28.09.2009,  16:16:11 | 0 comentarii | 213 vizualizari
29 septembrie – ziua de naştere a părintelui Arsenie Boca Preacuviosul părinte Arsenie Boca este unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Iisus Hristos
de Ziarul Vaii Jiului
Preacuviosul părinte Arsenie Boca (pe numele mirenesc Zian Vălean Boca) s-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus, în munţii Apuseni, judeţul Hunedoara. A urmat cursurile Liceului „Avram Iancu” din Brad, apoi Institutul Teologic din Sibiu, Şcoala de Arte Frumoase şi Facultatea de Medicină din Bucureşti. După câteva luni petrecute la Muntele Athos s-a întors la Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, unde avea să-şi împlinească marea chemare monahală. După un timp, mitropolitul Nicolae Bălan l-a dus la Mănăstirea Prislop, care era părăsită şi trebuia repusă în funcţiune. În perioada guvernării comuniste a fost ares­tat sau deportat în mai multe rânduri (trecând inclusiv pe la canalul Dunăre-Marea Neagră). A încetat din viaţă pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar pe 4 decembrie a fost înmormântat la Prislop, în locul de el însuşi ales din vreme.
Faptele pe care le-a făcut în viaţă au fost în numele lui Iisus Hristos şi în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor. 
Evlavia populară l-a considerat proroc şi sfânt încă din timpul vieţii sale.
La 25 noiembrie 1948, mitropolitul de atunci al Ardealului, Nicolae Bălan (1920-1955), a adus personal la Prislop pe ieromonahul Arsenie Boca unde a făcut dovada ca bun predicator şi duhovnic încât datorită lui ctitoria de la Prislop, prin hramul Sf. Ioan Evanghelistul, a devenit un important centru de viaţă duhovnicească pentru credincioşii din Ţara Haţegului, din împrejurimi şi din alte zone apropiate.
Primul hram, la 8 mai 1949 – pomenirea Sf. Ioan Evanghelistul a constituit prima mare bucurie ortodoxă a mănăstirii după două secole de năpăstuiri iar la 14 septembrie, acelaşi an,  Ziua Înălţării Sfintei Cruci, episcopul Andrei a săvârşit în curtea mănăstirii prima Liturghie arhierească ortodoxă la Mănăstirea Prislop.
Paralel cu desfăşurarea vieţii spirituale, părintele Arsenie s-a preocupat şi de înfăţişarea interioară a bisericii, precum şi a terenului din jurul ei, dar urmărit şi supravegheat mereu de organele de Securitate, mai ales pentru predicile sale, care nu erau de acord cu doctrina vremii  a fost arestat şi dus la canalul Dunăre-Marea Neagră unde a muncit în condiţii de exterminare cunoscute timp de nouă luni alături de mulţi alţi slujitori ai Bisericii!
Părintele Arsenie, omul lui Dumnezeu, vorbea cu fiecare în parte, în auzul tuturor, ca să învăţăm unul de la altul, a ne feri de rău şi ne învăţa pe toţi ce este bine. Spunea că Domnul Iisus Hristos vine în viaţa noastră din vreme în vreme, ca persoană, ca să nu se uite adevărul absolut al existenţei Sale reale. Şi el L-a întâlnit de câteva ori şi a înţeles multe lucruri, ceea ce într-o viaţă întreagă, chiar duhovnicească, n-ar fi putut înţelege.
Pictura părintelui Arsenie este un unicat pe glob, nicăieri nu există asemenea pictură. Pe toţi, şi pe sfinţi şi pe Maica Domnului, i-a pictat după cum i-a văzut. Şi toate scenele de acolo sunt pictate după cum le-a văzut.
Părintele Arsenie a spus că putea să fie oriunde în lumea asta, dar l-a rânduit Dumnezeu la noi, la români, pentru rugăciunile martirilor Brâncoveni. Mântuitorul i-a spus  să fie pictor de suflete, să picteze în inimile oamenilor credinţă, să facă din oameni icoane vii.
Recent s-a scris un acatist şi un paraclis închinate părintelui Arsenie, ca unui sfânt căci părintele se purta ca un sfânt. Părintele este unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai Mântuitorului. Ba chiar cel mai apropiat. Iar poporul îl consideră sfânt. Dar poate aşa vrea Dumnezeu, să-l canonizeze poporul, să arate că merită verdictul Sfântului Sinod.
Binecuvântată să-ţi fie memoria Ta, părinte Arsenie! Amin.
 
Prof. Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter