28.01.2010,  15:37:17 | 0 comentarii | 240 vizualizari
Attila Dezsi, prefectul minoritar al judeţului Hunedoara, a “uitat” să-şi declare banii de la ciorap
de Ziarul Vaii Jiului
A început, după cum probabil aţi aflat, procesul în care Adriana-Iuliana Constantin, fost director al sucursalei devene a unei agenţii de brokeraj, este judecată pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Subiectul în sine nu e unul de maxim interes pentru Valea Jiului, în ciuda faptului că inculpata a produs un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro unui număr de 271 de persoane, aceasta însuşindu-şi peste 8 miliarde de lei vechi din vânzarea pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de către un număr de 79 de persoane.
Startul procesului a adus însă pe tapet o informaţie interesantă. Anume aceea că printre persoanele care au achitat inculpatei diverse sume de bani pentru a fi investite pe piaţa de capital se numără procurori, diverşi oameni de afaceri, dar şi proaspătul prefect de Hunedoara, Attila Dezsi. 
Cum se producea, de fapt, păcăleala? Oamenii scoteau de la ciorap diverse sume de bani şi, pentru a le multiplica, mergeau la societatea de brokeraj pentru ca diferitele sume să fie transformate în investiţii. Aici apare însă un mare semn de întrebare pe care, din câte ştim, nimeni nu a îndrăznit să îl evidenţieze. De unde proveneau sumele pe care păgubiţii doreau să le investească pe piaţa de capital? Era sau nu vorba de sume obţinute legal, din afaceri ori economii? Nu ştim, dar avem serioase motive să credem că nu. Altfel nu ne explicăm cum de persoanele păgubite, unele dintre ele ocupante ale unor funcţii publice, au “uitat” să declare faptul că au făcut investiţii pe piaţa de capital (aspect obligatoriu, legea pedepsind inclusiv caracterul incomplet al datelor menţionate în decla­raţiile de avere).
Aşa cum spuneam, printre persoanele păgubite de inculpată se află şi Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara. Nu cunoaştem câţi bani a dorit Dezsi să investească pe piaţa de capital, dar ştim că nimeni nu merge la broker să devină investitor cu echivalentul unui salariu minim pe economie. 
Ce ştim sigur e că, în mod constant, Attila Dezsi a lăsat rubrica goală în Declaraţiile de avere atunci când a venit vorba de fonduri de investiţii, investiţii directe ori forme echivalente de economisire şi investire. 
În Declaraţia de avere depusă la 20.01.2010, în calitate de prefect, Dezsi nu a amintit nimic de investiţii pe piaţa de ca­­­­­pital. Nici anul trecut, în 11.07.2009, ca membru al Consiliului Naţional de Integritate, Dezsi nu a menţionat ceva de investiţii pe piaţa de capital. Aşa cum nici în anul 2008, ca membru supleant al Consiliului Naţional de Integritate (la 13.11.2008) şi subprefect (la 11.04.2008), acelaşi Attila Dezsi nu a făcut referire la sume investite pe piaţa de capital. Ne-am întins cu cercetările până la data de 29.12.2006. Când Dezsi, de asemenea subprefect, nu făcea vreo referire la sume investite în modul descris anterior.
Situaţie care, în mod evident, ne duce cu gândul la două posibi­­lităţi. Fie Dezsi a vrut să investească pe piaţa de capital echivalentul recoltei de porumb de pe un metru pătrat de pustă, şi deci suma era infimă şi nu trebuia declarată public, fie suma a fost una de luat în seamă dar actualul prefect a omis, în mod intenţionat, să o menţioneze în do­­­­cumentele succesive prin care şi-a declarat averea.
Ce-ar fi de făcut? Varianta simplă ar fi ca prefectul să lămurească personal situaţia. Poate că sumele plasate brokerului pentru a fi investite sunt nesemnificative, şi nu trebuiau declarate. Dacă e aşa, Dezsi poate lămuri în doi timpi şi trei mişcări această situaţie. Dacă nu-i aşa, iar sumele au fost mai mari de 5.000 de euro, deci musai trebuiau declarate, fie prefectul, ca un bun cetăţean, se va autodenunţa, fie organismul de moni­to­­­rizare a averilor se va autosesiza. 
Mai ales că la mijloc e şi o situaţie mai  de­licată. Dezsi e membru supleant în Consiliul Naţional de Integritate, un organism aflat sub control parlamentar exercitat de Senatul României, cu activitate nepermanentă, care monitorizează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Care ANI, la rândul ei, se ocupă cu controlul declaraţiilor de avere, de interese, şi al stărilor de incompatibilitate.
N-ar fi de-a dreptul superb ca Dezsi, membru în organismul care monitorizează activitatea ANI, să fie chiar autorul unei declaraţii false (prin omisiune)?
Că-i albă, roşie... ori verde, doar actualul prefect de Hunedoara ne poate lămuri. Cu ocazia asta, poate iese şi din carapace. Pentru că, deşi s-a acomodat cu scaunul de prefect, Dezsi e inexistent în media din punct de vedere al atitudinilor şi luărilor de poziţie. Ştim că prefectul e (teoretic) apolitic. Dar apolitic şi mut n-am aflat să fie la modă. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter