01.10.2009,  11:01:40 | 0 comentarii | 495 vizualizari
Verde-n faţă cu primarul Ilie Botgros (II)
de Corneliu BRAN
„Tirul cu arcul va aduce şi bani la Aninoasa!”
- O altă chestiune semnalată, pe baza unor date şi a unui tabel din 2008 care ne-au parvenit la redacţie, a fost cea privind banii de deplasări. Deplasări care sunt enorm de multe pentru o primărie totuşi mică şi săracă, aşa cum este primăria din Aninoasa. Personal mi s-a părut – şi cred şi acum că nu am greşit – că au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru deplasări scurte, la Petroşani şi Deva. Iar pentru tir cu arcul, banii alocaţi în 2008 au cam depăşit măsura, în condiţiile în care în Aninoasa sunt destule alte probleme. Cum comentaţi?
- Da, foarte multe deplasări pe distanţe scurte. La Petroşani, deoarece se merge la Trezorerie, care se află acolo. La Deva sunt deplasări extraordinar de multe, aşa şi este… Dar toate justificate, deoarece fiecare funcţionar are relaţie cu o direcţie de la Deva şi este chemat regulat, poate şi de mai multe ori pe lună. Există apoi diferite invitaţii de la Prefectură sau Consiliul Judeţean. Chiar şi acum avem o invitaţie de la Consiliul Judeţean. Acum ce să fac, să nu răspund invitaţiei? Mai ales când este vorba de probleme care interesează direct comunitatea, problemele oraşului… Tirul cu arcul aţi scris că nu este un sport de masă, care să facă rating… E adevărat, dar este totuşi un sport olimpic, este un sport la care noi avem rezultate nemaipomenite, este un sport cu tradiţie pentru noi şi este astăzi un brand pentru oraşul Aninoasa. Un sport care s-ar putea ca odată cu darea în folosinţă a Muzeului Mineritului şi a ce mai facem noi aici, lucruri care se vor finaliza în primăvara lui 2011, să aducă şi bani la primărie. Deci o să fie un lucru serios, din care vom putea scoate bani. Un parc de distracţie, unde să fie arcaşii să demonstreze pe viu cum se trage cu arcul şi unde turiştii să lase bani, dacă vor dori să tragă cu arcul. Dacă se va modifica „Legea Vânatului” şi se va da voie să se vâneze şi cu arcul, să vedeţi atunci ce rentabil va fi atunci tirul cu arcul!
- Domnule primar, în sărăcia asta lucie, când auzim de parcuri de distracţii, de muzee şi de tot felul de alte obiective turistice, trecute în tot felul de proiecte şi programe, ajungem să nu mai credem nimic, exact ca şi populaţia… Care spune scârbită că sunt doar vorbe şi poveşti, ca să nu spunem „minciuni”. 
- Nu, daţi-mi voie! Eu doresc să vă spun cu totul altceva… Deci, acest proiect de care vorbeam a pornit în urmă cu doi ani de zile, după ce s-a închis mina. A trecut de toate etapele şi a ajuns în faza actuală. Există finanţare de la Banca Mondială, care este asigurată, iar finalizarea proiectului va fi în primăvara lui 2011. Chestiuni concrete şi nu vorbe sau minciuni! O să vă invit atunci cu plăcere şi o să vedeţi că aşa a fost cum am spus. Eu nu vorbesc degeaba. Vă garantez că de săptămâna viitoare încep lucrările! Iar tirul cu arcul, ca să închei acest subiect, este un sport nobil! La acest sport nu se fură, arbitrii nu au cum să fure, eventual se uită cu lupa dacă a intrat săgeata în 10 sau în 9. Dar, în rest, fiecare sportiv consemnează şi semnează pentru ce au notat acolo. Este un sport care ne-a făcut cunoscuţi pe noi, aninosenii. Exact cum e Petrila cu popicele sau luptele, aşa suntem şi noi cu tirul cu arcul. În 1996, când am început primul concurs internaţional de tir cu arcul în Aninoasa, s-a scris într-o revistă de specialitate din America: „Micul orăşel carbonifer Aninoasa, din România, Valea Jiului…”. S-a scris elogios despre oraş şi despre competiţie. Am acest articol, vi-l pot arăta. Datorită faptului că Hăbian a doborât un record european în 1995, pe Stadionul Olimpic de la Atena, firma Koyt (cea mai mare firmă de material sportiv de tir cu arcul din lume) a venit imediat şi ne-a sponsorizat cu două arcuri, după care ne-a schimbat piesele care s-au stricat, de fiecare dată.
- Nu este totuşi un sport prea costisitor pentru Aninoasa? 
- Este un sport costisitor, aveţi foarte mare dreptate. Dar, având în vedere că avem rezultate foarte bune şi mulţi copii la loturile naţionale, trebuie să mergem înainte. Şi să ştiţi că am fost şi ajutaţi, atât de Federaţie, cât şi de Comitetul Olimpic, ceea ce este foarte important.
- Înţelegem. Dar, domnule primar, parcă atunci când vezi că nu dai salariile la timp, sau când vezi că nu ai aia sau cealaltă, că ţi-e contul „x” blocat, că problemele sociale sunt multe şi grave, parcă nu-ţi mai vine să dai bani la tirul cu arcul şi o laşi mai moale cu acest moft. Cel puţin o perioadă, până îşi mai revin problemele…
- Dar este lăsată destul de moale chestiunea asta! Ia să vedeţi cât sunt cheltuielile la tirul cu arcul anul acesta! Vă pun la dispoziţie bilanţul contabil pe anul 2009, să vedeţi cât sunt cheltuielile la sport în general, nu doar la tir cu arcul… Să vedeţi cât sunt cheltuielile la deplasări anul acesta… Să vedeţi cum sunt cheltuielile la toate consumabilele… Sunt sub 50% faţă de anul trecut! Aveţi cuvântul meu de onoare! Tabelul acela era de anul trecut… atunci nu ştiam ce ne aşteaptă. În 2008 mai trăiam cu speranţa că mai primim nişte bani. Iar anul trecut a fost an olimpic pentru tirul cu arcul, a trebuit să mergem la multe concursuri. Şi am ratat calificarea la Olimpiadă la un singur punct! Asta este, trebuie şi noroc în sportul acesta, ca peste tot…
 
„Nu o să dau bani din buzunar pe amenzi, ca să nu mă duc să mă instruiesc!”
- Câtă benzină pe lună mai aveţi alocată de la bugetul local? Tot 800 de litri pe lună, din care 300 de litri pentru maşina primarului? 
- Da, 800 de litri pe lună, dar la trei maşini. Dar nu cumpărăm acum niciun litru, că nu mai avem bani! Ne descurcăm aşa cum putem. Cei 800 de litri de benzină pe lună se referă la cele trei maşini. Un Audi, care consumă 13 litri la suta de kilometri, pe care-l ţinem mai mult pe dreapta şi cele două Dacii, una la Poliţia Comunitară şi cealaltă pentru primărie. Atâta consumam când erau bani. Acum luăm benzină din buzunar. Dacă am chef să merg undeva cumpăr benzină. 
- Mihăiţă Nistor spunea: „Acum nu mai consumă 300 de litri, că nu mai are de unde… dar s-a ajuns la acest blocaj din cauza cheltuielilor aiurea făcute până acum”…
- Am văzut ce a zis. Şi ce s-a scris, cu deconturile de la drumurile de Deva… Că eu decontez 13 lei, altul 90 de lei, altul 87… Păi, fiecare decontează pe decontul pe care-l depune. Eu mergând cu maşina primăriei, normal că nu am decontat transportul.
- Da, dar altul merge la Deva cu 87 de lei, iar altul cu 150 lei!
- Domnule, 13 lei ia toată lumea, că atâta e diurna. Domnul viceprimar, mergând la Deva cu maşina personală i-am decontat transportul. Circa 250 de kilometri dus-întors, cu maşina personală, cam atâta face…
- Da, dar multe drumuri şi pe 150 de lei. Sau ce, respectivii au mers cu o maşină de Formula 1 la Deva?
- Nu, au fost cu altă maşină care consumă mai mult… ce să zic, asta e! Dar haideţi să vă zic şi cu cei 2.000 de lei care sunt trecuţi la aceste deplasări, că am văzut în materialul scris că vi s-au părut cam mulţi şi banii ăştia…
- Da, în condiţiile în care erau foarte multe deplasări scurte, normal că se strâng bani mulţi. Nu credeţi că prea mulţi pentru o primărie săracă?
- Conform statutului funcţionarului public, primarul este obligat să trimită la perfecţionare toţi funcţionarii o dată pe an, iar consilierii o dată pe mandat. Este obligat prin lege! Şi când s-a schimbat legislaţia, de asemenea au mers la curs… Să vă dau un exemplu: Program de specializare – achiziţii publice… zice aşa: taxă curs – 800 de lei; servicii 580/zi. Şi faceţi şi dumneavoastră socoteala că deja sunt 3.500 de lei… Cursuri obligatorii, repet! Acum este un curs obligatoriu cu peste 40 de milioane. Dar anul acesta mi-am asumat riscul şi nu i-am mai trimis pe funcţionari la cursuri, decât la cele obligatorii. Am fost şi eu şi vicele la cursul de perfecţionare de la Cluj, câte o săptămână fiecare, pe probleme de ISU. Acest curs nu s-a plătit, decât transportul şi serviciile. A trebuit însă să mergem, deoarece suntem obligaţi prin lege. Nu ne ducem la instruire o dată pe mandat, ne amendează. Iar amenda este de la 5.000 la 50.000 de lei.
N-o să dau bani din buzunar ca să nu mă duc să mă instruiesc. Asta e problema. Iar deplasările pe care le fac la Bucureşti sunt foarte obiective, dacă stai în primărie nu-ţi vine nimic. Mai ales când ai oamenii tăi la guvernare. Numai că partea proastă este că am umblat la Bucureşti fără folos până acum. Ne-au promis marea cu sarea şi din 15 decembrie 2008 de când s-a preluat puterea şi până astăzi, 29 septembrie, anul de graţie 2009, n-am primit niciun leu! Promisiuni au fost şi sunt în continuare, dar cred că sărăcia e prea mare.
 
„Repet ce am zis şi la Mondo TV: dacă nu realizez 70% din ce mi-am propus la alegeri, NU mai candidez!”
- Ultimele acuzaţii aduse dumneavoastră o să le punem la grămadă: salarii nedate la timp, datorii, management prost… Făcute şi de unii consilieri locali, nu doar de viceprimar. Deci?
- Toate au un istoric şi să ştiţi ceva: atâta timp cât nu sunt fonduri, managementul este prost, iar atâta timp cât sunt fonduri, managementul este bun. Bineînţeles, atâta timp cât este sărăcie, consilierii locali nu sunt mulţumiţi, pentru că fiecare ar vrea să facă câte ceva din ce a promis oamenilor la un moment dat. 
- V-am văzut într-o emisiune televizată la Mondo TV, în care aţi părut chiar sincer. Aţi spus atunci că dacă la sfârşitul acestui mandat nu faceţi…
- …”70% din ce mi-am propus, nu mai candidez”!
- Mai este valabil ce aţi spus atunci? Mai ales că aţi avut şansa istorică să aveţi la putere un guvern democrat-liberal!
- Da, aşa este! Nu retrag ceea ce am spus atunci! Da, mă retrag dacă nu îndeplinesc 70% din ce am promis cetăţenilor! Dacă nu fac asta, de ce să mai stau? Păi, ce să le mai spun eu oamenilor? 
- Alţii spun altceva… Că nu veţi pleca, deoarece apoi vin controalele şi vor ieşi multe nereguli la iveală. Iar cât staţi aici, puteţi controla totul, iar timpul trece, leafa merge…
- Dar, ce, acum, cât am fost în funcţie, nu au venit controalele? Prostii. Mai există însă şi o altă vorbă, nu ştiu dacă o ştiţi. „De ce câştigă alegerile Botgros de fiecare dată? Că lasă datorii multe la primărie şi nu are curajul nimeni să mai preia funcţia…”. Nu este nici asta adevărată! Dar, repet, dacă nu faci 70% din ce ţi-ai propus într-un mandat, nu mai are rost să candidezi, că nu te mai votează nimeni.
 
- Să înţelegem că până în 2008 aţi tot candidat deoarece aţi realizat mereu 70% din ceea ce aţi promis? 
- Da! Pentru că eu nu îmi fixez obiective prea multe. Nu îmi permit să îmi propun o sumedenie de obiective, deoarece ştiu că nu se pot face! Îmi propun întotdeauna câteva obiective palpabile, care se pot realiza şi pe care ştiu că le pot face. Dar o să vedeţi, în 2011-2012, că voi avea din nou realizate circa 70% din obiectivele propuse în 2008! Ştiţi de ce nu spun nimic de drum în campanie? Drum de care mă tot acuzaţi toţi…Păi ce să fac la drum? Că la anul îl sparg iar, să bag canalizarea…
- Dumneavoastră aţi spus de drum, noi nu v-am întrebat. Dar de 18 ani de când sunteţi primar nu aţi reuşit să modernizaţi câţiva kilometri de drum şi nişte trotuare. E chiar aşa de greu?
- Păi, nu am cum să-l reabilitez momentan! Nu vedeţi că tot l-am spart de fiecare dată?! Ba cu apa, ba cu gazul… acum îl sparg cu canalizarea. Aşa s-a întâmplat la noi, ce să fac? Va veni şi vremea lui… Din păcate, ce facem noi acum este doar o gestionare de sărăcie. Că o gestionăm mai bine, sau mai rău, asta este cu totul altceva. Nimeni nu putea să facă mai mult în Aninoasa în aceste condiţii!
 
„Viceprimarul Mihăiţă Nistor să stea liniştit: nu doresc neapărat să-l schimb!”
- Haideţi să trecem şi la partea cu schimbarea viceprimarului despre care am scris. Doriţi într-adevăr să-l schimbaţi din funcţie pe viceprimarul Nistor? Şi dacă da, cu cine?
Se vehiculau două nume, domnii Lic, tot un liberal, sau domnul Sfia, contracandidatul dumneavoastră de la alegeri. 
- Eu îl asigur pe domnul viceprimar că primarul oraşului Aninoasa nu are o prioritate în schimbarea dânsului din funcţie. Şi nici Partidul Democrat-Liberal din Aninoasa nu are prioritară treaba aceasta. Şi în niciun caz nu îl schimb eu, dacă va fi aşa. Domnul viceprimar este ales de Consiliul Local, deci doar Consiliul Local îl poate schimba. I-am spus şi domnului Moloţ că nu vreau să-l schimb, dar dacă nu face ce trebuie şi tot dânsul vorbeşte, atunci ne despărţim. Dar n-a fost decât o simplă discuţie, nu o hotărâre. Iar dacă-l schimb vreodată pe viceprimar, normal că voi pune tot un liberal. Ce, sunt prost să pun de la alt partid, când un liberal conduce Consiliul Judeţean? Ar însemna să renunţ ca prostul la bani, care şi aşa sunt puţini. Doar n-am fost primar 18 ani degeaba… Ştiu şi eu cum stă treaba. Însă, repet, nu am nimic deocamdată cu vicele, doar că îi cer să se implice mai mult, să fie mai activ.
- Dar există voci care spun că l-aţi luat pe domnul Sfia aliat, fapt pentru care aţi mers împreună şi în Ungaria, ca să puteţi să vă atrageţi voturile opoziţiei din Consiliul Local, pentru a-l schimba uşor pe viceprimar…
- Da, l-am luat pe domnul Sfia aliat, dar nu pentru Mihăiţă Nistor, ci pentru că a trebuit să mergem în Ungaria, deoarece aşa a vrut Consiliul Local. Ne-am înfrăţit cu o micro-regiune din Ungaria, iar reprezentanţii Aninoasei am fost eu, primarul Aninoasei, şi consilierul Sfia. Apropo, am fost pe banii noştri şi nu pe banii bugetului local, deci nu am cheltuit nici 5 bani de la comunitate! Am fost plecaţi într-un week-end, iar de luni am fost la serviciu. Deci nu am afectat cu nimic primăria. Trebuia să mergem deoarece am semnat şi un parteneriat, care va fi aprobat şi de Consiliul Local în şedinţa de luna asta. Doresc să vă mai spun însă de viceprimar. Domnul Mihăiţă Nistor nu are o problemă cu mine, are cu Legea 215.
- De ce?
- Păi nu este primarul de vină că în lege scrie că n-are nicio atribuţie directă! Articolul 57, alineatul 2 zice: „viceprimarul este subordonat primarului şi înlocuitorul de drept al acestuia, care îi poate delega atribuţii”… Deci nu este obligat primarul să-i delege nicio atribuţie! 
- Dar de ce aţi spus că nu lucrează nimic şi mai bine ar pune mâna pe muncă? Vi se pare că nu munceşte suficient?
- Da, am spus pentru că eu când l-am numit am văzut o altă relaţie. Eu nu am avut decât într-un singur mandat viceprimar de la mine din partid, în rest am avut viceprimari de la alte partide şi m-am înţeles foarte bine cu toţi. Nu am schimbat niciunul în timpul desfăşurării mandatului. Dar dânşii erau mult mai activi. Şi o spun fără patimă pentru că sper să înţeleagă şi viceprimarul Nistor că nu o spun cu răutate. Cred că domnul viceprimar ar trebui să se implice mai mult în toată viaţa comunităţii.
- Dar dacă dânsul spune că nu-l lăsaţi? Că n-are acces la date, la dosare… Spune că funcţionarii, când cere ceva, sunt speriaţi că vor fi daţi afară dacă îi pun la dispoziţie ceea ce cere! Grav!
- Trebuie să dovedească acest aspect! Mergeţi şi întrebaţi orice funcţionar dacă am zis eu ceva sau am speriat pe cineva! Este dreptul dânsului să spună ce vrea. Sunt cât se poate de transparent, aveţi cuvântul meu de onoare că în fiecare dimineaţă ne întâlnim la mine în birou. Eu cu dânsul şi cu domnul secretar. Dacă nu zice nimic, eu ce să zic? Ştie ce avem de lucru şi ce are de făcut prin dispoziţie dată de mine: coordonarea cetăţenilor angajaţi pe lucrări comunitare de la venitul minim garantat; colaborarea cu Citadinul - atâta cât mai e etc. Domnule, să-l văd că se implică! Să vină cu idei, nu mă deranjează! Eu trebuie să fiu nebun dacă-l văd că vine la mine cu o idee bună şi să nu o îmbrăţişez… Dar nu o face! Iar chestiunea cu domnul Sfia aliat este o aiureală! Dar vă spun altceva, probabil că domnul Sfia s-a convins că Botgros este un om de bună-credinţă, asta este altceva. Pentru tot ceea ce semnez şi vorbesc răspund însă eu şi nimeni altcineva! Iar dacă am greşit sau o să mai greşesc, nu este nicio problemă şi nu o fac cu rea-credinţă. Sunt un om ca oricare şi sunt supus greşelilor. De multe ori eşti nevoit să faci slalom prin legislaţie ca să poţi să ajuţi cu adevărat un cetăţean. Aici se mai fac greşeli, dar trebuie să ştii când să te opreşti. Dar nu cred că am făcut nicio măgărie ca să mă lege nimeni!
 
„Când m-a chemat domnul Moloţ la liberali n-am fost mai deştept cu cinci minute! Acum stau şi plâng după bani patru ani…”
- Aveţi mustrări de conştiinţă?
- Nu, eu mi-am făcut mustrări de conştiinţă de foarte multe ori de la Revoluţie încoace. Aveţi cuvântul meu de onoare, din acest punct de vedere eu sunt cât se poate de cinstit.
- Sunteţi un om super-bogat, care aveţi putere să influenţaţi Justiţia, instituţiile statului? Aveţi „pile”, relaţii peste tot, astfel încât să nu puteţi fi doborât?
- Da, sunt un om „super-bogat”… Nu ştiu dacă aţi văzut declaraţia de avere, n-am câştigat cât am datorii. Nu am nicio putere cum se zice… Am cunoştinţe peste tot, dar de aici şi până la „influenţare” e cale lungă! Am fost optimist mereu, chiar şi în primăvară credeam că o rezolv cu salariile, că tot m-aţi întrebat. Dar sunt tare dezamăgit de situaţie, de sprijinul acordat de propriul partid…
- Mai pot veni de undeva bani, ca să scăpaţi de aceste necazuri ale oraşului, ale administraţiei?
- Dacă nu vom fi ajutaţi de Guvern sau de judeţ, nu vor mai veni bani curând. Dar până la urmă tot vom scăpa! Pentru că în momentul în care se deschide mina se creează locuri de muncă. Închiriem spaţii, vom lua bani, deci închiriem pentru ei (organizare de şantier etc.). Vor fi o parte din ei cazaţi la Complexul Sportiv „Anena”, deci câştigăm bani. Le vindem apă de la captare, deci iar câştigăm bani. Toate astea din noiembrie încolo! Lumea nu ştie, dar noi realizăm acum între 700-900 de milioane de lei vechi… ar trebui să ne intre 1,7 milioane de lei vechi ca să scăpăm de probleme, inclusiv să ajungem şi cu salariile la zi. Sunt probleme şi cu taxele locale, doar 34-36% sunt colectate.
Au început însă executările silite.
- Nici asta nu este o rezolvare! Procese, timp pierdut şi bani, iar de la unii ce să iei? Poate hainele de pe ei.
- Este o rezolvare! Noi avem cetăţeni care au salarii de miner, pensii de miner, dar nu plătesc impozitul de ani de zile! Este ruşinos, este o chestie de nesimţire. Dacă aşa am fost învăţaţi 45 de ani cu constrângerea, atunci mergem pe constrângere, ce să facem.
- Cum vedeţi viitorul Aninoasei, azi, în 2009?
- Viitorul Aninoasei va fi unul frumos. Peste aproximativ 4-5 ani o să vedeţi că am dreptate. Aninoasa se va dezvolta. În momentul când se va ieşi din criză o să vedeţi că ne rămân o grămadă de terenuri, pe care o să le punem la dispoziţie. Sincer vă spun: sper ca în primăvară să apuc să fac blocuri pentru cetăţenii de etnie romă. Să mai stric un „brand”, cum ziceaţi dumneavoastră! Şi aşa şi este, se opresc toate televiziunile acolo, e urât! Dar de la anul nu o să mai oprească. Toţi politicienii care au trecut pe-acolo mi-au spus că mă ajută! Şi unul nu a făcut-o, de la niciun partid! Şi preşedinţii României şi domnul Adrian Năstase când era premier etc.
- Cu ce vă ajută partidul? Că se află la putere!
- Cu nimic! Îmi spun să am răbdare… Cred că n-am avut noroc. Întotdeauna, ori n-am avut culoarea care trebuie, ori nu au fost bani. Am avut o deplasare de la PD la PSD din dorinţa de a ţine mina în viaţă. Dacă vă aduceţi aminte, în anul 2004 a ieşit o Hotărâre de Guvern pentru deschiderea unei noi mine la Iscroni Vest, care avea planificată şi producţia. Dar nu pot să-mi dau seama de ce nu s-a mai întâmplat nimic… Nu pot vorbi, că nu sunt specialist, dar nu e bine că nu s-a mai deschis mina respectivă.
- Mai plecaţi la vreun alt partid?
- Nu mai plec niciunde. La PNL am avut o şansă anul trecut, dar nu m-am înţeles cu domnul preşedinte Moloţ, asta este. Ştii cum este, ca-n armată: dacă nu eşti mai deştept cu cinci minute pierzi… N-am fost deştept, plâng tot mandatul. Iar partidul meu, în afară de promisiuni şi cereri de răbdare, nu mă ajută cu nimic! Şi nu sunt numai eu în situaţia asta… Şi primarii pesedişti sunt în aceeaşi situaţie! Niciunde nu e mai bine! Vă spun eu, e sărăcie multă!

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter