16.02.2010,  10:57:41 | 0 comentarii | 272 vizualizari
Chiar dacă Sorin Vasilescu, preşedintele PSD Lupeni, tace, Noi am aflat cauza repetatelor „încetări spontane de lucru” de la mina Lupeni: PSD Lupeni
de Ziarul Vaii Jiului
Puţină istorie
La 15 ianuarie 2010, în momentul întocmirii de către Ziarul Văii Jiului a hărţii sindicale din Valea Jiului, la mina Lupeni existau 4 sindicate: Sindicatul Minier Libertatea 2008 Petrila (nu-i greşeală, aşa se numeşte acest sindicat... lupenean) – 18 membri, Sindicatul „Noroc Bun” E.M. Lupeni – 114 membri, Sindicatul Muncitorilor şi TESA – 383 membri şi Sindicatul Liber E.M. Lupeni – 1.692 angajaţi.
Întâmplător sau mai degrabă nu, în timpul când CNH a fost condus de Drăgoi, Sindicatul Muncitorilor şi TESA E.M. Lupeni, ai cărui fruntaşi sunt arondaţi PSD, s-a întărit, la el aderând în această perioadă mai mulţi angajaţi.
Sindicatul Muncitorilor şi TESA se află într-o relaţie adversativă, ca să fim eleganţi, cu cea mai mare structură minieră sindicală din Vale - Sindicatul Liber E.M. Lupeni.
Cum Sindicatul Liber E.M. Lupeni este afiliat la L.S.M. “VJ”, cum unde sunt multe sindicate există şi o luptă, uneori „oarbă”, neprincipială, deloc minerească, pentru transferul unor membri de sindicat de la unul la altul, este normal să existe şi tensiuni intersindicale. Că Sindicatul Liber E.M. Lupeni - care, spre cinstea lui, nu s-a ploconit  niciunui partid - este receptat ca un pericol de către PSD o dovedeşte şi campania de defăimare la care este supus şi cel mai important lider al Văii Jiului, ing. Zoltan Lacataş, preşedintele LSM”VJ”, în presa controlată de PSD-ul lupenean.
 
Penultimul protest spontan - un şef de brigadă
Mai ţineţi minte ultimul protest al minerilor de anul trecut, care s-a extins şi la mina Uricani? Mai ţineţi minte că Lacataş s-a dus la ministrul Videanu şi, împreună, au dezamorsat conflictul? Dacă aceste evenimente le mai ţineţi minte, cu siguranţă aţi uitat că, în iureşul evenimentelor, un miner şef de brigadă nu a mai vrut să părăsească subteranele minei Lupeni.
Ziarul Văii Jiului, solidar cu nevoile celor mulţi, a demascat atunci mecanismul de manipulare a minerilor de către aripa PSD Lupeni, frustrată de faptul că i s-a luat „găina cu ouă de aur” din cuibul CNH-ului, sesizând totodată instituţiile abilitate ale statului asupra pericolului social pe care-l poate reprezenta o falangă a... social-democraţiei...
 
Ultimul protest spontan - acelaşi şef de brigadă  
Vineri, 12 februarie 2010, minerii din schimbul I de la mina Lupeni au refuzat să coboare în subteran. Dintre motivele supărării acestora, îl reţinem pe acela al sistemului de lucru „pe cartele”. Când minerii au acceptat acest sistem de muncă – oarecum frustrant, pentru că se lucrează non-stop, fără duminici, sâmbete etc. -, au crezut că după punerea în practică a acestuia, şi „k”-ul va creşte şi, firesc, vor încasa mai mult. Că nu a fost aşa o dovedeşte şi protestul spontan de vineri, când oamenii au avut dreptate. Cel puţin la acest punct.
După vreo câteva ore de discuţii cu inginerul şef şi cu un lider sindical, minerii au renunţat la protest şi au intrat în mină. Minus, aţi ghicit!, chiar minerul şef de brigadă, care s-a autoblocat în mină şi la ultimele mişcări de anul trecut. Acesta a discuta tvineri cu conducerea minei, după ce ceilalţi ortaci au reluat lucrul. 
 
Minerul şef de brigadă – membru la Sindicatul Muncitorilor şi TESA, filo-PSD
Poate că acest personaj, miner şef de brigadă la sectorul III parcă, căruia nu-i dăm numele doar din respect pentru meseria grea pe care o face cu pricepere, nu ar avea nicio relevanţă în povestea „încetărilor spontane ale lucrului” de la Lupeni, întâmplate anul trecut şi în vinerea trecută. E dreptul lui de miner să protesteze. Şeful de brigadă este membru la Sindicatul Muncitorilor şi TESA. Şi dreptul la asociere este garantat de constituţie (dacă nu ne înşelăm, minerul şef de brigadă a aderat la Sindicatul Muncitorilor şi TESA, în vremea când pesedistul Drăgoi era director al CNH). Faptul că Sindicatul Muncitorilor şi TESA este apropiat de PSD Lupeni nu mai constituie un secret pentru nimeni.
 
Prin urmare, când mai auziţi de o grevă, scandal sindical ori încetare (spontană) de lucru la mina Lupeni şi veţi vedea că în centrul ei se află acelaşi personaj, minerul şef de brigadă de la sectorul III, să vă gândiţi că e vorba de o manipulare a PSD-ului lupenean. Care, negăsind soluţii concrete de salvare a mineritului, apelează la instigări, manevre obscure de dezbinare a CLASEI MUNCITOARE.
E regretabil că un Partid Social-Democrat, cu rădăcini adânci în sindicalismul lupenean, apelează la aceste mij­loace urât mirositoare. Nu ştim dacă acestea sunt agreate şi de Sorin Vasilescu – preşedintele PSD Lupeni. Sau a devenit şi el, precum naşu’ său, Lupaşcu, o marionetă în mâna lui Gabriel Lungu? 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter