03.09.2014,  20:30:18 | 3 comentarii | 1425 vizualizari
Marian Popescu, administratorul public al Petroşaniului, asigură cetăţenii urbei: / Proiectul din Parâng continuă, chiar dacă guvernul se face de doi ani că plouă
de Corneliu BRAN
Pentru că pe tema proiectului „Dezvoltarea domeniului schiabil în Munţii Parâng”, cel mai mare de acest gen din ţară, s-au făcut şi se fac în continuare speculaţii, inclusiv se tot vorbeşte că acest proiect nu va mai fi finalizat niciodată, am realizat un interviu cu Marian Popescu, administratorul public al Petroşaniului, care are ca sarcină directă implementarea acestui proiect, fiind de altfel omul din primărie care ştie tot ce mişcă în legătură cu finanţarea şi lucrările efectuate, fireşte după primar, care este ordonatorul de credite.
 
Lucrări la TS3 şi electrificare
- Domnule Popescu, în ultima perioadă primarul Iacob-Ridzi a tot anunţat, inclusiv în ZVJ, că proiectul continuă, cu finanţare de la guvern sau nu, în momentul de faţă lucrându-se la TS3. Ce ne puteţi spune?
- Da, în momentul de faţă se lucrează la TS3 şi la electrificarea zonei domeniului schiabil. Vor fi montate trei transformatoare şi se va lucra la montarea cablurilor aferente acestora, de alimentare a acestora, o lucrare foarte importantă pentru viitorul acestui domeniu schiabil.
- Ce lucrări mai există până la sfârşitul anului?
- Până la sfârşitul anului acesta ne axăm doar pe aceste lucrări, iar TS3 va trebui să fie funcţional, astfel încât încă din sezonul de iarnă care vine el să poată deservi turiştii.
 
La 1 noiembrie TS3 va funcţiona 
- Când va fi gata, efectiv, lucrarea de la acest telescaun şi când va fi el funcţional?
- Dacă lucrurile decurg normal şi nu văd de ce să nu fie aşa, la 1 noiembrie acest telescaun ar putea fi funcţional.
- Care vor fi tarifele la acest telescaun?
- Nu ne-am gândit încă la tarife, deocamdată nu putem da un răspuns, dar este timp să ne gândim şi la asta. Oricum, ele nu vor fi mari, vor fi în limite normale, scopul fiind acela de a atrage câţi mai mulţi turişti.
 
Importanţa TS3
- Ce va însemna acest telescaun pentru turişti şi pentru turismul din Parâng, mai ales pe timp de iarnă când aici se practică foarte mult, sau aşa ar trebui să fie, sporturile de iarnă, atât de căutate de multă lume?
- Acest telescaun nou va însemna o viteză de nouă ori mai mare decât cea a telescaunului actual, deci un timp de sosire mai scurt decât pe vechea rută şi un flux de transport mai mare. Aţi văzut că au fost ani când pentru a se urca la munte se stătea şi câte două ore la coadă, fapt ce nu de puţine ori a alungat turiştii, care s-au îndreptat spre alte zări.
Telescaunul va avea un traseu de aproximativ 2 km este rapid şi este printre cele mai moderne cu putinţă (de exemplu, scaunele sunt comode şi vor avea patru locuri) şi cred că acest telescaun, realizat 100% din fonduri de la bugetul local, va fi o bună realizare pentru continuitatea acestui proiect important pentru comunitatea noastră.
 
Problema parcării de la Rusu
- Mulţi concetăţeni susţin, pe bună dreptate, că la Rusu, de unde va porni acest telescaun, nu există condiţii de parcare atunci când va veni mai multă lume… Cum rezolvaţi această problemă?
- Da, cunoaştem acest lucru şi este, într-adevăr, o problemă dar nu de nerezolvat. Suntem în studiul ei şi vom concretiza ceva cât de repede. Am luat legătura cu localnicii de-acolo şi vom face o parcare, pentru început, de 50 de locuri. Vom vedea cum vom termina negocierea cu terenul, pentru că au mai fost variante, dar foarte scumpe. Dacă ne vom înţelege la preţ, vă garantez că într-o săptămână e gata şi parcarea. Aceasta este o problemă care se poate regla uşor, altele sunt mai mari…
- Credeţi că 50 de locuri de parcare vor fi suficiente?
- Niciodată nu ajung locurile de parcare şi nu numai la telescaun… De asta proiectul este pornit din Petroşani, în sensul că o telegondolă va porni din capătul Aeroportului, unde se va putea face o parcare adecvată, acolo fiind suficient spaţiu pentru aşa ceva.
 
Urmează TS4 şi TG1
- Anul acesta terminaţi TS3. Dacă tot aţi vorbit de telegondola care speraţi că se va face, spuneţi cititorilor ce urmează în 2015 în materie de lucrări la acest proiect?
- Anul viitor ar urma să atacăm TS4, un alt telescaun foarte important pentru cei care vin să practice schiul în Parâng, după care ar urmă TG1, sau telegondola 1, cea de care am vorbit că va porni din Petroşani şi va ajunge sus în Parâng. Dar mai este până acolo…
 
Un procent încurajator… prin 2016
- Domnule Popescu, vă rugăm să spuneţi celor care citesc aceste rânduri cam cât la sută s-a realizat din proiect după finalizarea TS3?
- Acum nu vă pot da un procent anume, dar vă pot spune că, dacă realizăm la anul şi TS4, iar apoi în 2016 şi telegondola, atunci vom putea spune că acest proiect a fost realizat în proporţie de 75%.
 
Problema delicată a banilor
- De câţi bani aveţi nevoie ca să ajungeţi la lucrări efectuate în proporţie de 75%?
- Aţi atins o problemă dureroasă, din moment ce bugetul consiliului local este singura sursă de venituri. Banii de la guvern… pauză! De doi ani n-am mai primit un leu. Deocamdată, nu sunt şanse să vină ceva pe calea asta, trebuie să ne descurcăm singuri, cum putem.
- Câţi bani s-au alocat de la bugetul local anul acesta, lucru rezolvat şi printr-un împrumut bancar după câte se ştie?
- Anul acesta am alocat 150 de miliarde de lei pentru telescaun şi probabil vor mai trebui plusate alte 12 miliarde de lei pentru partea electrică.
- Nu ne-aţi răspuns de câţi bani e nevoie pentru atingerea a 75% din lucrări…
- Foarte mulţi. Ca să facem ce ne-am propus ne-ar trebui cam 15 milioane de euro, 8 pentru TS4 şi 7 pentru TG1. Dacă am avea banii aceştia am zbura, vorba aceea, am face lucrările în termen, iar la finalul lui 2016 Petroşaniul ar avea un domeniu schiabil realizat în proporţie de 75% cu tot ce ne-am propus. Dar guvernul nu e interesat deocamdată şi rămâne de văzut cum ne vom descurca. Un lucru este cert: proiectul din Parâng continuă şi facem totul să finalizăm ce ne-am propus, chiar dacă nu în viteza de lucru stabilită înainte.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 cetatean04.09.2014,  11:06:55
Aha! Va plangesti ca nu puteti termina gradinita de langa Casa de Cultura,sa reparati etajul la cea din Aeroport,pentru astea milogiti bani de la guvern, dar aveti bani de dat la catedrala in constructie,era tot ce ne lipsea in Petrosani.Cata ipocrizie...
#2 nicu04.09.2014,  11:55:14
acest individ trebuie inchis intradevar are dreptate DRAGOTESC cind a spus la RADIO ca stie toate procentele care le ia inpreuna cu RITI ,pentru cine fac Telescaunul pentru familia GARDEAN,TAMASI,SIMOTA,consilierul AVRAMESCU,pentru gradinita nu sint banii findca iau papat de ce nu verifica nimeni citi banii iau dat lui SIMOTA incepind din anul 2009 si pina in 2013
#3 dinu04.09.2014,  18:22:51
De ce va plangeti,doar voi i-ati ales !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În perioada 26–28 iunie 2015, Asociaţia schi turism montan „Pro-Parâng” Petroşani a organizat &ici[..]
30.06.2015, 14:05   |    0 comentarii
În perioada 26-28 iunie 2015, Asociaţia Schi Turism Montan „Pro-Parâng” Petroşani va organiza în c[..]
21.06.2015, 18:39   |    0 comentarii
Sâmbătă, 14 martie, pârtia Slima a fost gazda celei de a XII-a ediţie a concursului „Serbările Zăpezii - Pr[..]
17.03.2015, 19:30   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter