08.09.2014,  20:15:22 | 5 comentarii | 958 vizualizari
Conducerea Universităţii Petroşani, apel către comunitatea locală: / Lăsaţi tinerii să vină la noi! (II)
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Continuăm azi să vă prezentăm ce au spus la conferinţa de presă cei din conducerea Universităţii Petroşani, care încearcă în aceste zile să-i convingă pe tinerii din Valea Jiului – şi nu numai – că Universitatea din Petroşani, prin cele trei facultăţi, oferă specializări bune pentru studenţi, astfel încât la finalul studiilor aceştia să se poată angaja pe piaţa muncii. Astăzi vă prezentăm intervenţiile decanului Facultăţii de Ştiinţe, prof.univdr. Mircea Baron, şi decanului Facultăţii de Mine, conf.univ.dr.ing. Ioel Vereş, urmând ca în ediţia de mâine să finalizăm acest apel, prin consemnarea expunerilor decanului Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrăşcoiu şi prorectorului pe linie de cercetare a universităţii, prof.univ.dr.ing. Victor Arad. 
 
Centru de învăţământ la Deva pe specializări la ID
Prof. univ.dr. Mircea Baron, decanul Facultăţii de Ştiinţe: „Anul acesta s-a decis să organizăm un punct de înscriere pentru admitere şi la Tg.Jiu, dar noi, de mulţi ani de zile, vorbesc de Facultatea de Ştiinţe, dar şi de Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, avem centru de învăţământ la Deva, pe specializări la ID. Este vorba de management, finanţe şi bănci, contabilitate şi informatică de gestiune şi vom continua să facem înscrieri acolo, încercând să menţinem activitatea universitară şi la Deva. Sigur că ne vom concentra la Petroşani, să sperăm că eforturile de a atrage candidaţi dintre studenţi şi la Petroşani şi la Tg. Jiu sau Deva vor avea roade şi vom reuşi să aducem un număr suficient de studenţi, pentru a continua activitatea la aceste programe de studii. Domnişoara prorector amintea că numai la învăţământul de licenţă universitatea are 25 de programe, rezultatul unei dezvoltări în timp, programe care ţin de cererea pieţei. În general, am încercat să ne pliem pe ceea ce se cere pe piaţa muncii, ţinând cont, fireşte, şi de tradiţiile şcolii, acestea permiţându-ne să facem acest lucru.
S-a vorbit de studiile postliceale, e un început… Sperăm să reuşim şi cu această nouă postură de învăţământ, dar, în acelaşi timp, şi, probabil, colegii vor aminti, facultăţile dezvoltă şi programe postuniversitare, atât pentru cadrele didactice din învăţământ cât şi pentru alte categorii de personal, vorbesc de cei care sunt deja încadraţi în diferite activităţi economice şi sociale”. 
 
Studenţi din Republica Moldova
„De mulţi ani beneficiem de programul ministerului de atragere a tinerilor din Republica Moldova la studii în România şi acest lucru este benefic şi universităţii. În ultimii ani, universitatea a primit 110 locuri la învăţământul de licenţă pentru cei care vin din Republica Moldova. Avem la toate facultăţile studenţi din Republica Moldova, avem la Petroşani o adevărată comunitate de basarabeni. De altfel, ei şi-au creat şi o asociaţie destul de puternică, să spunem de profil sindical. Şi anul acesta am primit locuri şi să sperăm că ei se vor înscrie să vină la studii în România, mai exact la Petroşani (…)”, am mai reţinut din cele spus de Mircea Baron.
 
Diploma de absolvire de la Facultatea de Mine căutată pe piaţa muncii internaţională
Conf.univ.dr.ing. Ioel Vereş, decanul Facultăţii de Mine: „Aş recomanda absolvenţilor de liceu ca, înainte de a se înscrie undeva, la o universitate, să aibă în vedere şi faptul că, după terminarea universităţii, e important să-şi găsească un loc pe piaţa muncii. Sigur că sunt multe specializări care sunt de dorit, par plăcute, dar la multe din ele, poate, competiţia pe piaţa muncii este foarte mare şi e greu de găsit un serviciu, în timp ce Universitatea Petroşani pregăteşte studenţi, absolvenţi în câteva specializări unice în România. Fapt care face ca, după absolvire, foştii studenţi să-şi poată găsi mai uşor de lucru pe piaţa muncii, atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Spun asta ca decan al Facultăţii de Mine, ştiind, în general, care este opinia aici în Vale a tinerilor legată de minerit, susţinându-se cu vehemenţă că mineritul nu are perspectivă. Nu-i adevărat! Chiar dacă nu are perspective poate aici în Valea Jiului, sau să zicem în ultimii ani în România, când e adevărat că mineritul a fost în declin, există tot mai multe semnale că se va revigora această ramură şi în România, iar pe plan internaţional există în momentul de faţă, o mare cerere de absolvenţi în acest domeniu, cu slujbe bine plătite. Sigur, Facultatea de Mine şi Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică pregătesc în acest domeniu specialişti şi am avut bucuria ca în ultimii ani să avem cerere atât de la societăţi de pe plan intern, dar şi de la societăţi din afara ţării. Cu regret o spun că unii tineri părăsesc ţara, nu doresc lucrul acesta, dar e o şansă pentru ei să lucreze afară, unde îşi găsesc de lucru uşor cu diploma de absolvire de la facultatea noastră. Avem absolvenţi care lucrează acum în domeniu în Australia, Canada sau în alte părţi ale lumii. Prin programul de pregătire pe care-l pot alege absolvenţii, asigurăm pregătirea într-un spectru destul de larg, nu doar pe partea de inginerie minieră, ci e vorba şi de topografie în domeniul minier, dar şi în cadastru. Avem, de asemenea, posibilitatea să le oferim studii în zona ingineriei mediului, zonă în care piaţa muncii cere tot mai mult absolvenţi. Avem solicitări din partea Agenţiei de Dezvoltare pentru specialişti care să gestioneze toate staţiile de epurare, de exemplu, care s-au făcut şi încă se vor face în România în anii următori, pentru a pune la punct tot sistemul de alimentare cu apă şi de canalizarea tuturor comunelor din ţară (…)”, a mai spus Ioel Vereş.
 
Viitorii inspectori de protecţia muncii
„Putem să pregătim în zona ştiinţelor economice, în mod special prin Facultatea de Ştiinţe, dar şi în cadrul Facultăţii de Mine, inginerie economică în construcţii, unde absolvenţii însuşesc cunoştinţe atât pe parte economică, dar şi pe parte de construcţii, fiind necesar pe piaţa muncii de astfel de specialişti pregătiţi în tot ce înseamnă construcţii pe programe europene, construcţii pe bani europeni. E nevoie de o corelare între banii alocaţi pe tranşe, lucrările care se fac, şi doar un specialist poate organiza foarte bine lucrările, într-o succesiune logică, în concordanţă cu posibilităţile de finanţare. Avem de asemenea, pe parte de inginerie a securităţii posibilitatea de a pregăti absolvenţi. Şi această specializare îşi are rădăcinile aici, la Petroşani, iar de curând, parcă, s-a mai deschis şi la Braşov ceva asemănător. Dar Petroşaniul este recunoscut ca şi tradiţie la această specializare, avem studenţi pregătiţi în mulţi ani de zile la programul de masterat, iar de o bucată de vreme încoace îi pregătim chiar şi la nivel de licenţă. Aceştia sunt viitorii inspectori de protecţia muncii. Avem şi cursuri postuniversitare de care amintea dl. decan Baron şi avem şi diverşi absolvenţi care lucrează azi în diverse domenii, începând din zona centralelor nucleare şi vreţi industria textilă, care au parcurs acest curs de protecţia muncii. Este vorba de managementul sănătăţii şi securităţii în muncă – valoarea riscurilor şi care, pentru orice absolvent, este un curs ce oferă posibilitatea şi competenţelor de a lucra ca inspector al sănătăţii şi securităţii în muncă la orice unitate din ţară”, a continuat Ioel Vereş.
 
Programe de doctorat
„Sigur, avem şi programe de doctorat. Există chiar o tradiţie, mulţi conducători de doctorat care au condus pe vremea poate când era prepararea substanţelor minerale la Petroşani, dau un exemplu, astăzi conduc doctorate pe ingineria mediului, Petroşaniul fiind un centru în acest sens recunoscut în ţară. Spun toate aceste lucruri ca să vedeţi că, deşi e un centru mic şi nu oferă prea multe din punct de vedere cultural ca şi alte oraşe mari, în Petroşani şcoală la nivel universitar s-a făcut şi se face în continuare, cu cheltuieli minime faţă de alte centre universitare din ţară. La universitatea noastră s-a făcut şcoală şi se face şcoală cu rezultate recunoscute pe plan internaţional. Şi spun asta fără modestie, pentru că tinerii noştri trebuie să ştie asta. Le doresc succes tuturor celor care vor veni să se înscrie la Universitatea Petroşani. Sperăm să colaborăm bine iar ei să-şi îndeplinească visul”, a concluzionat Ioel Vereş.
(Va urma)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 costel09.09.2014,  10:40:22
SA lase spajile mai mici(la unii profesorii un ecsamen ajunge la 250 de euro in special la MATEMATICA,studentii sunt dusi cu restante pina in ultimul an daca nu platesc)
#2 cristi09.09.2014,  21:43:05
costele,tu esti un exemplu concludent pentru modul deplorabil in care a ajuns invatamantul!,,spaji";,,ecsamen"!DEZASTRU!
#3 Ungureanu09.09.2014,  22:08:13
Posibil sa fie extra comunitar :)
#4 adi10.09.2014,  00:14:20
@cristi iti dai seama ca la nivelul asta vine din generala / liceu. Pe acelea cum le-o fi absolvit? Presupun ca nici cu 250 de euro nu a reusit sa il ia.... de aici supararea. Sa vezi tu spagi la Timisoara si Cluj! Daca nu era cu credite, nu ajungeai tu, costele, in an terminal, te lasai in anul I.
#5 teo10.09.2014,  09:16:32
Din comentarii se intelege ca principala piedica in a accede la universitate,e spaga .Daca e asa,mai bine lipsa.Oricum pe piata muncii de acum nu te intreaba nimeni de diploma,ci de ceea ce sti sa faci concret.Degeaba ai diploma daca la angajare esti intrebat daca ai minim 5 ani experienta(care sa o faci unde ?).Cu parere de rau,dar astazi diploma obtinuta la Petrosani nu valoreaza nici cat o ceapa degerata ,ce a fost inainte de 89 e cu totul si cu totul altceva !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Joi, 9 iulie, la Universitatea din Petroşani a avut loc, începând cu orele 12:00, într-unul din amfiteatrele cl[..]
09.07.2015, 18:17   |    1 comentarii
Sub sceptrul prezenţei, încă, a celui care a fost prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani,[..]
25.06.2015, 18:41   |    3 comentarii
La capitolul „striptease transparenţă” – Universitatea Petroşani ocupă locul 21, din 55 de competitoare 08.06.2015, 00:42   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter