24.09.2009,  11:50:13 | 0 comentarii | 248 vizualizari
Unicameralul, ultima găselniţă a lui Băse, agită spiritele şi dă cep campaniei electorale
de Alina PIPAN
Dupã ce ne-a uimit pe toţi cu opiniile privind legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri uşoare, preşedintele Traian Bãsescu iese la rampã cu o a doua propunere. Acesta a trimis preşedinţilor celor douã camere ale Parlamentului o solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a douã aspecte. Un  Parlament unicameral şi un numãr maxim de 300 de parlamentari. El catalogheazã aceste propuneri ca o modalitate de micşorare a cheltuielilor, dar şi o modalitate de eficientizare a acestui aparat. 
Aceastã iniţiativã este vãzutã de unii ca fiind beneficã, iar de alţi ca o modalitate disperatã de acaparare a votanţilor. Am cerut pãrerile câtorva oameni politici din vale şi am ajuns la concluzia cã acestea diferã. În funcţie de apartenenţa politicã. Pesediştii şi peneliştii vãd în aceste propuneri o încercare disperatã a preşedintelui de a-şi atrage cât mai mulţi simpatizanţi prin manipulare, iar pedeliştii considerã propunerile preşedintelui benefice din punct de vedere al eficientizãrii activitãţii legiuitoare. 
Primarul Ilie Pãducel considerã propunerile drept bune. “Mi se pare cã propunerea preşedintelui în ceea ce priveşte aceste aspecte ca fiind de bun augur. Un parlament unicameral, dar şi un numãr redus de parlamentari, ar eficientiza acest aparat. 300 de parlamentari pot face la fel de bine treaba a 417 parlametari, cât sunt acum. Costurile ar fi mai mici. Poporul nu are decât de câştigat. ªi sunt absolut sigur cã rãspunsul poporului ar fi unul afirmativ, adicã pentru introducerea acestor schimbãri. Eu cred cã acest referendum ar trebui sã fie organizat pentru ca poporul sã-şi poatã exprima opinia referitor la acest subiect”, declarã primarul Ilie Pãducel.
Penelistul Petre Drãgoescu sancţioneazã aceste propuneri şi le catalogheazã ca fiind dictatoriale. Face chiar o comparaţie cu puterea sovieticã. Care, atunci când s-a extins, a dizolvat senatele pentru un control mai eficient. “Mi se pare cã prin acest demers Traian Bãsescu vrea sã distragã atenţia de la problemele reale ale ţãrii. Se apropie alegerile şi trebuie sã atragã atenţia cu ceva. O asemenea modificare nu se face în douã luni, chiar înainte de alegeri. Populaţia trebuie informatã corect despre ce presupune aceastã schimbare, dintr-un Parlament bicameral în altul, unicameral. Timpul nu este suficient. Aceste schimbãri au efect şi asupra Constituţiei, care trebuie modificatã, dar implicã şi alte modificãri. Nu putem chema la vot un popor confuz, care nu cunoaşte bine problema. Aceastã iniţiativã prezidenţialã este un pas spre dictaturã. Mi se pare forţatã şi pripitã. Este asemenea extinderii puterii sovietice. Care, pentru a controla mai bine ţãrile aflate sub ocupaţie, a decis mai întâi dizolvarea senatelor”, explicã Petre Drãgoescu – consilier PNL Petroşani.
Marcel Rad, şeful pedeliştilor din Lupeni, nu considerã cã  propunerile preşedintelui sunt inoportune. Din contrã. “Formarea unui Parlament unicameral şi reducerea numãrului de parlamentari sunt modificãri benefice pentru noi toţi. Pãrerea mea este cã acestea reprezintã soluţii bune. Nu cred cã reducerea numãrului de parlamentari este neapãrat o mãsurã economicã. Mai puţini parlamentari nu înseamnã neapãrat mai mulţi bani pentru buget, dar un Parlament unicameral este mai eficient. Nu cred cã organizarea unui referendum odatã cu alegerile prezidenţiale va crea o confuzie. Lumea când merge la vot ştie pentru ce voteazã şi este informatã”, declarã Marcel Rad. 
Pesediştii au rãstignit de-a dreptul iniţiativa preşedintelui. L-au declarat dictator, hoţ, şi chiar au fost ironici. “Eu zic aşa. Sã se facã parlament cu 5 oameni: Udrea, Monica Iacob-Ridzi, Roberta Anastase, Elena Bãsescu şi Sulfina Barbu. ªi Bãse, dimineaţa, la cafea, sã le spunã ce au de fãcut şi ele sã punã în aplicare. ªi cred cã toate cinci sunt în stare sã cheltuiascã cât 300 de parlamentari la un loc. Acum, vorbind serios, aceastã iniţiativã mi se pare o diversiune a preşedintelui. Dupã 1990 nu a existat un atac mai perfid asupra democraţiei. Traian Bãsescu conduce de cinci ani şi nu a fost în stare sã facã aceste modificãri, de care vorbeşte acum. Din cei cinci, trei ani de zile partidul din care provine a fost la conducere, şi în tot acest timp au crescut cel mai mult preţurile, corupţia, a fost cea mai neagrã guvernare. Preşedintele nu urmãreşte decât sã creeze confuzie în ziua alegerilor folosindu-se de o temã populistã. În concluzie, se confirmã faptul cã preşedintelui îi este fricã sã nu piardã alegerile şi atunci se foloseşte de metode perfide pentru a atrage voturile. Dar, dupã ce va fi Mircea Geoanã preşedinte, se va face şi aceastã modificare la nivelul Parlamentului. Modificarea este în esenţã beneficã, dar nu trebuie fãcutã în acest moment electoral”, menţioneazã Haralambie Vochiţoiu, preşedinte PSD Petroşani. 
Dintre toţi respondenţii, primarul Uricaniului, Dãnuţ Buhãescu, a fost cel mai înverşunat critic al preşedintelui. “Jos Bãsescu! El şi partenerii lui politici, cum este şi Monica Iacob-Ridzi, ne-au sãrãcit. Nu ştiu decât sã facã fraude. Aceastã propunere este una cu substrat de fraudã moralã. Este doar o încercare a lui Traian Bãsescu şi a PD-L-ului de a frauda alegerile. Aceastã modificare a Parlamentului într-unul unicameral este o modificare beneficã, dar Traian Bãsescu se foloseşte de ea pentru a influenţa votul la alegerile prezidenţiale. Jos Bãsescu! Sã scãpãm de aceastã ciumã a României. Omul ãsta este bolnav de putere. Aceste porniri dictatoriale îl caracte­rizeazã pe el şi toatã talpa lui de aliaţi. Nu sunt de acord cu aceastã iniţiativã”, aceasta a fost reacţia lui Dãnuţ Buhãescu la propunerile preşedintelui. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter