19.08.2014,  19:21:53 | 14 comentarii | 1629 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Miting cu politicieni de opoziție pentru / Salvarea mineritului românesc şi independenţa energetică a ţării!
de Corneliu BRAN
Mitingul de ieri, intitulat „Hunedoara suntem noi!”, s-a vrut a fi unul care să adune întreaga societate civilă, dar şi politicienii din zonă şi din judeţ, nu numai minerii sau energeticienii. Scopul declarat a fost acela de salvare a mineritului, încă principalul motor al economiei din cele şase localităţi ale Văii. 
 
Partea plină a paharului...
...a fost s-a reuşit parţial acest lucru. La apelul celor de la Sindicatul „Muntele”, organizatorii de drept ai acestei acţiuni, au răspuns câteva sute de oameni, dintre care vreo 300 de mineri, de la toate minele din Valea Jiului, dar şi de la Uzina Paroşeni şi Stația de Salvare Minieră, entități legate direct de minerit. Alături de mineri, la miting s-au aflat şi câţiva politicieni, dintre care îi amintim pe primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., liberalul Costel Avram, consilierul judeţean PP-DD Nicolae Ivănuş, consilierul local vulcănean Alina Cârstoiu şi consilierul local aninosean David. De asemenea, fostul deputat Ion Hortopan, preşedintele Ligii Pensionarilor Minieri „Valea Jiului”, a fost prezent, fiind însoţit de o parte din membrii de sindicat.
 
Absenteism şi lipsa de unitate,...
...au reprezentat partea goală a paharului. Ca şi la vot, sau la alte acţiuni importante, cetăţenii din Petroşani şi din localităţile Văii Jiului au cam lipsit. Asta pentru că 200 de cetăţeni, maxim cât au fost, nu înseamnă mare lucru faţă de cele aproape 140.000 de suflete, cât trăiesc în Valea Jiului. Totuşi, printre cei 200 putem spune că am văzut doctori, profesori, ingineri, pensionari - nu numai din minerit, dar şi foarte multe femei. În ceea ce priveşte participarea deputaţilor şi senatorilor din judeţul Hunedoara, din motive obiective sau fără motiv, numai Dumnezeu ştie de ce n-a participat nici măcar unul! Poate că tocmai din această cauză minerii s-au simţit trădaţi, strigând de multe ori „Unitate” şi  „Politicieni, treziţi-vă!”. 
 
Trădaţi de conducerea CEH 
Trădaţi s-au simţit ortacii și pentru faptul că la miting nu a participat niciun director general sau director, niciun director de exploatare! Oare să nu-i fi interesat, în condiţiile în care salariile grase şi apoi pensiile care vor urma provin tocmai din acest minerit, care azi trebuie apărat? Toată lumea să fie în concediu?, întreba un miner, neavând nevoie de portavoce ca şi unii dintre lideri de sindicat ca să-şi exprime. 
 
„Unitate! Noi vrem să muncim, nu să cerşim!”
Mitingul de marţi a făcut să se audă după mult timp, din sute de glasuri: UNITATE şi NOI VREM SĂ MUNCIM, NU SĂ CERŞIM! De aici, de la aceste sloganuri ar trebui reînceput totul şi pus mineritul pe făgaşul normal, dacă ne gândim şi la chestiunile ce ţin de siguranţă energetică naţională, dar şi de existenţa a mii şi zeci de mii de oameni care trăiesc azi, în mod direct sau indirect, din minerit. 
 
Primarul le-a vorbit ortacilor
Ideea de bază a celor care au luat cuvântul, lideri de sindicat dar şi oameni simpli, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi jurnalistul Ionuţ Drăgotesc, a fost că trebuie ca guvernanţii să fie sensibilizaţi pentru a găsi căile de salvare rapidă a ceea ce a mai rămas din minerit şi, mai ales, din Complexul Energetic Hunedoara. Concluzia generală a a fost că, dacă nu va fi făcut ceva, acum, în al doisprezecelea ceas, Valea Jiului nu va mai exista sau va ajunge o zonă săracă, fără viitor. 
 
„Jos mafia din minerit!”
Minerii au ascultat tot ce s-a discutat, din când în când strigând anumite sloganuri la îndemnul şefilor de sindicat, cerând de câteva ori demisia conducerii CEH, dar şi strigând cu putere „Jos Mafia” – cu referire la caracatiţa din minerit. 
Imediat după orele 14:00, minerii au dat şi un ocol pe străzile Petroşaniului, într-un perimetru închis şi ţinut sub observaţie de jandarmi, poliţie şi poliţia locală. Forţe prezente şi ele la datorie ca la orice manifestare de stradă, alături de colegii de la SMURD. 
 
Declaraţii la cald
Costel Avram: „Felicit organizatorii care au făcut acest miting, care trebuie să ne facă pe toţi să fim mai conştienţi că mineritul trebuie salvat. Am venit ca şi cetăţean al Văii Jiului ca să fiu alături de mineri, n-am venit ca şi politician. Cred că trebuie lăsate la o parte toate cele ce ne dezbină. Să fim uniţi, dacă vrem ca Valea să mai existe”.
Tiberiu Iacob-Ridzi: „E un gest de solidaritate pe care l-am făcut pentru minerii din Valea Jiului, dar şi pentru comunitatea noastră. Petroşaniul este legat strâns de minerit și, aşa cum le-am vorbit şi minerilor prezenţi, peste 15.000 de cetăţeni de-ai noştri depind în mod direct sau indirect de soarta mineritului. Dacă voi mai fi invitat şi pe viitor la astfel de mitinguri, organizate într-un cadru legal, voi participa. Pentru că, repet, nu mi-e indiferent dacă această activitate nu va mai fi prezentă în zona noastră. Am spus întotdeauna, pe oriunde m-am dus, mai ales în sfera politicului, că Valea Jiului nu este încă pregătită să trăiască fără minerit. Locurile de muncă trebuie păstrate, dar trebuie făcute și noi angajări în locul celor care se pensionează”.
Tiberiu Balint: „Am fost alături, cu prezenţa mea şi cu sufletul, de cetăţenii judeţului Hunedoara, care sunt şi mineri sau energeticieni, pentru că nu e posibil ca judeţul să fie tratat cu asemenea delăsare. Am văzut ce s-a întâmplat cu siderurgia când a fost tratată în felul acesta. Dacă venim şi facem comparaţie cu preţul cărbunelui, mă întreb: după ce vom închide minele care va fi preţul acelui cărbune? Cărbunele este o resursă strategică a României, nu numai a judeţului, ca atare mineritul trebuie tratat aparte şi avut grijă de el. De ce crede cineva că trebuie făcute investiţii prioritare la autostrăzi şi nu în minerit? De ce n-am putea lăsa 30 de kilometri de autostradă de-o parte şi să facem toate investiţiile necesare la minele de huilă? Sunt aici ca şi cetăţean, nu ca politician, în spirit de solidaritate cu aceşti bravi oameni, şi vreau să le transmit tuturor politicienilor din ţara asta că nu putem lăsa mineritul din judeţul Hunedoara să moară!”.
Ion Hortopan: „Mitingul de azi mi s-a părut foarte bun, relevant şi destul de interesant, să sperăm că semnalul va ajunge acolo unde trebuie şi se vor lua măsuri de salvare a mineritului din Valea Jiului. Ca număr de participanţi mi se pare că a cam lăsat de dorit. Îmi pare rău că oamenii nu înţeleg nici acum că Valea Jiului este a lor şi că trebuie să fie uniţi ca să salveze mineritul. Să citească fiecare dintre noi şi dintre guvernanţi articolul 4 din Constituţia României! Poate aşa vor înţelege…”.
Brigadierul Cenuşă, Mina Petrila: „Astăzi am avut unitate între noi chiar dacă numărul minerilor n-a fost mare. Astăzi am vrut să tragem un semnal de alarmă către clasa politică, către guvernanţi. Să sperăm că pentru minerit vor veni şi zile mai bune, nu e voie ca Valea Jiului să rămână fără minerit! Alo? Politicieni, treziţi-vă! Vrem să muncim, vrem să avem ce pune pe masă copiilor, vrem să le facem un viitor. Voi ce vreţi?”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (14 )

#1 Dorin19.08.2014,  22:34:03
Puțin le pasa acestor nemernici si nesimțiți ai PSD care conduc Valea Jiului !! Chiar credeți ca Bobar Jurca. Răzmeriță le dau lacrimile !! Niciodata , Ridzi si Avram sa pună bazele unei opoziții puternice pt ai da jos pe panaramele astea de la PSD!!!
#2 Badea19.08.2014,  23:22:49
Sincer,mi sa parut ca un miting al opozitiei unde cei prezenti (politicienii) se vedeau neputiinciosi,nevinovati chiar nestiutori! Sa dea naiba cum isi schimba dis***sul dupa gramada din care fac parte(putere sau opozitie). Erau niste INGERASI, CURATI CA LACRIMA.Cu cei de la judet si de la capitala, ce mama dracului ati rezolvat CONCRET pana acum ,cand ati fost la guvernare,separat sau impreuna ?Cum sa mai avem incredere in VOI,mai ? Ati dezamagit de atatea ori cu planurile voastre in minerit incat nu va mai agreaza nima...
#3 Hombre19.08.2014,  23:27:38
Draga Dorine,PANARAME SUNT TOTI !Roata asta a vietii,***va de altfel,i a ridicat,i a coborat si ce crezi ca au invatat ? NIMICA si MINT IN CONTINUARE cu un tupeu de te apuca scarba
#4 cetatean al Vaii Jiului20.08.2014,  02:48:46
la Avram ar trebui sa-i fie rusine,el scumpeste apa in Valea Saraciei si mai are tupeul jegos sa vorbeasca,rusine!va fi un lux si sa ne spalam
#5 Vasile20.08.2014,  04:07:27
Riti si PD-listii mare lucru a facut pentru minerit.
#6 Marin20.08.2014,  07:18:21
De ce liderii nu au spus nimic de grilele de salarizare a inspectorilor sociali, adica a lor. Precum s-a vazut nu prea va mai bu***ati de sprijinul oamenilor, domnilor din sindicate. O mie de oameni mai sunt in Valea Jiului? Cine va mai sustine ? Cucoanele din cnh care v-au votat? Smecherii din birouri? Lumea nu e proasta cum o credeti voi si nu mai e usor de manipulat.
#7 niki20.08.2014,  07:41:24
domn avram director regia apelor valea jiului controlati pierderile de apa din blocul f6 str preparatie vulcan
#8 radu20.08.2014,  10:01:40
sa aruncam toata vina pe niculescu si ciobanu e gresit care este aportul lui nicolae dragoi la bunul mers al ceh care sa justifice cele doua sute milioane incasate lunar apoi organigrama stufoasa de sefi numiti si sustinuti politic gen baleia,bodea,soso sandu sorin, petrescu puiu sau zamfir plus clanul din termocentrala paroseni mizeria e in ***tea noastra .politizarea excesiva a unitatilor din minerit si invatamint a dus la acest dezastru.
#9 minerul20.08.2014,  13:28:25
PTR RADU...CORECT COMENTARIU..S-A PROMOVAT IN ACEST FEL INCOMPETENTA SI S-A AJUNS LA ACEST DEZASTRU,CU COSTURI FOARTE MARI PENTRU MINERIT.
#10 energie20.08.2014,  16:45:05
Practic eu inteleg ca politicienii din opozitie au manifestat impotriva masurilor luate (neluate de fapt) de conducerile minelor si a termocentralelor pe care tocmai ei le-au numit acum putina vreme in urma. PDL-ul pana in 2012 nu a facut ABSOLUT NIMIC nici pentru minerit nici pentru energie, iar PNL-ul la fel. PNL-ul este chiar in prezent in conducerea CEH la nivel de director general adjunct al diviziei energetice. Productia de energie este deci sub papucul PNL. Conducerea termocentralei Mintia este din 2012 in mana PNL (directorul-care de cateva luni s-a rotit si a devenit inginer sef reparatii si inginerul sef productie). AU facut deci...ABSOLUT NIMC. Iar acum cel putin din spirit de solidaritate fata de breasla politica nici PSD-ul nu pare sa aiba de gand sa faca mai mult decat NIMIC. Asadar PNL-ul participa la miting impotriva PNL. Romania...te iubesc !
#11 Minerul Lupeni20.08.2014,  21:02:08
Nenorocitii astia din familia Resmerita ar trebui spanzurati toti pentru situatia in care a ajuns mineritul din Valea Jiului. Conduc Valea de mai bine de 10 ani si prin numirile politice a prapaditilor supusi lor ne-au dus catre dezastru in care am ajuns. Tradatorul de Ciubotaru care este lupul in blana de oaie a incercat sa aduca PSD in slavi si a stricat sensul mitingului.
#12 sorin21.08.2014,  11:02:11
din pacate liderii psd sint vinovati pentru ce se intimpla acum sa ne amintim care era conducerea cnh in dictatura boc ; jujan c tin vopsid din pdl in unpr director mina petrila in prezent.nicolescu cristian vopsit din pdl in pnl si acum psd director snim vj in prezent,dragulescu florica pdl pnl si acum psd sef resurse umane snim vj,zamfir dacian pdl acum psd director mina lonea deci practic mineritul e condus in mare de aceiasi oameni dar vopsiti in psd de conjunctura acestia nu pot si nu vor sa face bine mineritului iar politic asumarea lor de catre psd a fost o mare greseala.
#13 Costi21.08.2014,  13:46:31
Asta a fost mitingul opozitiei. Si PDL-istii si PNL-istii ce au facut pentru Valea Jiului? PNL-istii au inchis mina Aninoasa si au distrus un oras iar PDL-istii au bagat pe inchidere 3 mine adica Uricani, Paroseni si Petrila. Si atunci se incasau salarii de trei ori mai mari ca acum si nimeni nu zicea nimic. De ce ? Pentru ca era Base si Boc la putere si va baga pumnul in gura!
#14 moarte21.08.2014,  17:15:00
cind erau la putere jegurile dln PDL nu ne bagau in seama


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Prezentă joi, într-o emisiune la un post naţional de televiziune, deputatul hunedorean liberal Carmen Hărău a făcut o s[..]
02.08.2015, 21:45   |    0 comentarii
Miercuri, într-o emisiune la B1TV, deputatul hunedorean Carmen Hărău a abordat, într-o manieră extrem de dură, pro[..]
09.07.2015, 17:30   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter