sistemul Integrat de Gestionare a Serviciului Public de Salubrizare şi a Serviciului Public de Termoficare Vulcan-Aninoasa” la cele zise în aceste rânduri, dar mi-o închipui cum va fi cea a cetăţenilor de rând. Care, pe lângă că, tot din iunie, vor fi uşuraţi cu 25 la sută din salarii şi cu 15 la sută din pensii, urmează să fie jupuiţi de bani şi cu această majorare de 133 la sută!


P.S. Încep să-i dau dreptate, şi nu cred c-aş fi singurul, celui care, într-un comentariu postat pe site-ul ZVJ, se întreba cui foloseşte această Asociaţie de Dezvoltare ş.a.m.d.? Chiar aşa, cui? Pentru că, după cum se vede, nicidecum omului de rând...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter