31.08.2014,  19:21:00 | 4 comentarii | 1110 vizualizari
Preţul apei va creşte! / Din 2011 şi până în prezent, contractul de finanţare a lucrărilor derulate de Apa Serv A FOST ÎNCĂLCAT pentru ca USL (şi, mai recent, doar PNL) să nu piardă voturi!
de Cătălin DOCEA
Deţinem şi prezentăm în cele ce urmează date concrete menite să demonstreze că majorarea (mai precis ajustarea) tarifelor pentru apă potabilă şi canalizare este absolut obligatorie din mai multe motive.
 
În prezent, Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani practică următoarele tarife: 2,98 lei/ mc (respectiv 3,70 lei cu TVA inclus) pentru apă potabilă, 1,38 lei/ mc (respectiv 1,71 lei cu TVA inclus) pentru canalizare. Pe total, vorbim de un tarif de 4,36 lei/ mc (respectiv 5,41 lei cu TVA inclus) pentru apă potabilă şi canalizare. 
În realitate însă, pe facturile fiscale emise către majoritatea abonaţilor apar 5 (cinci) poziţii, respectiv apă potabilă, apă uzată evacuată, apă meteorică evacuată, reglări apă potabilă şi reglări apă uzată evacuată.
Potrivit informărilor periodice pe această temă, preţul pentru apă potabilă şi canalizare ar urma să crească (în cifre care includ TVA), de la 5,41 lei/ mc la 6,59 lei/ mc. Creşterea va fi de aproape 22% (mai exact, 21,81%).
La nivel teoretic, derularea programelor de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată ar fi trebuit să determine atât creşterea veniturilor societăţii (eliminând o parte din pierderile de reţea şi generând acapararea de noi consumatori), cât şi creşterea productivităţii. În realitate însă, punerea în funcţiune a unor noi capacităţi nu face decât să crească ponderea cheltuielilor în preţul total al apei şi canalizării.
Ani de-a rândul, atragerea de fonduri europene ne-a fost prezentată drept o mare realizare. Teoretic, lucrurile aşa şi stau. În realitate însă, prin Contractul de finanţare semnat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani s-a obligat ca tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă şi cele de canalizare să asigure sustenabilitatea financiară a proiectului. Ba chiar, aşa cum rezultă şi din tabelul prezentat (primit de cotidianul nostru în conţinutul unui răspuns din partea Ministerului Mediului şi Pădurilor încă din luna noiembrie 2012), Apa Serv Valea Jiului SA s-a obligat să aplice creşteri anuale ale tarifelor de până la 50%, fără a include în datele prezentate TVA-ul şi rata inflaţiei.
Din punct de vedere moral şi managerial, preşedintele Moloţ şi gaşca sa se fac vinovaţi de comiterea mai multor erori intenţionate, care vor determina ca – foarte curând – tarifele pentru apă potabilă şi canalizare să crească brusc, cu aproape 22%. Iar tarifele vor urma să crească. În primul rând, nici reprezentanţii de la acea vreme ai ASVJ SA şi nici preşedintele Moloţ (cel care conduce acţionarul majoritar al operatorului de apă) nu au informat consumatorii că urma să fie semnat un contract de finanţare prin care îşi asumau majorarea repetată, cu procente de până la 50% inclusiv, a tarifelor.
Plecând de la tarifele de bază din 2010 (adică 2,21 lei + TVA/ mc pentru apă şi 0,92 lei + TVA/ mc canalizare), Apa Serv Valea Jiului SA avea obligaţia de a majora periodic tarifele la apă, prin Contractul de finanţare asumat, astfel:
- apă (1 iulie 2011 - +35%), (1 iulie 2013 - +16%), (1 iulie 2014 - +4%);
- canalizare (1 iulie 2011 - +50%), (1 iulie 2013 - +30%), (1 iulie 2014 - +4%).
Cu toate acestea, ultima majorare a avut loc la 1 ianuarie 2011, când preţul mc pentru apă a devenit 2,98 lei + TVA, iar cel pentru canalizare a ajuns la 1,38 lei + TVA, tarife valabile şi în prezent. De ce nu au fost majorate tarifele pentru apă potabilă şi canalizare în conformitate cu Contractul de finanţare?  Pentru că, este lesne de dedus, dacă aceste tarife ar fi fost majorate în 2011 şi 2013, ar fi generat grave deservicii pentru USL (şi, mai recent, doar pentru PNL) în anii electorali 2012 şi 2014. Cum însă preşedintele Moloţ şi organizaţiile PNL din Vale nu mai au nicio miză electorală majoră în următorii doi ani, iar S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. i-a ajuns cuţitul la os, a fost aleasă ca perioadă de ajustare a tarifelor tocmai finalul anului 2014. Căci, în mod evident, până în 2016, persoanele cu drept de vot din Vale mai iartă şi mai uită.
Nemajorarea, pe considerente politice, a preţului apei conform Contractului de finanţare poate duce oricând la suspendarea finanţării proiectelor de către Comisia Europeană, toate costurile investiţiilor prevăzute urmând a fi suportate de la bugetul Apa Serv Valea Jiului SA. Şi nu o spunem noi, ci chiar reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor, care ne-au informat, negru pe alb, că enitatea care a aprobat proiectele (Comisia Europeană) nu acceptă modificarea condiţiilor proiectelor şi încălcarea prevederilor contractului de finanţare. Ori, nefiind respectată Anexa 1.4 a Contractului de finanţare, cea care prevede creşterile tarifare prevăzute pentru perioada 2011 – 2014, este evident că o simplă reclamaţie la Comisia Europeană poate duce la stoparea proiectelor aflate în derulare, precum şi la grave sancţiuni de ordin financiar.
Cu toate că se arată permanent preocupat se soarta cetăţenilor din Valea Jiului, Mircea Ioan Moloţ a permis, în cunoştinţa de cauză, creşterea cheltuielilor SC Apa Serv Valea Jiului SA (cheltuieli care, la ora la care vorbim, atârnă din ce în ce mai greu în preţul mc pentru apă potabilă şi canalizare). Creşterea cheltuielilor poate fi lesne dedusă din creşterea continuă a numărului de personal angajat la Apa Serv Valea Jiului SA. În vremuri când, acţionând după contextul economic, toţi angajatorii (de stat ori privaţi) concediază personal şi restructurează posturi, ASVJ SA a făcut angajări. 
Iată, în cele ce urmează, evoluţia numărului de angajaţi la ASVJ SA: 30.06.2011 (461 de angajaţi), 30.06.2012 (478 de angajaţi), 31.12.2012 (517 angajaţi), 30.06.2013 (515 angajaţi), 31.12.2013 (524 de angajaţi). Şi dacă salariile ar fi rămas, în medie, egale cu cele de la 30.06.2011, cheltuielile de natură salarială ar fi crescut cu minim 13 procente. În realitate, însă, în raport cu evoluţia salariului minim, este evident că – în ultimii ani – cheltuielile de natură salarială la ASVJ SA s-au dublat. Cel puţin.
În calitatea sa de preşedinte al acţionarului majoritar al ASVJ SA, preşedintele Mircea Ioan Moloţ avea obligaţia de a cere conduce­rilor succesive ale operatorului de apă să sporească gradul de recuperare a sumelor cuvenite din producţia vândută. Tot pe considerente de ordin politic, ca să nu se pună rău cu votanţii, Mircea Ioan Moloţ a permis conducerilor ASVJ SA să tolereze acumularea de datorii colosale de către persoane fizice (astăzi, spre exemplu, numai restanţele primilor 10 datornici către ASVJ SA se ridică la peste două miliarde de lei vechi). Astăzi, ASVJ SA trebuie să strângă cureaua. Nu este moral, însă, ca preşedintele Moloţ să vină în faţa cetăţenilor şi să susţină obligativitatea majorării tarifelor dacă nu s-a luat, ani de-a rândul, absolut nicio măsură împotriva angajaţilor ASVJ SA cu funcţii de conducere care au permis acumularea de datorii colosale de către persoane fizice, asociaţii de proprietari, entităţi private şi de stat. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Daniel31.08.2014,  20:16:43
Nu mai pensiile sociale si salariile minime si numarul locurilor de muncanu cresc sa mai de afara din angajati.
#2 adi31.08.2014,  23:53:18
Cătălin, faci dumneata sesizarea către CE, sau o fac eu? Sa vedem pe unde scot camasa Molot, Avram și Tarcea?
#3 Iustinian01.09.2014,  07:43:54
Domnule Docea, puteti sa mai adaugati si faptul ca, probabil, studiile de fezabilitate ce au fost facute de APASERV de bazeaza pe o crestere a populatiei din Valea Jiului si implicit a numarului de consumatori dar si pe cresterea veniturilor populatiei, in timp ce realitatea pe care o vedem arata contrariul, este de asteptat ca si indicatorii din studii sa fie eronati ca sa poata accesa asemenea fonduri. Nu m-ar mira pentru ca ei urmaresc sa puna mana pe asistenta tehnica si lucrarile de executie si nu le pasa cine va achita nota de plata.
#4 Nicolae01.09.2014,  13:50:02
Apa Serv.V.J. sa prezinte presei o fila a pretului de cost al unui m.c. de apa potabila, pentru a se vedea structura acestuia pe elemente. Vom putea vedea astfel ponderea manoperei(salariilor), investitiilor, etc.in pretul de cost al apei potabile.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a luat decizia de a mai efectua trei lucrări de investiţii, de reabilitare de reţele[..]
29.06.2015, 20:39   |    7 comentarii
►Şi tot de la distanţă pot fi prinşi şi cei care „aranjează” noile contoarele de apă montate la case[..]
24.06.2015, 19:43   |    6 comentarii
Pe strada Gheorghe Şincai din Lupeni, locatarilor scării a II-a a blocului A1 li se pun nervii la mare încercare. Şi nu d[..]
16.06.2015, 23:13   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter