07.10.2009,  14:44:12 | 0 comentarii | 308 vizualizari
Ce înseamnă a fi student străin în Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului
Cândva  Universitatea din Petroşani era locul unde veneau la studii zeci de studenţi basarabeni. Şi nu numai. Acum numărul lor a scăzut dramatic, ei putând fi număraţi pe degete. Statul român le oferă studenţilor de peste Prut o bursă de 65 de euro, un loc în cămin, studii specializate şi dreptul de şedere de 3 sau 4 ani. Oamenii vin la studii, se apucă mai mult sau mai puţin de carte, cum este aproape normal într-o ţară străină, se adună în grupuri mai mici sau mai mari pentru a-şi face viaţa mai uşoară susţinându-i  pe cei plecaţi de acasă.
Întrebată despre atitudinile din Republica Moldova faţă de absolvenţii instituţiilor de învăţământ din România, o studentă de la Universitatea Petroşani a povestit că acestea sunt diverse şi variază, de la admiraţie până la suspiciune. Pe de o parte, există mediul societăţii civile, în care absolvenţii din România sunt consideraţi mai competenţi în domeniul lor, datorită universităţii cu tradiţie. În mediile private însă, contează mai mult competenţa, diploma de studii, de multe ori, nefiind solicitată la angajare. Pentru un absolvent originar din Republica Moldova, dilema cu care se confruntă este una existenţială. Ori alege să râmână în Valea Jiului, locul unde a studiat sau unde a încheiat contracte cu potenţiali angajatori, ori se întoarce în Republica Moldova. Unde, de multe ori, autorităţile îl privesc cu neîncredere. Pentru cei care provin din mediul rural, oportunităţile de angajare sunt minime, salariul lunar ar fi, în medie, circa 100 USD pe lună. Pentru studenţii sau absolvenţii basarabeni, traiul în Valea Jiului este foarte greu, mai ales în condiţiile actuale. Fiind cetăţean moldovean, un patron angajează foarte greu, datorită taxelor pe care acesta le plăteşte la stat. În general, România a acordat, pentru basarabeni, burse în domenii esenţiale pentru păstrarea şi fortificarea identităţii româneşti: teologie, filologie, istorie, limbi străine, filosofie, ştiinţe politice şi mai puţine burse la instituţiile cu specific economic, tehnic sau medi­cal. Logica acestui demers este aceea că basarabenii care se vor întoarce în ţara natală, vor păstra identitatea naţională. Majoritatea studenţilor din Petroşani vor însă  să-şi clădească un viitor acolo unde simt că vor reuşi să-şi construiască o carieră, acolo unde au mai multe şanse să se afirme. 
Majoritatea studenţilor şi masteranzilor de aici îşi conti­nuă studiile post-universitare aici, după ce au urmat cursuri liceale tot pe tărâm românesc. Pentru ei, studiile universitare reprezintă o continuitate, un lucru firesc, fiind deja obişnuiţi cu sistemul, fiind deja ancoraţi în realitatea românească. Pentru studenţii basarabeni este foarte greu să ia o decizie privind viitorul lor. Ideal ar fi ca educaţia şi situaţia economică şi politică din Moldova să fie mai bune, atât de bune încât nimeni să nu vrea să plece. Pentru cei care au studiat în România există un paradox al percepţiilor. Chiar dacă  Moldova înseamnă „acasă”, adesea ei o percep în culori sumbre, explicându-se astfel alegerea majorităţii de a trăi în România, deşi asta implică duelarea cu sistemul românesc, în vederea obţinerii unei cetăţenii, lucru ce se concretizează în ani de zile, chiar dacă asta înseamnă să plăteşti ca să ai drept de şedere.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter