29.10.2011,  11:56:15 | 0 comentarii | 911 vizualizari
Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”
de Petronela VALI SLAVU

 

În perioada 21-23 octom­brie 2011, s-a desfăşurat a XIX-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”. „Vinovaţi” de reuşita acestei acţiuni au fost oameni cu suflet mare, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi 

Promovarea Culturii Tradiţionale, Consiliul Judeţean Gorj, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, Consiliul Local şi Primăria Runcu, Grupul de publicaţii „Flacăra”, Liga Culturală „Fiii Gorjului” şi Societatea Umoriştilor Gorjeni.

 

Am ajuns la Târgu-Jiu în dimineaţa zilei de sâmbătă. Nici nu ştiu cum a trecut timpul în care am parcurs cei 50 de kilometri, fiind, în timpul călătoriei, cuprinsă de emoţiile primei participări la acest festival. M-am cazat la Hotelul Miami şi, după ce i-am revăzut pe umoriştii Dan Norea, Nichi Ursei şi Petru Brumă, emoţiile s-au spulberat. 

Ne-am îndreptat spre Simigeria din Centru, unde urma să se desfăşoare vernisajul ediţiei a VI-a a Salonului Naţional de Caricatură. Dacă, de afară, părea o simplă simigerie, după ce am parcurs gangul, am ajuns într-un loc parcă special construit pentru a găzdui asemenea evenimente. Pe pereţi, ne-au întâmpinat, frumos aranjate, caricaturi semnate de Leonte Năstase, Costel Pătrăşcan, Julian Radu şi Aurelian Iulius Șuţă. Unii dintre noi au avut surpriza să dea nas în nas cu „clona” atârnată pe perete. În atmosfera primitoare a localului, invitaţii stăteau la taclale. Amfitrionii Ion Cepoi, Alexandru Păsărin şi Aurelian Iulius Șuţă au vorbit despre importanţa acestui eveniment şi au prezentat participanţii. Caricaturiştii au avut de lucru, în permanenţă, realizând portrete ale celor prezenţi. Desigur, nu am scăpat nici eu, alegân­-du-mă cu o frumuseţe de caricatură, realizată de maestrul Leonte Năstase.

La ora 17, am mers în Sala „Titu Rădoi” a Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, pentru a participa la o şedinţă a Cenaclului Literar „Columna”, unde am fost întâmpinaţi de domnul Viorel Surdoiu. Am primit revista „Măiastra” - trimestrial de cultură editat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în colaborare cu Societatea de Știinţe Filologice din România, filiala Târgu-Jiu. Am mai primit şi o ediţie specială a foii umoristice „Hazul”, editată special pentru festival, care are, drept motto, o replică a celui care a fondat-o, Ion Cănăvoiu: „Cine n-are haz să-şi cumpere!”. Ședinţa cenaclului a avut ca temă evocarea vieţii şi personalităţii celui care a fost Ion Cănăvoiu. Personal, ştiam foarte puţine despre acest scriitor gorjean, dar, ascultând poveştile hazlii, depănate de cei care i-au fost prieteni şi colegi (scriitorii Ion Cepoi, Ion Popescu Brădiceni, Spiridon Popescu), mi s-a conturat profilul unui scriitor talentat, dar şi al unui om inimos şi plin de umor. 

Duminică, de dimineaţă, ne-am deplasat la Runcu, locul natal al lui Ion Cănăvoiu. Înainte de a merge în sala Căminului Cultural, am fost invitaţi la Biblioteca transformată, ad-hoc, în locul de primire cu vin, nuci şi boabe de porumb, fierte.

Domnul Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, a prezentat invitaţii, dar şi membrii juriului: George Corbu - preşedintele juriului, Ștefan Cazimir, Nicolae Dragoş, Efim Tarlapan, Ion Cepoi, Alexandru Păsărin, Olimpia Bratu, Spiridon Popescu, Aurelian Iulius Șuţă, Grigore Dobreanu, Constantin Popescu şi Viorel Surdoiu. Copiii de la şcoala din comună au recitat trei fabule din creaţia lui Ion Cănăvoiu, dar şi epigrame scrise de diverşi epigramişti din ţară. Cu această ocazie, epigramistul Nichi Ursei s-a ales cu un micuţ „naş”, care l-a botezat „Nichita Ursescu”. Și, cum tot eram la un festival de umor, „botezul” nu a fost singura întâmplare hazlie. Ajunşi la Runcu, am observat că maestrul George Petrone - care făcuse efortul de a călători paisprezece ore, să ajungă la festival - nu era printre noi. Îl uitaserăm la hotel. Dar totul e bine când se termină cu bine. Organizatorii au trimis o maşină şi a ajuns la timp, pentru a-şi lua premiul.

În faţa Căminului Cultural, am făcut o fotografie de grup, după care am vizitat Casa-Muzeu „Maria Apostol”. În timpul cât am aşteptat să mergem la masa de prânz, am savurat poeziile şi poantele unui umorist înnăscut: poetul Spiridon Popescu. Pornind pe uliţele comunei, înspre pensiunea unde eram aşteptaţi la masă, am văzut un fapt inedit: câinii stăteau cocoţaţi pe garduri, pe prispe, apărându-şi proprietatea… de la înălţime. Nu am avut timp să ne dumirim dacă nu cumva pisicile le-au luat locul, în lanţ, că am ajuns la masă. Acolo, am mâncat, am spus bancuri şi, desigur, am ciocnit un pahar de vin, în sănătatea organizatorilor acestui festival.

 

Palmaresul festivalului
Premiul pentru carte de umor: Dorel Mihai Gaftoneanu (Botoşani) -  „Steaua Nordului, Polaris”, Editura Agata, 2011; Vasile Plăcintă (Galaţi) - „O antologie a literaturii gălăţene contemporane”, vol. IV, Editura Centrului Cultural ,,Dunărea de Jos”, Galaţi. 
Epigramă: Premiul I -  Nichi Ursei (Rm. Vâlcea); Premiul II - Petru Ioan Gârda (Cluj-Napoca); Premiul III -  Ioan Fârte (Baia Mare).
Fabulă: Premiul I -  George Petrone (Iaşi); Premiul II - Petru Brumă (Constanţa); Premiul III - Lică Pavel (Bucureşti).
Proză scurtă: Laurenţiu Orăşanu (Bucureşti).
Parodie: Teodor Capotă (Cluj-Napoca).
Caricatură/ fotografie umoristică: Premiul I pentru caricatură - Nicolae Ioniţă (Bucureşti); Premiul II pentru caricatură - Florin Isuf (Târgu-Jiu); Premiul III pentru fotografie umoristică - Petronela-Vali Slavu (Aninoasa, Hunedoara).
Premiului „Ion Cănăvoiu” pentru cea mai bună carte de literatură a anului, aparţinând unui scriitor gorjean - Adrian Frăţilă, pentru volumul de poezie „Restanţier la primul său mileniu”, Ed. Măiastra, Târgu-Jiu, 2011.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter