10.11.2009,  16:49:09 | 0 comentarii | 316 vizualizari
Domonyi Laszlo, primarul localităţii maghiare Kiskoros: “Trăiţi într-o zonă frumoasă. Una dintre cele mai frumoase ale lumii!”
de Gheorghe OLTEANU
Calendaristic, au trecut doar câteva luni de când s-au pus bazele acordului de cooperare dintre Asociaţia Microregională Kiskoros din Ungaria şi Asociaţia Microregională Jiul de Vest. Şi, totuşi, din primăvară şi până acum, s-au făcut paşi importanţi din punct de vedere al colaborării stabilite prin acordul de cooperare.
 
Ieri dimineaţă, 
în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Lupeni a avut loc întâlnirea de rămas bun dintre membrii delegaţiei maghiare, care a reprezentat asociaţia din ţara vecină, şi primarii localităţilor din vestul Văii Jiului. Care alcătuiesc asociaţia din această parte a Văii.
 
Delegaţia maghiarilor,
alcătuită din domnii Domonyi Laszlo, primarul oraşului Kiskoros şi preşedintele Asociaţiei Microregionale Kiskoros din Republica Ungară, Frei Otiilo, om de afaceri, Saly Geza Laslo, informatician în Biroul de Dezvoltare Urbană din oraşul Kecel, manager de proiect din partea maghiară, şi Papp Andraş, arhitect, a sosit în Valea Jiului duminică. Cele două zile în care au vizitat Aninoasa, Vulcanul, Lupeniul şi Uricaniul le-au fost suficiente maghia­-rilor ca să-şi dea seama că s-a mers bine în ceea ce priveşte materializarea direcţiilor stabilite în acordul de coope­-rare pus la punct la prima întâlnire.
 
Oficiul de gazdă a fost făcut
de autorităţile locale. Tot dumnealor au fost cei care s-au referit la facilitatea cu care, mulţumită existenţei acestui acord între cele două microregiuni, a putut fi accesată suma de 150 de mii de euro necesară derulării unui program destinat şcolilor din această parte a Văii Jiului. S-a amintit că, în momentul de faţă, doi copii din Lupeni învaţă la Şcoala de arte şi meserii din Kiskoros şi că, în curând, acestora li se vor alătura şi alţii. 
 
Primarul Ilie Botgros a recunoscut că, 
de la prima întâlnire cu partea maghiară, s-a făcut un pas înainte. Şi s-a referit la oraşul Aninoasa, pe care-l conduce. În curând, maghiarii din Kiskoros vor aduce legume şi fructe - “ieftine şi de calitate, cu mult sub preţul pieţei din Valea Jiului”, a subliniat Ilie Botgros - în depozitul pe care primarul Aninoasei îl va pune la dispoziţie. Edilul şef aninosean a mai dezvăluit că pro-blema aceasta, a colaborării cu maghia­rii din microregiunea Kiskoros, a fost discutată de curând în consiliul local al oraşului. Ocazie cu care consilierii locali au fost de acord că trebuie insistat mai mult pe partea şcolară şi culturală a cooperării. “Asta pentru ca programul care priveşte învăţământul să fie bene-fic pentru toţi copiii din Valea Jiului”, a spus, în încheiere, aninoseanul.
 
Primarul Gheorghe Ile şi-a amintit 
cu plăcere că vizita sa în Ungaria a coincis cu sărbătoarea dedicată vinului. În Vulcan, dumnealui le-a arătat oaspeţilor maghiari Piaţa ProEuropa. Pe care a promis că le-o pune la dispoziţie în caz că vor să aducă şi să vândă aici legume şi fructe. Totuşi, a fost el de părere, partea cea mai bună a cooperării dintre cele două microregiuni constă în schimburile culturale. “Care - a zis Gheorghe Ile, şi eu îi dau perfectă dreptate - dacă se vor desfăşura aşa cum trebuie, vor da o notă bună şi relaţiilor dintre România şi Ungaria”. Şi a mai spus primarul Vulcanului încă o treabă cu care sunt întru totul de acord. Anume că ar fi păcat ca tânăra genera­ţie, copiii noştri, să nu participe la astfel de manifestări: “Ei sunt primii care trebuie să vadă cum e într-o ţară străină, cum trăiesc cei de acolo, fiindcă ei sunt cei care vor conduce mâine”.
 
Primarul Dănuţ Buhăescu  a fost bucuros că, de data aceasta,
delegaţia maghiară a inclus şi un om de afaceri. Un reprezentant de seamă al unei asociaţii de oameni de afaceri din microregiunea Kiskoros, a accentuat primarul Uricaniului. El a mărturisit că afaceristul maghiar s-a arătat interesat de masa lemnoasă exploatată de trei firme uricănene şi că a discutat cu patronii lor despre posibilitatea unei cooperării în acest domeniu. “Care, pe viitor, să fie o activitate de locul I”, a  spus Dănuţ Buhăescu. El nu a uitat să amintească despre un avantaj foarte important al cooperării. Acela al intervenţiei limitate pe care o are statul în astfel de probleme: “E bine când, în cazul unei asemenea cooperări între microregiuni, cum este a noastră, statul nu poate să intervină şi să decidă. Asta nu face altceva decât ca relaţiile dintre cele două microregiuni să se lărgească şi să se întemeieze pe baze solide”. 
 
Am mai aflat ceva interesant de tot. 
Anume că, între cele două microregiuni, s-au stabilit relaţii inclusiv la nivel parlamentar. Se doreşte ca astfel de relaţii să existe la fiecare nivel, pentru ca efectele pozitive ale colaborării să fie şi mai mari. Primul domeniu în care s-au făcut paşi mari în privinţa colaborării româno-maghiare este cel al educaţiei. 
 
Primarul Domonyi Laslo 
a fost plăcut surprins de ospitalitatea cu care a fost primit şi găzduit. Şi, după cum a vorbit, s-a văzut că nu a spus asta doar ca să-şi flateze gazdele. La fel a fost şi complimentul care a urmat: “Trăiţi într-o zonă frumoasă, una dintre cele mai frumoase ale lumii. Asta e impresia mea pe care o am de fiecare dată când vin aici!”  Preşedintele microregiunii maghiare a apreciat numărul mare de oferte economice venite din partea română. În faţa cărora “partea maghiară nu a făcut altceva decât să vadă modul în care ele pot fi fructificate”. Însă nu doar economicul primează din punctul de vedere al maghiarilor. “Privesc cu seriozitate, a spus primarul maghiar, şi celelalte puncte de colaborare din contract. Cele care vorbesc despre cultură şi educaţie. În Uniunea Europeană, cooperarea între microregiuni este un scop de bază. Este exact ceea ce facem noi în prezent”. 
 
Întâlnirea de la Primăria Lupeni
s-a terminat în jurul orei douăsprezece. Afară ploaia nu se oprise. Ceea ce l-a făcut pe domnul Domonyi Laszlo, şeful delegaţiei maghiare, să comenteze cu o uşoară undă de invidie în glas” “Aici, plouă trei zile cât la noi într-un an”. Oare ce a vrut să spună? Nu cumva că ungurii ar fi interesaţi să achiziţioneze şi apă de ploaie? 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter