23.10.2009,  12:49:17 | 0 comentarii | 385 vizualizari
Îm Kirgysztan cu Francisc Kalman
de Mircea ANDRAȘ
Cuvânt înainte
 
Cunoscut dumneavoastră cu ocazia mărturisirii impresiilor despre Afganistan, Francisc Kalman revine cu „Note de călătorie” de astă dată din Kyrgyzstan, acolo unde a lucrat o bună peri­oa­dă de timp. Fin cunoscător al psihologiei umane, autorul acestor note creionează, cu talent şi dăruire, o imagine cât mai firească (cât mai aproape de realitate), cu personaje pitoreşti şi situaţii inedite dar pline de farmec. Scrise simplu dar concis, cu un simţ aparte al observaţiei, notele scot în evidenţă câteva particularităţi ale acelei zone deosebit de pitoreşti, precum şi întâmplări şi împrejurări specifice.
Francisc Kalman reuşeşte, pentru a nu ştiu câta oară, să ne impresioneze cu cuvinte simple dar puse întotdeauna la locul lor, bine stabilit. De fapt autorul acestor rânduri nu face decât să ne transmită (aproape fotografic) imagini (de cele mai multe ori artistice), care (puse cap la cap) pot întregi întregul tablou, viu colorat, al acelor ţinuturi îndepărtate atât ca distanţă cât şi ca mod de percepţie a realităţii. Ilustrăm toate acestea cu imagini de la faţa locului, realizate tot de către Francisc Kalman, la momentul  respectiv.
 
NOTE din ASIA CENTRALĂ/KYRGYZSTAN
 
Călătoria spre Asia Centrală - Kabul sau Bishkek, în cazul meu - este de durată şi cu avionul.
* * *
Dacă mergi la Kabul, treci prin Dubai de regulă pentru obţinerea vizei de intrare în Afganistan, ceea ce este foarte bine, stai cam două zile ca un rege. Şi mai ai şi ocazia să vezi din minunăţiile care se construiesc acolo. Realizezi imensitatea Asiei şi pe verticala artificială, ridicată de şeici. Şi cum să nu te minunezi (dacă am pornit din sectorul II al IM Petrila), bând o cafea într-un mall imens, cu pârtie de schi şi zăpadă, şi teleschi sub o sticlă care pare infinită. Am rămas doar cu părerea de rău că nu puteam să fac şi eu măcar o oră de schi, în mijlocul deşertului, fiindu-mi frică să nu fac vreo boacănă, fără să am contractul semnat la firma care urma să mă angajeze.
* * *
Pentru cel ce merge în Kyrgyzstan, drumul de aproximativ 8 ore de la Istanbul, este interminabil, avionul parcă se târăşte din ce în ce mai plictisit. Cu escală la Ankara, sau la Batumi, parcă e mai dulce.
* * *
Şocul l-am avut când am ajuns la destinaţie, aeroportul din Bishkek abia peste vreun an va fi complet terminat. Peste tot mobilier vechi, trebuie să te îmbulzeşti să îţi iei bagajul, miliţieni nu prea prietenoşi, nu este bine iluminat traseul pe care trebuie să alergi dintr-o parte în alta. Colac peste pupăză, eram şi nedormit de două zile, dar încrezător că mă aşteaptă cei de la firmă ies pe poarta principală. Şi se dărâmă lumea pentru mine, nu văd pancarta sau cartonul firmei la nimeni, toţi strigă, ruseşte, trag taximetriştii de mine, fiecare sperând că a pus mâna pe un client bun. Cum să le explic că eu de fapt nu ştiu adresa la care trebuie să ajung? Şi mă pomenesc strigând mai tare ca ei:
* * *
-VOLODEEEEEEA, RAMIIIIL!!!!, cei doi fiind şoferii pe care mi i-a dat HR managerul, când mi-a trimis biletele de avion. Apare un mititel până la urmă, şi cu o engleză relativă îmi explică că e unul VOLODEA care doarme la volanul unui Volvo. Merg la om, îi bat în caroserie, se trezeşte şi se mai scuză el un pic, dar oricum îl iertasem deja. A urmat un drum de o oră până la apartamentul din centrul oraşului. La intrare în bloc, sistem de închidere mecanic, cu cifru (nişte butoane de la 1 la 10). Uşa este deschisă, dar Volodea al meu, mare domn, vrea să îmi arate cum lucrează sistemul, trânteşte uşa şi.....
Nu are cifrul bun. Am încercat de vreo câteva ori să deschidem formând alt cifru, realizez care sunt şansele să nimeresc cele patru cifre , şi mă pun pe trepte să dormitez, Volodea fiind mai perseve­rent, insistă, dar are probleme cu matematica combinatorie. Pe la 5 şi ceva când a ieşit primul locatar din bloc, am intrat şi noi.
* * *
Acum am putut să văd şi eu cum stă treaba. Bloc ţeapăn sănătos, ceva în genul celor din Dimitrovul nostru, din Petroşani. Lift la etajul 5 şi altă uşă metalică, pe palier, cu cheie specială, hol mic şi... uşa mea de intrare, dublă, cu câte două chei... Foarte închis totul, pe la kirgyzi. Şi niciodată nu mi-au plăcut încuietorile.
* * *
A doua zi, după un somn sănătos, nu reuşesc să vorbesc nici la telefon mobil, nici la fix, îmi răspundeau nişte ruşi, cu care nu mă puteam înţelege. Dar seara mă sună în fine viitorul şef de la proiectare, curios să mă cunoască şi el. 
O masa copioasă la clubul american, şi văd cu totul altfel lumea. Şeful, un fost pilot, din Singapore, ne-am înţeles foarte bine tot timpul.
* * *
Oraşul Bishkek, aproximativ jumătate de mili­on de oameni, kirgyzi şi ruşi, tadjici, uzbeci, uyguri, şi expaţi, indieni, pakistanezi, chinezi sau mongoloizi, puţini americani şi europeni, canadieni, australieni.
* * *
Fiind la altitudinea de 750 m este cam ca şi Petroşaniul, pe un platou imens, înconjurat de munţi înalţi, Tien Shan, maiestuoşi, la 20, 30 km depărtare de marginea oraşului, cu vârfuri veşnic înzăpezite, cel mai înalt fiind Vf. Lenin, aproape 7900 m. Am reuşit o ascensiune pe muntele Kaş-ka-Ssu.
* * *
Totul pare a fi uriaş şi în Bishkek, drumuri drepte, lungi, cu câte şase benzi, majoritatea, cu circulaţie în ritm alert, se depăşeşte când pe stânga, când pe dreapta... Parcuri imense, multe la număr, cu păsări şi veveriţe. Şi seara lilieci mulţi, îi văd mai mult ca o părere. Am făcut multe plimbări lungi, admirând, observând şi făcând veşnic comparaţii cu ceea ce ştiam de acasă. Plimbările de regulă pe jos, cu taxiul fiind cam scump, şi veşnic cu târguială, taximetrişti şmecheri....Iar autobuze nu sunt, doar nişte maxi-taxiuri, mai mici ca ale noastre, în care nu puteam circula în picioare, foarte aglomerate tot timpul. Cel mai mult îmi plăcea să mă plimb pe Jibek Jolu, în traducere Calea (drumul) Mătăsii. În zilele de sărbători islamice vedeam familiile care se întâlneau în piaţa centrala şi după ce se îmbrăţişau cele două căpetenii - de regulă decanul de vârstă - toţi se îmbrăţişau şi se pupau, să le ajungă până la anul.
* * *
Am văzut şi bazarul din Dardoi, cel mai mare târg care l-am văzut vreodată, se spunea pe acolo că ar fi cel mai mare în Asia Centrală. Este cam cât Petroşaniul de întins, pierzi vreo două ore ca să găseşti un loc de parcare. Şi marfă de toate felurile, vânzători şi cumpărători de toate naţiile. Poţi cumpăra şi un submarin, dacă te înţelegi la preţ şi la felul în care să ţi-l împacheteze şi să ţi-l livreze.
* * *
Muzică românească - în Bishkek, am ascultat în mai multe locuri. De ziua României am fost la o festivitate organizată de ambasada română. O formaţie de muzică populară ne-a încântat cu ceea ce este reprezentativ, iar o formaţie tradiţională kirgyză la fel. O artistă kirgyză m-a surprins efectiv cântând cu un fel de drâmbă mai multe piese kirgyze. Mai la sfârşit cele două formaţii s-au întrecut prin interpretarea melo­di­ilor preluate, kirgyzii cântau româneşte iar ai noştri cântau kirgyză. Micuţa kirgyză iar a su­pus audienţa cântând perfect o melodie de muzică uşoară “Melancolie, dulce melodie” şi surprinzător pentru mine foarte bine ca text, pronunţie şi interpretare.
* * *
Acolo la ziua României am cunoscut familii de moldoveni care trăiesc într-o comună, la vreo 50 km de oraş. Dar numai vreo doi bătrâni mai vorbeau româna, săracii numai cu lacrimi în ochi de fericire că au cu cine vorbi. Şi am stat cu ei vreo două ore, vorbind despre toate cele.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter