16.02.2010,  10:59:58 | 0 comentarii | 229 vizualizari
Bacalaureatul... ediţia 2010 Elevii claselor a XII-a au intrat fără emoţii la prima probă a competenţelor
de Alina PIPAN

Elevul Bertea nu a avut emoţii

Ieri, începând cu ora 9:00,  elevii claselor a XII-a au început probele de bac. Numai că anul acesta s-a schimbat radical metodologia de desfăşurare a examenului. Elevii au început oficial proba competenţelor. Prima dintre ele este proba competenţelor de comunicare orală în limba română. Aceasta, din punct de vedere metodologic, se aseamănă cel mai mult cu vechea probă a bacalaureatului la română, proba orală. 
Înainte ca proba să înceapă, ne-am deplasat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroşani. Directorul Gilbert Danciu ne-a explicat că la ora 9:00 subiectele trebuie să fie pe masa comisiei pentru ca elevii să poată începe proba. De la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara au fost transmise 75 de subiecte destinate competenţei de comunicare orală. Într-un corp izolat, unde aveau acces doar elevii înscrişi pentru probă şi profesorii din comisie, în două săli diferite, funcţionau două comisii. Fiecare comisie a fost formată din doi profesori. Unul dintre ei fiind profesorul elevilor care au dat proba, celălalt nu. Elevii au fost împărţiţi la cele două comisii în funcţie de acest considerent. Astfel, la Teoretic, în prima zi de examen, o comisie a examinat 18 elevi, iar o alta 28. 
După ce a dat proba, Florin Bertea, elev în clasa a XII-a, a vorbit cu noi. „Proba a fost relativ simplă. Am făcut şi o simulare la clasă înainte de examenul efectiv. Am intrat în sală, am luat un subiect. Am avut câteva minute pentru a face o sinteză în scris. Apoi, am prezentat subiectul în faţa comisie. Subiectul mi s-a părut rezonabil. Nu am avut emoţii. A fost mai uşor din moment ce cunoşteam profesorii. Acum, după ce se termină proba aşteptăm nivelul de competenţă”, ne spune Florin. Competenţele nu-i dau bătaie de cap. Cele mai grele probe i se par cele scrise, care se vor desfăşura la vară. Dar pentru ele mai are timp să se pregătească.
 
Urmează proba
competenţelor lingvistice într-o limbă modernă
Directorul liceului ne-a informat că, pentru cea de-a doua competenţă, cei mai mulţi dintre elevi au ales engleza ca limbă străină. Această probă se va diferen­ţia mult faţă de probele de bac din anii precedenţi. Se desfăşoară pe trei secţiuni, oral, scris şi audiţie. Direcţiunea va trebui să asigure condiţiile tehnice pentru desfăşurarea probei de audiţie. Proba de audiţie va dura 20 de minute. Cea scrisă, 90 de minute. La fel, accesul în perimetrul de examinare este interzis, comparativ cu anii precedenţi când accesul era liber.
„Am făcut o adresă către Jandarmerie pentru a asigura perimetrul în timpul examenului din moment ce accesul este interzis. Au răspuns şi astăzi au trimis doi jandarmi. Şi aşa se va întâmpla la fiecare probă”, ne spune directorul. De asemenea, la poarta liceului se afla un poliţist comunitar. 
Elevii găsesc aceste probe relativ simplu de abordat. În primul rând, nu există pericolul ca elevul care participă la probe să nu promoveze. În al doilea rând, nici nota nu mai este un motiv de îngrijorare pentru că elevii primesc doar niveluri de cpmpetenţă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter