10.11.2009,  16:16:33 | 0 comentarii | 387 vizualizari
Teatrul Dramatic ,,Ion D. Sârbu” prezintă joi, 12.11.2009, ora 12:00, spectacolul pentru copii “Prietenul la nevoie se cunoaşte”
de Ziarul Vaii Jiului

adaptare după Andrei Mihalache

Bine aţi venit în lumea celor mici!
 
În sufletul unui copil e atât de multă speranţă şi dragoste încât am putea reclădi o lume a zâmbetului veşnic şi al păcii interioare. De aceea vrem împreună cu dumneavoastră să descoperim lumea inocenţei şi să călătorim puţin în lumea detaliilor ei.
Când vorbeşti de poveşti, te gândeşti la cei mici, copiii au felul lor de a vedea lumea şi  sunt singurii cărora nu le este frică de viitor. Îşi zidesc fericirea pe visuri iar poveştile în care binele învinge răul fac parte din realitatea lor. 
Inima unui copil este mai preţioasă decât o comoară, mai fragilă decât o floare, mai bogată decât întreaga avere a lumii. 
Poveştile dezvoltă creativitatea şi îmbogăţesc imaginaţia copilului lăsând loc participării sale la aventurile personajelor, la a gândi ce urmează să se întâmple, la a-şi imagina cum arată, cine sunt ele. Imaginaţia joacă un rol important în viaţa copilului pentru că ea este cea care îl ajută să creeze la rândul lui, să investească simbolic obiectele, cu alte cuvinte să se joace. Iar joacă este principala sa activitate şi primul instrument psihologic care leagă lumea sa internă de cea externă. Îşi va putea crea propriile lui poveşti sau le va putea pune în scenă jucându-se de-a personajele cu alţi copii, inventând roluri şi aventuri noi, întruchipează o oglindă pentru copil şi universul său interior, ele traduc adesea gesturi, acţiuni, comportamente pe care copiii nu le înţeleg la adulţi. Poveştile oferă copilului posibilitatea de a se identifica cu anumite personaje, de a se recunoaşte în ele şi de a identifica şi alte caracteristici ale persoanelor din jurul lui, reuşind astfel să le redescopere. Fantezia îi oferă un acces la roluri din lumea adulţilor, un univers interzis, dar dorit. Copilul poate fi oricine îşi doreşte, poate experimenta rolul de părinte, de bătrân sau de vrăjitoare. Adică el poate proiecta în aceste personaje ceea ce îi este de neînţeles sau ceea ce îşi doreşte foarte mult în lumea reală.
Toate poveştile consolidează legătura dintre copil şi părinte prin apartenenţa celor doi în acelaşi spaţiu şi timp, într-o activitate care îi reuneşte şi care filtrează nu doar cuvinte, ci şi trăiri, gânduri, gesturi. Părintele este purtătorul către copil a poveştii, în special când copilul nu ştie să citească, el este portavocea ce dă glas tuturor personajelor, ce dezvăluie acţiunea şi în care copilul pune toată curiozitatea, dezamăgirea, încântarea sau nemulţumirea sa. Unele poveşti sunt citite la culcare, altele în parc, uneori sunt poveşti preferate recitite de mai multe ori, alteori sunt poveşti lungi citite pe bucăţi. Este un ritual al familiei respective şi el contribuie la consolidarea legăturii, transmiţând celor doi şi întreaga emoţie pe care ei o resimt citind şi ascultând împreună, ele dezvoltă limbajul şi facilitează accesul copilului la cuvinte şi expresii noi, la o exprimare cursiva şi cu intonaţie, la a înţelege sensul unor cuvinte abstracte sau metaforice, la a-şi forma reprezentări cognitive şi verbale. Copilul le poate repovesti apoi, uneori poate desena sau crea anumite jocuri în care să folosească cele învăţate. Poveştile dezvoltă vocabularul şi cresc bagajul de cuvinte la care copilul poate apela în diverse situaţii pentru a se exprima sau pentru a explica.
Poveştile îmbogăţesc viaţa afectivă a copilului dându-i ocazia să simtă, să trăiască alături de personaje, să aibă acces la a vedea, a auzi, a se transpune, a-şi închipui cum se simt şi ce simt cei din poveste. Copiii adesea pun întrebări, oftează, se bucură, plâng, sunt cu totul în acea poveste şi ea îi încarcă de afecte pe care ei încearcă să le înţeleagă şi să le dea o formă plecând de la ce simt şi ceea ce li se întâmplă personajelor. Poveştile aduc copiilor adesea trăiri contradictorii: iubire, ură, teamă, furie, neputinţă sau confruntarea dintre bine şi rău. Aceste reprezentări ale afectelor sunt greu de realizat pentru copii, fiind abstracte şi orice formă de mediere este utilă în încercarea lor de a le înţelege.
Acestea sunt o cale către universul nostru interior, către fantezie şi libertatea de a visa, dar şi o cale către a duce în realitatea ce ne înconjoară puţin din curajul şi minunăţia acestei fantezii.
Poveştile au fost dintotdeauna o modalitate utilă şi plăcută de a petrece timpul alături de copil şi de a-i transmite un mesaj, de a-l învăţa să descopere şi să se aventureze în minunata lume a fanteziei. Însă poveştile părinţilor par să nu mai fie şi poveştile de azi ale copiilor. Se schimbă de la o generaţie la alta conţinutul unei poveşti? Se adaptează ele lumii moderne şi realităţii actuale din viaţa copiilor? Îşi păstrează oare Albă ca Zăpada şi Cenuşăreasa locul în lectura copiilor sau personajele la zi sunt Harry Potter şi Pokemon? Mă întreb împreună cu voi, părinţii cum alegem ce poveşti să citim copiilor şi ce înseamnă lectura unei poveşti?
Povestea este o ficţiune, adică o îmbinare fantastică de locuri, personaje, idei, obiecte, un spaţiu în care totul este posibil şi care lasă frâu liber imaginaţiei. Reprezintă o punte către vis şi imaginar, către aventură şi fantezie.
Noi actorii ne întoarcem la copilărie ca la o ultimă speranţă de a schimba lumea. Prin ochii unui copil lumea devine mai bună, mai dreaptă, iar oamenii mari nu mai au timp să privească realitatea unei lumi dure, unei lumi în continuă schimbare.
Hans cel Gros - Doru Taloş
“Fereşte-te de opotrivă de prietenia duşmanului şi de duşmănia prietenului„ -N. Iorga.
Hans cel Gros e acel “prieten” care nu face decât să profite de pe urma naivităţii omului simplu, folosind, ce-i drept, cu mult meşteşug cuvântul prietenie.
Hans cel Mic - Eliza Ţuţurman
Este personajul pozitiv idealizat care apare frecvent în basme, poveşti şi parabole dar care se găseşte atât de greu în viaţa reală. Caracteristica lui - naivitatea e percepută de majoritatea ca şi prostie şi drept urmare, ca şi defect, nicidecum ca şi calitate. Naivitatea este copilăria, capacitatea de a te bucura sincer şi adevărat de tot ce ţi se oferă, fără a te interesa ce poziţie are cel de lângă tine, fără a fi ciudos, ranchiunos, egoist, meschin, invidios şi din această cauză cei corupţi profită de pe urma inocenţilor.
Soţia Morarului - Oana Mardare
Acest personaj despre care se spune că ar fi “prost” şi “nerod” este în acelaşi timp perechea ideală pentru un om ca Hans, morarul - “învăţatul” care ascunde după toate zicalele lui o mare ipocrizie şi răutate. Destul de proastă ca să îl asculte, dar nu fără să-l contrazică  în gând; reproşându-i neglijarea şi pornirile  intelectuale, nu e nicio îndoială că cei doi vor rămâne împreună “până la adânci bătrâneţi”.
Poveştile pentru copii şi reprezentarea lor pe scenă sunt convenţionale, iar scena are mijloace prea sărăcăcioase ca să dea iluzia unei vieţi adevărate. De aceea teatrul nu numai că trebuie să evite convenţionalul ci trebuie să-l iubească.
Noi artiştii ne gândim la poveştile copilăriei noastre spuse de bunici şi nu încercăm altceva decât să redăm o fărâmă din cele mai frumoase clipe ale timpului nostru de atunci.
Vă aşteptăm cu mare drag pe voi cei mici, să ne spuneţi poveşti şi de ce nu să trăim alături de mămici, de bunici şi de tătici într-o lume feerică de poveste.
 
Distribuţia:
Povestitorul: Gigi Stoica
Hans cel Mmic:  Ţuţurman Eliza
Hans cel Gros: Doru Taloş
Soţia: Oana Mardare
Cortegiul mortuar: Manole Popescu, Adrian Timofte, Gheorghe Danciu, Ion Voichiţoiu
Regia artistică: Andrei Mihalache
Scenografia: Vioara Bară


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter