21.08.2014,  19:27:19 | 2 comentarii | 649 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Fie că eşti tânăr şi în putere, fie vârstnic şi cu pensie de mizerie, / Cu taxele şi impozitele nu-i de joacă
de Gheorghe OLTEANU
Nu am pretenţia ca am semnalat un caz unic. Dimpotrivă, prin situaţii de acest gen, neplăcute, de altfel, au trecut şi mai pot trece şi alţi vârstnici. Fie din neglijenţă, fie că au uitat sau că nu au ştiut cum trebuie să procedeze, dumnealor s-au trezit cu popriri pe cuponul de pensie.
 
La sfârşitul acestei luni,
pe 30 august, domnul  Pavel Muntean din Vulcan împlineşte 84 de ani. O viaţă întreagă dumnealui a lucrat în fundul pământului, la mina Aninoasa, unde a avut şi două accidente de muncă. Acestea au lăsat sechele nu doar pe corpul său, ci şi pe pensia sa lunară de 1250 de lei. La suma asta, desigur, fiecare leuţ trebuie bine drămuit: pe medicamente, în primul rând, pe mâncare, pe întreţinere, pe abonamentul TV şi pe cel al telefonului mobil. Or, atunci când, în 6 iunie, a băgat de seamă că i s-au reţinut 164 de lei, bătrânul numai că nu a făcut infarct.
 
Reţinerea era
pentru sumele restante la impozitul anual pe locuinţă. Şi nu a fost singura. În iulie i s-a mai pus poprire pe 156 de lei, iar în august, tot pe cam atât. S-a dus la primărie şi, un pic mai nervos cum era, s-a certat cu fetele de la impozite şi taxe şi, după aceea, cu primarul. Ori că nu i s-a explicat cum stă treaba, ori că dumnealui nu a vrut în niciun chip să înţeleagă, chestia e că nici în momentul de faţă, chiar şi după ce eu însumi am intrat pe fir şi i-am depănat calm cum se prezintă problema, domnia sa o ţine tot varianta lui.
 
Anume că,
trecut fiind de şaptezeci de ani, trebuie să fie scutit de plata impozitului anual pe locuinţă. Da, există, desigur, o hotărâre de consiliu local care consfinţeşte asta, numai că persoana care vrea să beneficieze de ea trebuie ca, la împlinirea vârstei respective, să facă o cerere către primărie. Or, domnul Muntean Pavel apare înregistrat cu această cerere de scutire în 2007, după cum mi-au zis doamnele de la impozite şi taxe. Asta, deşi bătrânul o ţine sus şi tare că el nu a făcut nicicând o asemenea cerere.
 
Tot funcţionarele mi-au
arătat şi scrisoarea care i-a fost trimisă domnului Pavel Muntean, înainte de a se pune poprirea. Plicul, care s-a întors la primărie nedeschis, fiindcă destinatarul nu a fost găsit acasă, conţine somaţia de plată. În atare situaţie, la 23 aprilie 2014 Primăria municipiului Vulcan a solicitat Casei de Pensii să procedeze la reţinerea sumei de 497 de lei. O altă cerere de poprire, pentru suma de 197,62 de lei, a fost făcută la 5 august 2014, sumele reprezentând, cum mi s-a explicat, impozitul pe locuinţă neplătit în anii 2003 (14 lei), 2004, 2005, 2006 şi 2007. 
 
Din datoriile menţionate, 
la data documentării mele bătrânului i s-au reţinut din pensie 308 lei. Numai că, este posibil ca nici domnul Muntean Pavel să nu fi ştiut, mai există suma de 435 de lei, reprezentând, mi s-a spus, “accesorii care cresc”, care trebuie plătită şi ea. Am încercat, chiar ieri, să-i explic din nou cum se prezintă situaţia, dar domnul Muntean o ţine pe a lui. Că nu trebuia să i se facă una ca asta unui bătrân bolnav şi cu pensie mică. Am căutat să-l fac să înţeleagă că nici Antena 3,  căreia dumnealui ar vrea să i se plângă, nu i-ar da dreptate din prima. Şi reporterii ei, în caz că, să presupunem, i-ar răspunde la solicitare, ar face acelaşi traseu de documentare. M-aş mira enorm, i-am mărturisit bătrânului, dacă l-ar asculta şi ar da pe post doar ce spune dumnealui. 
 
Până la urmă, pare-se
că dânsul s-a resemnat la gândul că, totuşi, trebuie să plătească tot ce are de dat din urmă. Numai că, m-a rugat insistent, la finalul discuţiei noastre telefonice, ca să fac cumva şi să i se tragă toată suma deodată. Degeaba i-am explicat că nu-mi stă în puteri să fac acest demers, fiindcă cererea în acest sens trebuie să vină tot de la dumnealui. Domnia sa o ţinea pe a lui. Să zic să-i ia toţi banii pe care îi mai are de dat, pentru că, după aceea, o să meargă dânsul să se certe cu cine trebuie.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (2 )

#1 Coran21.08.2014,  22:40:18
DA nu i de joaca insa o multime de oameni sunt alergati pt sume de rahat si altii cu valori mari ba sunt uitati,ba reesalonati... Popririle astea nu se fac in urma unui proces si a unei sentinte ? Sa stie si omu sa se apere...
#2 adi22.08.2014,  18:32:55
domnule oltean, tare intortocheat mai scrii. daca omul are 84 de ani in anul de gratie 2014, inseamna ca ca in anul 2000 a facut 70 de ani, deci conform acelei hotarari de CL de care spuneti, ar trebui sa fie scutit, nu?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Prezent la Petroşani la o întâlnire cu membrii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, directorul Casei Judeţene de[..]
23.03.2015, 20:11   |    2 comentarii
Dacă în blocurile din Cocoşvar şi în sala de sport te congelezi de frig, sunt blocuri şi spaţii publice în [..]
22.01.2015, 21:33   |    0 comentarii
La demersurile noastre scrise, cât şi la insistenţele verbale repetate, făcute de către Consiliul de Conducere şi Coordona[..]
19.06.2014, 21:27   |    3 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter