18.02.2010,  16:07:30 | 0 comentarii | 534 vizualizari
Cosa Nostra, citeşte şi plângi! Şeful IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu-Gabriel Dumitru, sancţionat cu 20% pe zi din salariul minim brut pe economie pentru neexecutarea unei sentinţe
de Cătălin DOCEA
Urmărim cu interes suita de procese dintre poliţistul Dan Adrian Sucilă din cadrul Poliţiei municipiului Vulcan şi superiorii acestuia. Puşi, de vreo câţiva ani de zile, să-l distrugă psihic şi să-l detemine să părăsească aparatul poliţienesc. De ce? În anul 2007, Sucilă a fost sancţionat pe nedrept şi, contestând sancţiunea, a avut câştig de cauză. Asta i-a enervat la culme superiorii săi. Care, tot de atunci, se dau de ceasul morţii să-l vadă la pământ. Omul, caracter tare, nu s-a lăsat. Legea a fost de partea lui. Trebuie repus pe funcţie şi statul trebuie să-i şi achite diferenţe salariale însemnate. Iar şeful IPJ Hunedoara, cel care a uitat să pună în aplicare sentinţa ce aducea dreptatea mult aşteptată de Sucilă, a fost sancţionat. De nu-l repune nici de data asta pe funcţie, se alege şi cu dosar penal. Capul sus! Dreptatea n-a murit. A fost doar insultată de nişte organe...
 
În luna martie 2007, agentul principal de poliţie Dan Adrian Sucilă a fost, alături de alţi 5 colegi, sancţionat disciplinar. Deşi din 2003 şi până la data sancţiunii a primit doar calificativul foarte bine, Sucilă a fost sancţionat cu trecerea într-o funcţie inferioară. Ceilalţi cinci colegi au fost dojeniţi mult mai uşor, doar prin diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni. Ştiindu-se nevinovat, Sucilă a contestat sancţiunea. Aici a intrat în scenă Titel Brăgaru, la acea vreme comandant al Poliţiei municipiului Vulcan. Care, în mod cert ca o replică pentru tupeul lui Sucilă, singurul care a contestat sancţiunile primite, a dispus trecerea acestuia de la Poliţia Judiciară la Ordine Publică. Nu oricum, ci ca agent III. La vremea res­pectivă, nişte lepre din presa locală, fătuci cu restanţe în activitatea sexuală, s-au şi grăbit să mănânce rahat, să-l ridice-n slăvi pe vajnicul poliţist Brăgaru şi să-l înfunde pe Sucilă. Fără succes însă.
Deşi Brăgaru era Dumnezeul poliţiei, nimeni nemaireuşind să-i ajungă la nas ori pahar (Brăgaru fiind, se ştie, aproape locatar al mai multor baruri din Vale), Sucilă nu s-a lăsat. Şi a contestat până-n pânzele albe şi înapoi sancţiunile primite pe nedrept.
Prin Sentinţa nr. 855/CA/2008, Tribunalul Hunedoara a dispus reintegrarea lui Sucilă pe funcţia de agent I la Biroul de Investigaţii Criminale, funcţie pe care se afla anterior aplicării mârşavei sancţiuni, precum şi plata drepturilor băneşti repezentând diferenţa dintre salariul avut înaintea sancţionării şi cel primit pe perioada aplicării acesteia. Dintr-o ambiţie imbecilă, deşi a pierdut litigiul cu Sucilă la Tribunalul Hunedoara, IPJ a formulat recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Care instanţă, la rândul ei, res-pinge (la 17.09.2008) recursul formulat şi menţine ca irevocabilă sentinţa dată de Tribunalul Hunedoara. 
Conform Sentinţei nr. 885/CA/2008 a Tribunaluli Hunedoara, Sucilă trebuia, aşadar, să fie repus în funcţia de agent I la Biroul de Investigaţii Criminale, po-ziţia 917 din statul de organizare. Aici intervine din nou comandantul de la acea vreme, Ilie Titel Brăgaru. Care Brăgaru, în ciuda dispoziţiilor din sentinţa citată, l-a anunţat pe Sucilă că a fost repus pe o cu totul altă funcţie. Şi că, deşi instanţa a spus că trebuie să lucreze din nou la Investigaţii Criminale, îşi va desfăşura activitatea tot la Ordine Publică. De la acea vreme, Brăgaru şi conducerea IPJ Hunedoara au făcut pe dracu’ în patru (reorganizări, restructurări etc.) numai să nu-l repună pe Sucilă în funcţie. Ba chiar, pentru o vreme, l-au plimbat şi pe la Poliţia Rutieră. Numai pe funcţie nu l-au repus.
Deşi avea obligaţia legală de a pune în aplicare Sentinţa nr. 885/CA/2008 a Tribunalului Hunedoara, anume de a-l repune pe funcţie pe Adrian Sucilă, comisarul şef Liviu-Gabriel Dumitru s-a făcut că nu vede, n-aude. 
Cu dreptatea în mână, Sucilă s-a adresat, din nou, instanţei de judecată. Astfel că în dosarul nr. 8136/97/2008, la data de 16 februarie a.c., Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca, în temeiul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, să aplice o amendă în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie/zi de întârziere pe durata 24.12.2008 - 09.01.2009 în sarcina conducătorului Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara - comisar de poliţie Dumitru Liviu Gabriel pentru neîndeplinirea obligaţiei de a executa Sentinţa nr. 885/CA/25.03.2008 a Tribunalului Hunedoara, rămasă irevocabilă prin Decizia nr. 96/CA/2008 a Curţii de Apel Alba Iulia. 
Cu alte cuvinte, instanţa l-a pedepsit pe Liviu Gabriel Dumitru, inspectorul şef, pentru că nu l-a repus în funcţie pe Sucilă. Din punctul nostru de vedere, ar fi timpul ca inspectorul şef să-şi ia urechea de la spusele lui Brăgaru, ina-micul public al lui Sucilă, şi să respecte legea. De ce? Pentru simplul motiv că, tot potrivit Legii 554/2004, art. 24 alin. (3): “Neexecutarea sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ şi după aplicarea amenzii prevăzute la alin. (2) constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 100.000.000 lei”.
Contactat telefonic, poliţistul Dan Adrian Sucilă a refuzat să comenteze suita de nemernicii la care este supus de superiorii săi din cadrul IPJ Hunedoara. Îl înţelegem. La această oră, în maleficile laboratoare ale celor care ar trebui să respecte legea, nicidecum să o încalce, se pun, pro-babil, la cale noi şi noi metode de a-l termina. Până când? Fie până când Liviu-Gabriel Dumitru, un poliţist excepţional, va scăpa de influenţa unui subordonat avid de putere şi dornic de răzbunare. Fie până când masonieria îi va da lovitura finală acelui individ (se ştie el!) care are impresia că un chipiu şi un pulan îi dau dreptul să îi termine pe toţi. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter