22.01.2010,  15:52:24 | 0 comentarii | 272 vizualizari
“C.R.E.D.” sau cum aduci zeci de mii de euro într-o grădiniţă
de Gheorghe OLTEANU
Ieri, în Lupeni am dat peste o treabă interesantă. Am ajuns la o grădiniţă fără număr. Adică nu-i zice unu, doi, trei sau mai nu ştiu eu cât. În schimb grădiniţa asta are un nume. Unul frumos. Îi spune Grădiniţa “Lumea Copiilor”.
 
La ea ajungi după ce faci la dreapta, pe o alee dintre blocuri, de pe străduţa din spatele clădirii în care se află sediul Enel. E gard în gard cu aşezământul destinat copiilor cu nevoi speciale. Ce s-a petrecut la grădiniţa asta, încât roţile Daciei mele m-au purtat într-acolo? S-a întâmplat ceva ce, de la o vreme, se poartă în mai toate instituţiile de învăţământ preşcolar din toate de judeţele ţării.
 
“C.R.E.D.” nu este altceva,
decât abrevierea “Centrului de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare”. Ce-i un astfel de centru? În primul rând, el este cel care le oferă servicii persoanelor implicate în educaţia copiilor. Aici fiind vorba de părinţi, educatori şi perso­nalul de îngrijire al unităţii preşcolare. Zic servicii şi nu vreau să se înţeleagă că vorbesc despre joburi. Nu. Mă refer la servicii care uşurează comunicarea între părinţi şi instituţiile de învăţământ preşcolar.
Amănuntele astea le-am aflat de la doamna Aniţa Burlacu, directoarea Grădiniţei “Lumea Copiilor”. Care - împreună cu doamna Erika Şoacă, director adjunct la Şcoala Generală Nr. 1 (care cuprinde, după cum mi-a spus dumneaei, şi grădiniţa cu acelaşi număr), şi Marinela Neamţu, directoarea Grădiniţei Nr. 1 - a pus pe picioare şi i-a dat drumul acestui proiect “C.R.E.D.”.
 
Evenimentul a fost programat şi a avut loc ieri, joi, 21 ianuarie, într-una din sălile grădiniţei. În care, pe scăunelele acelea de pitic şi la măsuţele care-ţi ajungeau la genunchi, s-au aşezat invitaţii: reprezentanţi ai Primăriei şi ai Consiliului Local al municipiului Lupeni, cadre didactice, membri ai consiliul reprezentanţilor părinţilor de la fiecare grădiniţă din Lupeni şi ai ONG-urilor din localitate.
 
Eu v-am dat doar două-trei amănunte referitoare la acest “C.R.E.D.” care, de fapt, este cuprins în componenta nr. 3 a unui proiect mult mai amplu care vizează reforma educaţiei timpurii. Un proiect naţional, în valoare de 105 milioane de euro, cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Ce mai în sus şi-n jos! E vorba de bani europeni, şi nu puţini, după cum v-aţi dat seama,. puşi la dispoziţia tuturor grădiniţelor din ţara asta. Şi pentru ce v-am precizat înainte de tot - serviciile acelea despre care v-am explicat cum vine treaba -, şi pentru tot ce este necesar într-o instituţie de învăţământ preşcolar: material didactic (hărţi, planşe, modele), jocuri educative, broşuri şi cărţi. Cu alte cuvinte, tot ce ţine de îmbunătăţirea infrastructurii actuale a sistemului de educaţie timpurie. Şi, după cum bine v-aţi prins, doamnele educatoare din Lupeni - în fruntea cărora sunt cele trei colege ale lor ale căror nume le-aţi aflat tot de la mine - n-au lăsat să zboare pe lângă ele o aşa ocazie...


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter