24.08.2009, 12:16:23 | 0 comentarii | 349 vizualizari
Legendele Jiului „Jiul juca din plăcere” declara fostul golgeter al Jiului, Victor Gabor
![]() Articole de acelasi autor
de Genu TUȚU
La începutul campionatului din 1952 (Divizia A se juca în sistem primăvară-toamnă), venea de la Minerul Aninoasa un jucător talentat, care se va dovedi unul din cele mai reuşite transferuri făcute la Jiul Petroşani: Victor Gabor, în vârstă de 20 de ani (născut la 1 februarie 1932), un jucător care, alături de o generaţie de excepţie, cu Crâsnic, Lică Panait, Vasiu, Szoke, Guţă Tănase, Farkas I, Farkas II, Paraschiva, Cosmoc, Nertea, I. Deleanu şi alţii, au adus glorie echipei minerilor. Victor Gabor a jucat la Jiul între anii 1952-1963, adunând în prima divizie 158 de meciuri în care a marcat 41 de goluri. L-am provocat pe cel mai vârstnic jucător al Jiului în viaţă, pe aleile Parcului Central, în locul unde se afla vechiul stadion, la o discuţie a amintirilor. Avea doar 14 ani când tatăl său, losif Gabor, murea într-un accident în subteranul minei Aninoasa.
- Cum aţi ajuns să jucaţi fotbal?
- Pe maidan, ca toţi copiii! Prin 1945, reputatul antrenor de la Jiul, Cibi Braun Bogdan, a venit la Aninoasa, făcând o selecţie pentru pitici. Am urcat încet-încet toate treptele, jucând apoi vreo trei ani la echipa mare a Aninoasei, în campionatul districtual. În 1951, antrenorul Vasile Lazăr m-a adus la Jiul, de unde nu am mai plecat până la abandonarea carierei!
- V-aţi integrat repede la fotbalul primei divizii...
- Nu chiar, vreo doi ani am cărat valizele „bătrânilor”! Până la urmă, am ajuns titular, ca inter-stânga, alături de marele Guţă Tănase. Am început să dau goluri, apoi, ziua de 3 ianuarie 1953, a fost de neuitat, când am jucat în selecţionata B a României, la Berlin. În 1955, am reuşit golul victoriei, în meciul Polonia B. România B 0-1 la Lodz. Un an mai târziu s-a născut fiul meu, Gabriel, o mare realizare a vieţii mele.
- De ce Jiul era o echipă respectată pe atunci?
- Pentru că juca din plăcere! La noi, o primă însemna o masă bună la restaurant! Lucram câte patru ore pe zi (eu eram lăcătuş la URUMP), apoi abia aşteptam antrenamentul. Nici nu simţeam, de exemplu, că făceam câte 12-14 ore cu un camion acoperit cu prelată, până la Carei sau Baia Mare. Era un fotbal boem...
- Aveţi în campionat un meci de neuitat?
- Da. La 21 septembrie 1958 am jucat cu Farul Constanţa. În poartă, o vedetă a vremii, Dumitrescu, apoi Ciuncan, Stăncescu, Gh. Ispas sau Coidum, reprezentau alte valori constănţene. La noi, Crâsnic, Vasiu, Romoşan, M. Crăciun, Florea sau Ghibea. Ne-a ieşit totul, iar eu am marcat trei goluri (n. red. - cele mai multe goluri marcate de un jiulist în poarta Farului). După meci, ne-am luat „prima”: o friptură şi doi mici, plus vreo două beri!
- În 1961 aţi retrogradat în „B”, dar aţi revenit după un an. Are actuala echipă a Jiului forţa de a reveni în primul eşalon?
- Eu zic că da, dacă actualul patron ar fi mai atent, mai ales la selecţia unor jucători pentru linia de atac. Avem apărare, portar bun, dar Jiul poate reveni o echipă de temut doar dacă va pune un accent mai mare pe acei jucători responsabili cu marcarea de goluri.
(interviu realizat în aprilie 2007 de Genu TUŢU)
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul |