28.09.2014,  23:00:03 | 0 comentarii | 1065 vizualizari
Senatorul H. Vochiţoiu propune parlamentarilor şi miniştrilor rezolvarea a două proiecte de lege importante pentru mulţi concetăţeni din satele aparţinătoare oraşelor şi municipiilor şi pentru veteranii de război
de Corneliu BRAN
Două dintre subiectele care au fost abordate în paginile Ziarului Văii Jiului se află acum pe agenda de lucru a senatorului Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu: declararea localităţilor aparţinătoare oraşelor şi municipiilor ca făcând parte din zone periurbane, cetăţenii acestor comunităţi locale putând astfel accesa fonduri europene, prin implementarea de proiecte ce se supun mediului rural, şi acordarea de noi drepturi şi venituri veteranilor de război, atâţia câţi au mai rămas, ştiindu-se faptul că de la an la an aceşti eroi ai neamului românesc sunt tot mai puţini.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, senatorul UNPR a tratat pentru ZVJ ambele subiecte, făcând două declaraţii interesante şi aşteptate de mulţi locuitori ai Văii Jiului. Ambele declaraţii le puteţi citi mai jos.
Să sperăm că în viitorul apropiat ambele propu­neri legislative ale senatorului Văii Jiului vor deveni legi şi vor aduce sprijin şi alinare mai multă unor concetăţeni de-ai noştri din întreaga ţară, care şi-au pierdut tinereţea pe fronturile de luptă, nişte adevăraţi eroi ai neamului încă în viaţă, dar şi mai multă prosperitate mediului de afaceri din zonele rurale ce aparţin de oraşe şi municipii.
 
20 miliarde de euro pentru afaceri mici şi mijlocii în mediul rural puşi la bătaie de UE în perioada 2014-2020!
„Noutatea la acest subiect de care m-am tot ocupat, şi cred că am fost primul din judeţ care a atras atenţia despre această problemă, constă în faptul că până la finalul anului ori preşedintele, ori unul din vicepreşedinţii care gestionează aceşti bani la nivel naţional, pe PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), va fi prezent în judeţul Hunedoara (şi eu sper chiar în Valea Jiului), ca să explice autorităţilor publi­ce locale şi mediului de afaceri care sunt paşii de urmat pentru a se accesa aceşti bani şi care sunt traseele cele mai scurte pentru a se putea obţine aceşti bani. Vreau, şi am luat-o ca pe o sarcină trasată mie, ca oamenii din Valea Jiului să poată accesa aceşti bani, pentru că eu văd o metodă de dezvoltare durabilă a Văii Jiului. Asta va fi problema noastră în viitorul apropiat: bani pentru crearea de locuri de muncă. Dacă nu vom reuşi să creăm locuri de muncă, atunci tinerii ne vor pleca în continuare din Vale, ne vor părăsi şi nu se vor mai întoarce, astfel încât zona noastră în câţiva ani se va depopula. Şi atunci ştiţi ce înseamnă: scăderea valorii proprietăţilor, inclusiv a apartamentelor şi gospodăriilor, scăderea nivelului de trai, sărăcie şi tot ce cuprinde ea. Tinerilor noi trebuie să le dăm acum o motivaţie, să-i ajutăm să acceseze cât mai multe fonduri ca să-şi creeze propriile aface­ri, şi, implicit, să se creeze locuri de muncă. Eu cred că Valea Jiului are viitor şi e păcat să nu fim capabili să ducem mai departe ceea ce am moştenit de la părinţii noştri. Nu uitaţi că bani pentru afaceri în zone rurale sunt peste 20 de miliarde de euro, ar fi păcat ca aceşti bani să-i piardă România. Sunt convins că aceşti bani nu vor fi atraşi cu totul de celelalte zone rurale ale ţării, am dat destui bani înapoi şi în exerciţiul financiar 2007-2013, ar fi păcat să-i dăm înapoi şi după exerciţiul 2014-2020. Sunt atâtea zone în Valea Jiului unde oamenii solicită dezvoltarea de afaceri mici şi mijlocii, dar nu pot să acceseze bani pentru mediul rural. Localităţi care adminis­trativ apar ca fiind urbane, dar de fapt ele sunt rurale. Câmpu lui Neag, Valea de Brazi, Tusu, Dealu Babii, Dâlja Mare, Dâlja Mică, Sălătruc, Saşa, Cimpa, Tirici, Jieţ, Răscoala, Taia… sunt doar câteva care-mi sar acum în minte şi de unde există solicitări ale oamenilor pentru a accesa fonduri europene pentru proiecte ce se adresează mediului rural. Oamenii ar vrea să facă, dar nu pot şi e mare păcat ce se întâmplă. Trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede posibil!”.
 
Sprijin real pentru veteranii de război, nu facilităţi de care poate că nu mai au azi nevoie!
„Aceşti oameni deosebiţi, cărora le datorăm de fapt existenţa noastră ca naţiune, cred că merită orice sacrificiu din partea noastră, mai ales că numărul veteranilor de război, din păcate, este în des­creştere şi numărul lor este foarte mic la acest moment. Cred că merită şi ne putem permite – trebuie să facem acest efort – să le acordăm un ajutor de medicamente sau de întreţinere fizică, sau în funcţie de necesităţile fiecăruia, lunar, ajutor susţinut de administraţiile locale - o parte şi de Ministerul Apărării - o altă parte. Sigur, trebuie să dozăm acest efort, să-l facem suportabil şi să se întâmple poate începând cu anul viitor. Proiectul de lege îl voi depune în Parlamentul României, dar înainte de asta trebuie să am o discuţie la Ministerul Finanţelor Publice să vedem sursa de finanţare, ca în momentul în care depun proiectul să nu avem surpriza să fie respins din această cauză. Practic, într-o săptămână - două aflăm sursele de finanţare şi apoi dăm drumul la acest proiect de lege. Cred că va fi un proiect foarte bine primit de veteranii de război şi de apropiaţii acestora. E o datorie morală, şi cum vreţi să-i spuneţi, a noastră faţă de aceşti oameni. Degeaba au tot felul de drepturi asigurate de lege, de care nu mai pot beneficia, cum ar fi transportul gratuit sau altceva, când dumnealor nu mai pot pleca din casă din cauza vârstei şi a bolilor. Un medic sau o asistentă medicală care să-i facă unui veteran analizele la domiciliu, trimestrial sau semestrial, după care să-i prescrie un tratament, un kinetoterapeut, sau un masor, ori un asistent de îngrijire corporală, care să-i viziteze o dată-de două ori pe săptămână ar fi mult mai de ajutor, cum se procedează în multe state europene, decât alte aşa-zise facilităţi”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
La 23 iulie a.c., preşedintele României a promulgat legea privind economia socială. Această lege va avea un rol cheie în realiz[..]
26.07.2015, 23:36   |    0 comentarii
Duminică, la invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Soci[..]
26.07.2015, 22:54   |    2 comentarii
Conferinţa de presă organizată ieri de senatorul UNPR Vochiţoiu la cabinetul senatorial a scos în evidenţă trei capito[..]
01.07.2015, 22:03   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter