06.11.2011,  21:19:19 | 1 comentariu | 1231 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Jieţ / Ce n-au văzut momârlanii pe uliţele lor
de Corneliu BRAN

Circa 4 km de străzi au fost asfaltate până acum la Jieţ, străzi care n-au ştiut până acum ce e acela asfalt. Asta am constatat chiar la faţa locului, sâmbătă, 5 noiembrie, când, împreună cu viceprimarul Petrilei, Constantin Ramaşcanu, am dat o raită pe la mai multe obiective ale Petrilei. 

Schimbări radicale pe str. Jieţ 1
Prima dată am ajuns în zona şcolii din Jieţ, acolo unde în mai multe rânduri trei familii au fost inundate din cauza lipsei rigolelor sau a capacităţii mici a canalelor de preluare a apelor după vreo ploaie sănătoasă. Viceprimarul Ramaşcanu, prezent cu noi după o astfel de inundaţie, le spunea cetăţenilor respectivi că problema lor se va rezolva în momentul în care va începe programul integrat, care vizează zeci de kilometri de străzi, inclusiv rigole betonate, adiacente acestor drumuri, iar în unele porţiuni, unde se poate, construirea de trotuare. Tot atunci, vicele spunea că şi tubul de scurgere din zona respectivă va fi schimbat cu unul mult mai mare, iar canalele vor fi adâncite şi decolmatate. După acest moment, a mai urmat o inundaţie pe capul oamenilor, în primăvară, care nu mai credeau în nimeni şi în nimic. 
 
Dovada
Ei bine, ce am constatat la faţa locului sâmbătă dimineaţa vă arătăm şi dumneavoastră prin câteva imagini sugestive.
În poza numărul 1 se observă că tubul de mici dimensiuni, colmatat în mare parte, de sub drum, care face legătura între rigole şi canalul principal de colectare a apelor pluviale a fost schimbat cu unul de mari dimensiuni, de 800 milimetri ca şi diametru. Drumul a fost asfaltat (pozele 2 şi 3), atât în zona care duce spre drumul principal al satului, cât şi în zona care duce de la şcoală înspre ultimele case, dar şi drumul care duce spre Puţul Jieţ sau spre alte case şi proprietăţi, el ramificându-se la un moment dat.
Apoi, s-au făcut rigole de scurgere (poza 4), destul de adânci, de peste o jumătate de metru, betonate, iar peste drum de case s-a făcut un canal de colectare a apelor din zonă, foarte lat, de câţiva metri, şi adânc de cel puţin trei (poza 5). Aici niciodată nu se va mai putea produce o inundaţie, nemaifiind nămol. În dreptul grădinilor inundabile, de asemenea, s-au pus ţevi de scurgere a apelor, care dau apa în rigole, iar în dreptul fiecărei case de lângă şcoală s-a făcut câte un mic podeţ de beton. O lucrare ca la carte, pe care jieţenii din această parte a satului n-au beneficiat nici măcar pe vremea comuniştilor. Oricum au scăpat de noroaie, de inundaţii, de larvele de ţânţari, un adevărat focar de infecţie, iar de-acum pot spune că au condiţii ca la oraş. 
Mai trebuie spus că, conform contractului, garanţia lucrărilor este de cinci ani, ori de câte ori se va constata o neregulă firma fiind obligată să remedieze problema, pe cheltuială proprie. Cum încă mai este de lucru, lucrările încă n-au fost recepţionate, acest lucru se va întâmpla undeva spre mijlocul anului viitor.
 
Viceprimarul - mulţumit
 „Proiectul integrat prevede 36 de kilometri de străzi, care n-au mai fost asfaltate vreodată. Aici, în Jieţ, sunt până acum asfaltaţie circa 3,6 kilometri de drumuri, unele mai mici, de 400-500 de metri, altele de 800 de metri şi aşa mai departe. Aici, în zona şcolii, ţin minte că am fost cu echipa Ziarului Văii Jiului, oamenii erau supăraţi că le intra apa în curte, dar atunci şi dumnealor aveau vină, deoarece nu îşi curăţaseră canalele de scurgere, care erau colmatate. Chiar dacă nu erau foarte adânci, dacă ar fi fost curăţate din vreme, să nu aştepte să vină nimeni să le cureţe, din moment ce treceau exact prin faţa curţilor dumnealor, nu s-ar fi inundat nimic. Oricum, le-am promis atunci, în numele administraţiei locale petrilene, că le vom rezolva problema în momentul în care vom porni proiectul integrat, la care primăria lucra atunci şi pentru care primarul Ilie Păducel s-a zbătut să-l obţină. Iată că acum treburile s-au rezolvat, pe strada Jieţ 1 nu vor mai fi probleme, iar familia Constantin şi celelalte familii nu vor mai avea astfel de necazuri. Totul e doar să-şi menţină curate rigolele betonate din dreptul curţilor şi a grădinilor, care, în timp, se vor mai umple de mizerii şi trebuie curăţate. Aici lucrarea nu e gata, pe partea caselor va fi făcut şi un trotuar. Omul şi-a tras gardul, deci vom putea lucra foarte bine, vom merge până în poartă cu trotuarul. Rigolele sunt până sus, spre ultimele case, au o adâncime de mai mult de jumătate de metru. Tubul a fost schimbat, are acum 800 de milimetri diametru, el nu se va mai colmata. Peste drum, s-a lăţit cu excavatorul canalul principal, deschiderea are acum patru metri. Tot în timpul lucrărilor s-a adâncit canalul cam vreo patru metri şi s-au montat gabioane cu piatră, pentru sprijinirea malului dinspre drum, ca să nu se surpe drumul în timp. La fiecare poartă am făcut şi podeţ de beton, pentru acces auto sau pentru căruţe, iar la grădinile inundabile am montat conducte care se scurg în rigole şi apoi în canalul principal. Strada Jieţ 1, ca şi alte străzi din sat, este iluminată. Din 45 în 45 de metri am montat lămpi, astfel că şi noaptea este acum plăcut să te plimbi prin Jieţ. Cred că s-a lucrat nemţeşte, bine şi repede, iar oamenii pot fi mulţumiţi că au scăpat de noroi când plouă, praf când e uscat şi mai ales de inundaţii. Felicitări firmei constructoare”, ne-a declarat viceprimarul Constantin Ramaşcanu.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Vasile07.11.2011,  08:13:35
Sa se modernizeze asfaltul la drumul spre Voineasa (Cheile Jietului)asa cum au facut cei din Valcea pana la hotarul nostru,licitatia lucrari sa amanat in primavara,a trecut iarasi la Drumurile Craiova cu scopul de a se amana la anul asteapta,credem ca la primavara se vor amana iarasi de la an la an,Paducele si Ramascanule mergeti de pe acum si protestati la Ministerul Transporturilor cu greva foamei (si asa sunteti grasi pe timp de criza)legati cu lanturi de balustradele de la minister.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter