18.02.2010,  16:58:12 | 0 comentarii | 299 vizualizari
Istoria speologiei în Valea Jiului (ep. 96) Sporturi fără spectatori: speologia, alpinismul şi turismul montan
de Ziarul Vaii Jiului
Voi amâna puţin discuţiile despre misterioasa peşteră de la Bolii şi acţiunile culturale, pentru a trece la o temă similară legată de:
Peştera şi arta grafică
Această temă o voi trata începând din zilele noastre spre arta preistorică. De curând am lansat o provocare spre contemporanii graficieni de a aborda realizarea unor lucrări cu tematică speologică.
Pentru realizarea unor grafici, plicuri omagiale, afişe, diplome, de-a lungul timpului am colaborat cu artişti grafici, care au devenit membri simpatizanţi ai colectivului de speologie „Piatra Roşie”. Pe aceştia doresc să-i nominalizez pentru lucrările grafice de excepţie: Ladislau Schmidt, ce a realizat ecusonul „Speosport” – 1976 ediţia a IV-a. În 1976 noi, cei de la „Piatra Rroşie” am fost gazdele reuniunii naţionale ce s-a desfăşurat la Motelul Valea de Peşti – Jiul de Vest. Atunci, noi, gazdele, am reuşit să realizăm în premieră ecusonul metalizat al acţiunii, plicuri omagiale, invitaţii personalizate şi câteva articole în presa locală. Deja mă cunoşteam cu fotoreporterul-poet, pictor şi grafician Ion Liciu şi când i-am arătat grafica pentru acţiune şi-a „scos pălăria” şi a afirmat: „Hai s-o băgăm în lucru la zincografie. Laci e un maestru!”. Atunci l-am cunoscut mai bine pe Ion Liciu, în toamna anului 1976, când alergam pentru organizarea Speosportului din acel an, când n-am dormit o săptămână, noaptea fiind la program la EMP, iar ziua mă ocupam de problemele organizatorice ale viitoarei acţiuni naţionale. Şi am devenit amici, el a ajuns un simpatizant al pasiunii noastre – speologia, capacitând şi alţi redactori şi reporteri ai cotidianului „Steagul roşu”, printre ei numărându-se Iosif Bălan, Ion Vulpe, Ioan Dubek, Horaţiu Alexandrescu, Ion Mircea, Ionel Ţabrea, Mircea Bujorescu.
Grafica titlului ziarului „Steagu Roşu”, singurul cotidian până după evenimentele naţionale din 1989, a fost realizată de Ion Liciu. Avea un scris deosebit: „lucru manual” în tuş „Zori Noi” şi „Magazin duminical”. El era un mare „bancher” – avea o colecţie de bancuri. Era un deliciu (de Ion Liciu) când spunea al o sutălea banc, iar dacă-l ascultai nu era un supliciu, bancul fiind de la Liciu. Dar avea Liciu un capriciu: bea la localul „opt ori patru” (8 mese cu 4 scaune-taburet) „whisky and soda”, de fapt bitter cu bicarbonat de sodiu. Iată câteva asteriscuri produse de Ion Liciu, în 18 februarie 1990 şi 25 februarie 1990, ilustrate de caricaturile profesorului Robert Humel, păstrate în colecţia personală, iar în prezent el cochetează cu speologia.
De-a lungul anilor, ne-a realizat o serie de grafice speologice folosite pentru acţiuni aniversare ale speologilor de la „Piatra Roşie”.
 
Asteriscuri de sezon
 
De ce oare se terfeleşte memoria tinerilor care ne-au adus libertatea, de către cei care ne-au răpit-o?
Când am fost mic, la căderea primilor fulgi de nea băteam din palme. De bucurie. Când am ajuns mare, băteam din obligaţie. Acum bat... să mă-ncălzesc!
 
Toţi oamenii buni beau... În ultima vreme nu mai găsesc loc în niciun bar şi asta mă bucură. S-au înmulţit oamenii buni!
25 februarie 1990
 
Cronică nerimată liberă
Asteriscuri de sezon
l E o mare diferen­ţă între viaţa socială şi viaţa socialistă...
l Au apărut taximetre particulare. De-acum atenţie la buzunare.
l „Timpul cald se apropie”. Ştim că „Primăvara nu-i decât o copie”, dar ce nu mi-a plăcut  niciodată a fost: drumul lung, omul prost, tina, şi cu gropile...
l Îmi bat mereu capul în ce partid să mă... destrăbălez!
l Ce-ar fi să facem în pauză, la serviciu, puţină gimnastică aerobică?!
l Unele vânzătoare de la magazine
s-au emancipat. Îţi dau tot... cu tifla!
l M-aş face ecoul ecologiştilor dacă n-aş fi aşa de... poluat!
l E bine, sau nu e bine? Dar mai bine ar fi să nu mă gândesc atât. Că nu e bine!
l N-am mai avut vreme să mă încalţ şi-am plecat cu mănuşile în mână.
l Entuziasmul nu poate potoli foamea aşa cum trandafirul nu poate încânta urechea şi nici acordul viorii... nasul!
l În ultima vreme, anul trecut, tot auzeam la radio un ţăcănit. Şi când am deschis televizorul l-am şi văzut!
 
Ion LICIU
18 februarie 1990
 
Trebuie să amintesc despre un speolog şi grafician de excepţie: Ioan Mihuţ, care de altfel are cele mai multe lucrări grafice speologice. Desigur, trebuie să-l amintesc şi pe Dumitru Muscalu, care mi-a predat ştafeta speologiei, pictor dedicat naturii şi speologiei.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter