21.09.2014,  18:13:14 | 4 comentarii | 1668 vizualizari
Minele viabile stau pe o rezervă de 55 de milioane de tone! Îngroparea în datorii a CEH, o adevărată demonstraţie de subminare a economiei naţionale. Poliţia doarme de ani de zile, încurajând astfel prejudicierea CEH!
de Cătălin DOCEA

Patru unităţi miniere, considerate viabile, totalizează o rezervă colosală de cărbune. Vorbim, în fapt, de mai mult de 55 de milioane de cărbune, rezerve industriale cunoscute la ora actuală. Acest lucru ar face ca, la actualele capacităţi de producţie şi cu numărul actual de angajaţi, minele viabile din Vale să mai poată supravieţui, după caz, între 19 şi 38 de ani. Ca să nu mai punem în calcul varianta că, teoretic vorbind, exploatarea se poate extinde şi spre câmpuri miniere aparţinând unor unităţi închise ori care urmează a fi închise.

La mina Lonea, spre exemplu, se exploatează în prezent o rezervă industrială de 13,7 milioane de tone, aceasta putând asigura exploatarea pe timp de 35 de ani şi jumătate la un nivel de producţie de 380.000 de tone pe an.

La Livezeni se exploatează o rezervă de 18,1 milioane de tone, aceasta asigurând o exploatare de 38 de ani la un nivel de producţie de 480.000 de tone pe an.

Lucrurile stau ceva mai rău la Vulcan, unde se exploatează o rezervă de numai 7,1 milioane de tone, aceasta asigurând o exploatare de 19 de ani la un nivel de producţie de 380.000 de tone pe an.

La Lupeni, cea mai mare şi mai productivă mină din România, se exploatează o rezervă industrială de 16,2 milioane de tone, aceasta asigurând o exploatare de 32 de ani şi jumătate la un nivel de producţie de 500.000 de tone pe an (bineînţeles, fără aportul d-lui Bebe „Pontaj Fictiv”).

Cifrele de mai sus, făcute publice chiar de către CEH SA, demonstrează că în minerit şi industria conexă se mai poate trăi mult şi bine.

Singura problemă, una esenţială, a actualei echipe de conducere a CEH SA (încurajată de AGA şi CA) este că nu îşi poate demonstra capacitatea de a eficientiza activitatea de producţie. Bilanţul CEH este tras tare de tot în jos de veniturile colosale, absolut nejustificate, ale şefilor. Spre exemplu, deşi colosul industrial se afundă tot mai tare în datorii, veniturile lunare ale şefilor depăşesc 20.000 de lei de persoană. Ba chiar, pentru desele servicii făcute unor fruntaşi PSD din zonă, personaje precum Mangu Sorin–Iuliu câştigă indemnizaţii de peste 40.000 de lei pe jumătate de an doar pentru a-şi da cu părerea. Incredibil tupeul acestor oameni care, deşi duc întreaga Vale de râpă, îşi aprobă şi încasează indemnizaţii colosale, o adevărată sfidare la adresa cetăţeanului de rând în actualul context economic naţional.

Cele mai recente cifre referitoare la datoriile CEH SA sunt înfiorătoare. Peste 97 milioane de lei noi la bugetul de stat (din care peste 76 milioane de lei dobânzi şi penalităţi), peste 80 milioane de lei noi la bugetul asigurărilor de stat (din care peste 7 milioane de lei dobânzi şi penalităţi), peste 1,6 milioane de lei noi la bugetul asigurărilor pentru şomaj (din care 137.526 lei dobânzi şi penalităţi) şi peste 18,5 milioane de lei noi la bugetul asigurărilor de sănătate (din care peste aproape 1,7 milioane de lei dobânzi şi penalităţi). Acestora li se adaugă datoriile către furnizori şi terţi, CEH SA fiind deja acţionat în judecată, mai multe litigii fiind deja pierdute ori pe rolul instanţelor de judecată.

Actuala conducere a adus CEH într-o asemenea situaţie, încât în orice clipă este mai rentabil să importe cărbune, ori să-l cumpere din Banat, decât să-l producă.

Atâta vreme cât nu vor fi eliminate suprastructurile de conducere şi de dat cu părerea, atâta vreme cât salariile şi indemnizaţiile şmecherilor nu vor fi reduse la un nivel decent (ba chiar, pentru că au condus ori şi-au dat cu părerea absolut ineficient, aceste personaje ar trebui să fie obligate să dea banii înapoi), atâta vreme cât se fac achiziţii la suprapreţ, iar plăţile se fac preferenţial – în funcţie de implicarea directă ori prin interpuşi a unor fruntaşi PSD în firmele furnizoare, nici vorbă ca minele din Vale să aibă o viaţă uşoară.

Făcând, spre exemplu, plăţi preferenţiale, peste rând, fruntaşii CEH nu fac decât să submineze activitatea industriei miniere. Alte firme nu sunt plătite, se acumulează penalităţi şi, într-un final, CEH plăteşte mult mai mult decât ar fi fost normal. În toţi aceşti ani, Poliţia municipiului Petroşani nu a deschis niciun dosar penal pe tema plăţilor preferenţiale, care subminează activitatea CEH şi economia naţională.

Un asemenea dosar ar fi absolut simplu de pornit. Poliţia poate ridica de la CEH o situaţie cuprinzând facturile primite, termenul contractual de plată şi data plăţii efective. O simplă analiză comparativă ar scoate la iveală faptul că, în timp ce anumiţi furnizori sunt plătiţi cu prioritate, către alţii – cu facturi mai vechi – se acumulează penalităţi semnificative, producându-se astfel un prejudiciu concret, cuantificabil, industriei miniere. Vom reveni.

 

Corupţia zburdă, Brăgaru păzeşte treceri de pietoni!

Resimţim, parcă, aerul din perioada firmelor căpuşă de la CNH SA. Un control fulger de la Bucureşti a decapitat atunci conducerea poliţiei locale după ce s-a dovedit că, ani de-a rândul, organele au ţinut de şase căpuşarilor, înfruptându-se la greu de la masa bogaţilor.

La fel şi astăzi. În timp ce căpuşatul unităţilor miniere, fie ele considerate viabile ori ba, a devenit sport naţional, organul se face că nu ştie, nu vede, n-aude. De ani de zile, comandantul unităţii locale de poliţiei, comisarul Ilie-Titel Brăgaru, n-a pornit niciun dosar pe tema corupţiei din administraţie ori de la CEH SA (cu denumirile sale anterioare). Nici pe vremea PD-L, nici în regimul PSD.

Ba chiar, probabil pentru a i se mulţumi în acest fel pentru că a condus o delegaţie de poliţişti îmbrăcaţi în echipamente cu firmele evazionistului liberal Simota, ori pentru că nu a acţionat împotriva niciunui politician ori funcţionăraş cocoţat în funcţie de PD-L, se ştie că – în special pe linia PSD Lupeni – dl. Brăgaru trage tare să fie numit în conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Cum însă luptele interne din PSD Hunedoara au cam rupt din autoritatea organizaţiilor din Vale, şi doleanţa d-lui Brăgaru mai are de aşteptat. Ar fi, ce-i drept, chiar culmea să numeşti în fruntea inspectoratului, lângă un profesionist ca Liviu-Gabriel Dumitru, un poliţist ca Brăgaru. Care, oricât ar fi vrut, n-a reuşit să-şi depăşească statutul de sperietoare a chioşcarilor din Lupeni. În afară de răzbunări mărunte, Brăgaru n-are la CV niciun dosar de mare corupţie din minerit. Iar autosesizările sale, transmise în special către Alba Iulia, s-au diluat invers proporţional cu apropierea de ora închiderii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 lupeni22.09.2014,  15:21:43
Lasa bai scriitorule ca nu Bebe a dus valea jiului intr-o asemenea situatie catastrofala.
#2 CD22.09.2014,  15:27:02
Nu, nu. Bebe doar s-a uitat la altii cum duc totul de rapa desi avea obligatia sa reactioneze...
#3 Preparatorul22.09.2014,  18:42:53
Da si la PREPARATIE DE CE A VENIT OCHII ALBASTRI?OARE DUPA MINEL DORU NESTIUTORU?A AUZIT CA A FUGIT STROE IN ITALIA??????
#4 gogu23.09.2014,  17:46:05
cu respect va informam ca problema sta cam asa: termocentralele mintia si paroseni stabilesc aproximativ o cantitate de carbune necesara pentru a produce curent, energie termica si apa calda in decursul unui an pe care o comunica diviziei miniere adica monumentului de incompetenta care e dragoi asta cheama fostii pdl isti vopsiti acum in rosu care conduc cele patru mine si toti impreuna cu baleia combina ajung la concluzia ca nu pot acoperii cantitatea ca nu s in stare ...pun mina pe telefon si suna la snim vj acolo le mai promite si vesnicul nicolescu niste tone dar tot nu acopera cantiatea necesara de carbune si atunci se importa carbune ca n ai ce sa faci cita vreme mineritul e condus de incompetenti numiti politic sau pe cumetrii.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Am aşteptat cu sufletul la gură ca, pe site-ul China National Electric Engineering Co. Ltd. (CNEEC), să fie publi[..]

23.09.2014, 18:52   |    5 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter