02.09.2014,  21:14:01 | 0 comentarii | 977 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lucrările de la instalaţia de desulfurare şi şlam dens de la SE Paroşeni nu stau un pic pe loc
de Gheorghe OLTEANU
Când ziaristul merge pe un şantier, fiţi sigur că nu se duce ca să scrie poezii sau să culeagă folclor. La un asemenea loc de muncă, cum este cel pe care se ridică instalaţia de desulfurare şi şlam dens de la SE Paroşeni, începând de la muncitori şi până la vârf, la cadrele inginereşti, nimănui nu-i arde s-o frigă pe versuri. 
 
Aici totul se face programat,
bazat pe calcule, riguros, ca la carte. Fapt confirmat imediat ce am intrat într-unul din birourile din clădirea în care funcţionează, să-i zic aşa, cartierul general al punctului de lucru de la Termocentrala Paroşeni al SC Tecnoservice Bucureşti SA. Domnul ing. Octavian Dobrescu, şeful de şantier, era la etaj, la o întrevedere de lucru cu partenerii germani, aşa că cei cu care m-am întreţinut şi, apoi, am făcut o raită de şantier au fost domnul ing. Adrian Ciufu, care răspunde de calitatea operaţiunilor, şi domnul ing. Constantin Juncu, responsabil cu lucrările care ţin de partea electrică.
 
Înainte de a vedea
la faţa locului cum stau lucrurile, domniile lor m-au pus în temă cu ce s-a mai executat de la ultima mea vizită pe şantier. Lucrarea pe care, de fapt, o vezi din prima când te apropii, foarte aproape de etapa veche a uzinei, este vasul de stocare a calcarului. Ca ageamiu, când zici vas, te gândeşti, mă rog, la un vas din acela obişnuit. Numai că, în cazul de faţă, termenul acesta, în limbaj ingineresc, semnifică ditamai constracţia din metal, înaltă de 15 metri, înconjurată de schele, fiindcă nu este încă gata, a cărei capacitate de stocare va fi de 960 de tone. 
 
Se trage tare -
şi de asta mi-am dat seamă mai bine când am ajuns la faţa locul - la montarea canalelor de evacuare a gazelor aspirate. Este vorba de conductele, pozate pe o lungime de aproape 150 de metri, care leagă absorberul de coşul de fum al termocentralei. Sunt conducte enorme, al căror diametru interior este de 4700 de milimetri, care, practic, sunt pozate pe trei tronsoane. Două tronsoane, al II-lea şi al III-lea, sunt gata montate, ultimul dintre cele amintite fiind acela care uneşte absorberul cu ventilatorul. A mai rămas partea întâi. Tronsonul care ajunge la coşul de fum, la care asamblarea se face jos, dar care, peste puţin timp, va fi alipit tronsonului din mijloc şi coşului de evacuare a fumului.
 
La absorber
lucrările de izolare a exteriorului au ajuns la bază. Inginerii Ciufu şi Juncu, însoţitorii mei, îmi arată şi lămpile de balizaj, aflate la cota +62 a absorberului. Sistem despre care, dumnealor reţinuseră, nu am scris data trecută. Trecem pe lângă instalaţia de pregătire, evacuare şi transport al şlamului dens, aflată încă în stadiul de lucrări civile, adică de fundaţie, şi ajungem la cele trei rezervoare de descărcare, în caz de urgenţă, a absorberului. Două, fiecare având o capaci­tate de 160 mc, sunt terminate, iar la al treilea mai este doar puţin de lucru, pentru ca, la final, să arate ca şi celalalte de lângă el. Mai sunt, ceva mai departe de absorber, încă trei rezervoare la fel, numai că ele au o altă destinaţie. Sunt pentru apa de proces tehnologic şi pentru strângerea suspensiei de calcar.
 
Domnul ing. Constatin Juncu
mă îndeamnă să-mi îndrept obiectivul aparatului de fotografiat spre sistemul meta­lic destinat susţinerii reţelei de cabluri - în paranteză fie spus, va fi întrebuinţată o cantitate impresionantă de cabluri -, după care domnia sa m-a pus în temă în ceea ce priveşte instalaţiile de ridicat, montate deja în clădirile aflate încă în faza de structură metalică. Este un sistem de ridicare compus din monogrinzi şi monoraiuri, capabile să ducă ridice materiale cu greutăţi de la 500 la 6300 de kilograme. 
 
Se continuă,
după cum am observat pe când părăseam şantierul, la vopsirea structurilor metalice şi se lucrează intens şi la instalaţia de canalizare aferentă clădirilor. “Cu lucrările suntem conform graficului şi, să reţineţi, toate operaţiunile sunt executate în condiţii de respectare strică a normelor de siguranţă a muncii!”, mi-a mai spus, în timp ce ne dădeam mâna, domnul ing. Constantin Juncu. Cuvinte care se constituie într-o notă bună pentru ing, Gheorghe Avram, responsa­bil cu acest domeniu. Cu care m-am întâlnit, apoi, întâmplător şi cu care, fiindcă avea acelaşi drum, m-am dus până aproape de poarta principală a uzinei.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter