07.09.2014,  20:01:47 | 0 comentarii | 854 vizualizari
Sâmbătă, / Prietenii l-au evocat pe Mircea Andraş
de Corneliu BRAN
 Astăzi regretatul scriitor ar fi împlinit 66 de ani…
 
Medalionul literar „In memoriam Mircea Andraş” a ajuns, iată, la cea de-a doua ediţie. Astăzi ar fi fost ziua lui de naştere, iar pe 26 noiembrie 2014 se vor împlini patru ani de când ne-am despărţit de bunul nostru coleg şi unul dintre cei mai bun epigramişti din toată ţara, precum frumos, dar trist şi cu premoniţie, o mărturisea chiar Mircea în poezia „Plecarea mea”: „(…) Fumuri de toamnă – ce fumuri/în zori arde câteo stea/ pregătite-s multe drumuri/depărtări făcute scrumuri/ ce-au ucis plecarea mea”. 
 
Câţiva prieteni ai regretatului om de cultură,
printre care Ionel Zmău, preşedintele Asociaţiei Culturale „Les Amis de la France”, colegul nostru şi prietenul bun al lui Mircea, scriitorul Marian Boboc, colega noastră, doamna profesoară şi epigramistă Vali Slavu şi alţi câţiva „oameni de bine”, cum spunea moderatorul acţiunii, Ionel Zmeu (printre care şi din cadrul Primăriei şi Consiliului Local Petrila) – au organizat un eveniment prin care să ne amintim cu toţii de cel care a fost Mircea Andraş.
Evenimentul de sâmbătă, 6 septembrie, de la sediul Asociaţiei Culturale „Les amis de la France” Petrila, a avut în compunere şi un concurs naţional de epigrame pe internet, cu tematica „Valea Jiului”,  iniţiat cu ceva timp înainte, care şi-a desemnat câştigătorii, anunţaţi şi de noi în ediţia de vineri a ziarului nostru, d-na Slavu pregătindu-le câteo diplomă, ce le va fi trimisă la destinaţie împreună cu toate urările noastre de bine, pe care să sperăm că cei şase câştigători de premii şi menţiuni răspândiţi prin toată ţara le vor afla citind pe internet aceste rânduri.
Acţiunea de sâmbătă a conţinut mai multe, în afară de acest concurs, câţiva dintre zecile de invitaţi prezenţi, care au avut legătură directă cu ziaristul şi scriitorul Mircea Andraş au ţinut să evoce activitatea acestui publicist, care ştia să îmbine atât de bine stilul scriitoricesc cu stilul jurnalistic, mai bine ca oricine, cum bine a spus celor prezenţi, în cuvântul său, Marian Boboc. Acesta, printre altele, a povestit şi două povestioare hazlii cu Mircea, prezentând astfel caracterul boem şi unic al acestuia. Suntem convinşi că Marian va pune toate aceste povestioare autentice într-o viitoare carte, poate împreună cu o parte din epigramele şi materialele scrise şi publicate de Mircea în paginile ziarului nostru, ani de zile câteo pagină!
Printre cei care s-au aflat la eveniment au fost, pe lângă colegi de breaslă şi scriitori, profesori şi învăţători, oameni simpli, dar care au apreciat de-a lungul timpului scrierile lui Mircea Andraş, două actriţe de la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”, între care directorul Nicoleta Bolcă. Domnişoara Bolcă a vorbit poate cu cea mai mare emoţie în glas dintre toţi, exprimându-şi încă o dată sentimentul de regret faţă da faptul că Mircea nu mai e printre noi, reamintind auditoriului ce om minunat şi plin de talent era acesta. Cel mai important lucru, pe care trebuie să-l scriem aici neapărat, este faptul că în memoria publicistului Mircea Andraş, care avea printre pasiuni şi teatrul, Teatrul „I.D. Sîrbu” va pune în scenă o piesă de teatru scrisă chiar de regretatul scriitor. „Prin aceasta vreau să sper că măcar o mică parte din visele lui Mircea se vor împlini, pentru că ştiu sigur ce mult şi-a dorit el acest lucru”, a concluzionat cu lacrimi în ochi şi vocea tremurândă domnişoara Bolcă. A se reţine faptul că, fiind în manuscris, deci inedi­tă, piesa de teatru va fi cu atât mai valoroasă şi mai originală, acţiunea fiind legată de viaţa teatrului şi a actorilor din Petroşani.
Cuvinte frumoase, pline de elogii au avut pentru Mircea Andraş şi Ionel şi Maria Zmău, precum şi colega noastră, scriitoarea Vali Slavu, în timpul alocat expunerii fiind citite de către aceştia şi câteva epigrame din opera celui pe care prietenii îl numeau „la minut-omul epigramă”, ştiindu-se faptul că Mircea Andraş putea compune o epigramă la orice oră din zi sau din noapte şi cam în orice condiţii, scriitorul având rima la el acasă şi fiind un talent înnăscut în acest sens.
Multe s-ar mai putea spune, dar ne oprim deocamdată aici, aşteptând cu durere ziua de 26 noiembrie, când cu toţii de vom aminti de cel care a fost Mircea Andraş. Până atunci, Dumnezeu să te aibă în paza Sa şi să te ajute Mircea, acolo unde eşti. Rămâi cu bine prieten drag!
 
Lansarea colegei Vali Slavu 
Tot în cadrul evenimentului de sâmbătă, colega noastră Vali Slavu şi-a lansat şi cea de-a doua carte. Este vorba de un volum intitulat „Despre şcoală, mai în glumă, mai în serios”, tipărită la Deva. Ea conţine câteva impresii ale autoarei legate de şcoală şi de cariera doamnei Slavu din şcolile unde şi-a exercitat profesia, dar şi epigrame prin care urzică ceea ce se petrece azi prin învăţământul românesc, surprinzând foarte bine mai multe aspecte: educaţia deficitară a elevilor, lipsa celor şapte ani de-acasă, salariile mici ale cadrelor didactice, faptul că elevii nu se mai prea omoară cu învăţatul, elevii de bani gata care sfidează azi atât colegii precum şi dascălii ş.a.. Tot în carte mai puteţi citi şi câteva poezii bine scrise, dintre care am aminti „Jeluirea limbii române”, care se termină cam aşa şi pe bună dreptate la felul cum unii astăzi vorbesc şi se comportă, „manelizarea” ţării continuând în ritm alert: „Eu, limba românească, o comoară,/ Melodioasă ca un tril de mierle,/ Mă tem că din şirag de piatră rară/ O să ajung un biet şirag de…perle!”. 
Fireşte că dintre cei prezenţi, câteva prietene învăţătoare au ţinut să o felicite pe d-na Slavu pentru apariţia acestei cărţi şi pentru faptul că a preluat tradiţia de la Mircea, publicând în ZVJ la final de fiecare săptămână epigrame şi materiale umoristice de bun gust şi de calitate.
Din ce s-a spus am reţinut însă epigrama spusă de prietena autoarei, d-na învăţătoare 
Mariana Ghicioi, fostă colegă de clasă cu d-na Vali Slavu: „Ştiind că are un capriciu,/ Lansarea ei nu m-a uimit… Şi vreau să ştiţi toţi cei de-aici/ Că ea de mic a fost un MIT!”. „Pentru că Petronela se numea Mit Petronela, înainte de a se numi Slav…”, a lămurit misterul epigramei d-na Ghicioi. 
Şi din partea noastră, pe această cale, la cât mai multe cărţi, stimată doamnă Petronela Vali-Slavu şi cât mai multe versuri inspirate, cu care să ne delectaţi în paginile ziarului nostru!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Medalionul Literar „Mircea Andraş” a ajuns la cea de-a doua ediţie. Evenimentul, organizat de Asocia­ţia Culturală[..]
04.09.2014, 22:21   |    0 comentarii

Prozatoarea Saveta Ititesc este o romantică incurabilă. Pentru că, v-o spun deschis, e atât de greu să scrii special pentru copii. Lit[..]

12.02.2009, 12:48   |    0 comentarii

„Victorie la Haga” (Nu se ştie scorul)
Zău, pentru memorie,
Avem o victorie
Dar naivi în pragul zăr[..]

11.02.2009, 12:10   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter