04.11.2009,  15:59:02 | 0 comentarii | 362 vizualizari
Note de călătorie
de Mircea ANDRAȘ
Oamenii de rând ştiau puţin despre Europa, România în special, dar mulţi mă puneau să le povestesc despre ce e pe la noi. Despre cele lumeşti le spuneam cu plăcere, despre politică mai puţin, deşi unii chiar insistau. Şi acolo, liderii politici sunt ridicaţi în slăvi sau huliţi, mai sunt şi pro-ruşi sau pro-americani. Nu prea am acceptat discuţiile despre politică
* * *
Muzica d-lui Guţă am auzit-o în diverse locuri, antimaneliştii cu care am mai vorbit periodic asigurându-i că pot asculta manele şi pe Himalaya, şi în fosa Marianelor. Prima dată am văzut un videoclip cu manele la cafeneaua din centru, pe un ecran mare. Acolo de regulă îmi serveam cafeaua, şi cu toate că eram prieten cu familia care ţinea localul, rar mâncam la ei, deoarece duminicile făceam plimbări, şi serveam masa unde mă prindea foamea. Bineînţeles că m-au băgat la încurcătură, punându-mă să traduc versurile. Altădată am fost seara într-un parc, se desfăşura un concurs karaoke show, mai la distanţă, şi auzind muzică romanească, normal m-am bucurat şi, văzându-mă, translatoarea m-a întrebat de ce. După ce i-am spus că ceea ce se aude este o manea din România, femeia susţine, cu tărie că este muzică din Uzbekistan, şi până la urmă a tras o fugă de vre-o 200 m să îl întrebe pe DJ-ul care era la staţia de muzică. Am iertat-o, că nici ea nu era de-a locului total, ultimii 20 ani a trăit în Egipt.
* * *
Legat de manelele concitadinului domn Guţă, mare sărbătorire de Halloween, care acolo este la mare rang, Dracula fiind pe locul I pe toate afişele. Compania americană la care am lucrat ne-a plătit o seară de distracţie la o discotecă mare, unde s-a ţinut un show cu toate cele legate de Dracula. Şi prietenii care au aflat că eu vin de prin Transilvania, sperau că eu le pot da mult mai multe detalii despre Dracula, mă refer la aspectele horror, nu cele istorice, care probabil că nu mai au pentru ei mare însemnătate. Dans de scheleţi, de drăcuşori, acrobaţii, dans de formaţii de vrăjitoare, pe fond de lumini stroboscopice, muzică adecvată. După o reprezentaţie urma o jumătate oră de dans, sau lumea consuma la masă, discuţii, cu greu din cauza zgomotului. La o pauză din aceasta, DJ-ul pune o manea, de mare succes, după felul în care lumea îşi strica papucii pe ringul de dans. Fiind deja păţit, îl întreb, aşa, într-o doară, pe d-l director al firmei la care lucram - oare ce muzică o mai fi şi asta? La care omul îmi explică, foarte convins, să zicem în stilul d-lui Iosif Sava, că ceea ce se aude este muzică marocană, cu influenţe albaneze.
* * *
Manas este numele eroului legendar kirgyz. Tot ce se poate a fost denumit după el, drumuri, instituţii, aerobaza americanilor. Statuia ecvestră a lui Manas, în faţa Filarmonicii este un important punct de atracţie pentru turişti. Epopeea lui Manas este constituită din aproximativ 6000 de strofe, ar fi mai mare ca şi Kalevala finlandezilor, la ora aceasta fiind numai 5-6 rapsozi care o ştiu toată, corect, aceştia fiind consideraţi mari artişti naţionali. După cum am înţeles, nu este scrisă, este doar transmisă de la o generaţie la alta.
* * *
La orice ocazie, când eşti cu localnicii, ruşi, kirgyzi,... (sărbătoare, comemorare, unul şi-a cumpărat maşină nouă, sau a născut nevasta, etc.) ţi se dă un păhărel de vodcă, şi... toasturi. Întotdeauna cel mai în vârstă, sau cel mai important om începe, se fac urări, şi când îţi vine rândul trebuie să spui ceva, nu un simplu la mulţi ani. Le place mult oamenilor acest mod de a-şi exprima gândurile, sentimentele. Iar cei care nu spun un toast acceptabil sunt desconsideraţi, dar dacă reuşeşti să le trezeşti interesul aplaudă şi zic că eşti de-al lor.
* * *
La aniversarea companiei fiecare birou trebuie să pregătească un mic moment artistic. Cam târziu m-au anunţat cu treaba aceasta, dar m-am prezentat şi eu, translatoarea echipată în ţigăncuşă, iar eu cu o muzicuţă pe care am găsit-o într-un centru comercial. Le-am cântat, câteva piese, pentru fiecare, ruşi, kirgyzi, americani, o horă şi un ceardaş. Au sărit imediat ruşii şi au început să joace cazacioc, inclusiv pe imnul Europei, care l-am executat într-un ritm mai vioi, ce era să fac. A doua zi au şi venit vreo doi, să le explic cum se cântă la muzicuţă, dar cu timpul Ie-a mai pierit cheful... În rest, dacă m-au premiat, am fost mulţumit că mari emoţii am avut.
* * *
Femeile nu sunt în general aşa văzute ca în Europa. La multe intrări în magazine am văzut că nu există regulile noastre de politeţe. Sau cele două-trei ocazii când am mers cu maxi-taxi, nici vorbă să vezi că cineva cedează un loc. Un cunoscut, care mult a umblat prin Europa şi SUA. Cu care am avut o întâlnire, după mai mult timp ce am băut ceaiul, spune că în maşină este nevasta lui. Bineînţeles că am dat să întreb cum de nu stă şi ea cu noi, dar omu` mi-a tăiat-o scurt, „aici suntem în Est”. Dar totuşi femeile sunt libere, multe din ele adunate în grupuri de 4-5 intră fără complexe în localuri publice, beau ceai, (cele mai multe), unele fumează, probabil bârfesc şi râd cu mare plăcere şi spre deosebire de cele din alte republici islamice nu umblă acoperite la faţă.
* * *
În marile intersecţii există mari panouri electronice, cu afişare bilingvă, rusă-kirgyză, cum am început să pricep ceva din scrierea chirilică, am rugat translatorul să îmi spună mai exact ce se afişează. Surpriză, erau afişe de trezire la luptă împotriva corupţiei. M-am simţit din nou ca acasă, am mai auzit de asemenea campanii pe undeva. Am văzut şi câţiva cerşetori, unii semănau cu ai noştri, de diferite etnii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter