06.10.2014,  21:28:57 | 4 comentarii | 1549 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Gravă eroare la Universitate. Depunând două oferte în cadrul aceleiaşi proceduri a CEH SA, instituţia riscă să piardă, în tot sau în parte, un contract estimat la 461.400 lei. Fără TVA.
de Cătălin DOCEA
Surpriză de proporții, ieri, la deschiderea ofertelor depuse la sediul CEH SA în vederea atribuirii contractului de servicii privind “Studiul de fezabilitate actualizat cu titulatura Lucrări pentru dezvoltarea capacității de producție”. Contractul se referă la studii de fezabilitate pentru minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, fiind împărțit pe loturi în aparență identice, dar cu valori estimate între 107.400 de lei plus TVA și 120.000 de lei plus TVA. La procedură, Universitatea din Petroșani s-a prezentat atât ca ofertant individual, dar și ca terț susținător al SC Incerc Proiect SA, cu sediul în Timișoara. Au mai fost depuse oferte de către Cardinal Center Capital SRL Petroșani (cu subcontractant Ipromin SA București) și Universal Cerc Proiect SRL Petroșani (ca lider de asociație, cu asociat Cepromin SA Deva).
 
Situația anterior...
...descrisă contravine, potrivit surselor noastre, prevederilor art. IV.4.3. din Fișa de date a achiziției (Modul de prezentare a ofertei), unde se menționează că – în cadrul aceleiași proceduri – ofertantul nu are dreptul:
“a) să depună două sau mai multe oferte individuale și/sau comune, sub sancțiunea excluderii din competiție a tuturor ofertelor în cauză; 
b) să depună ofertă individuală/comună și să fie nominalizat ca subcontractant/terț susținător în cadrul unei alte oferte, sub sancţiunea excluderii ofertei individuale sau după caz, a celei în care este ofertant asociat”.
 
Nu există încă...
...datele necesare pentru a vă informa dacă Universitatea din Petroșani a depus individual ofertă pentru toate loturile, sau doar pentru unul sau mai multe, și nici dacă oferta individuală diferă, din punct de vedere al lotului, de oferta depusă în calitate de terț susținător. Certe sunt însă mai multe lucruri. Pe de o parte, loturile fiind aproximativ identice din punct de vedere al activității ce trebuie derulată, Universitatea din Petroșani, ca entitate de stat, avea obligația de a oferta singură. Este logic că, dacă poate executa singură serviciile pentru unul sau mai multe loturi (sens în care a și depus o ofertă individuală), Universitatea din Petroșani nu are nevoie, și nici voie, să acționeze ca terț susținător (un fel de mâna a doua) pentru un alt ofertant.
 
Logic ar fi fost...
...ca, dacă se afla în situația fortuită de a nu putea oferta individual, Universitatea din Petroșani să fi decis chiar ea, în urma unei proceduri de achiziție, ce ofertant să susțină. Cine garantează că beneficiile Universității din Petroșani vor fi mai mari ca terț susținător al SC Incerc Proiect SA Timișoara, decât ca subcontractant ori asociat, să zicem, al oricărei alte firme dintre cele care au ofertat? Nimeni.
 
Mai există o chestiune...
...care face lucrurile și mai complicate. Pe de o parte, dl. șef lucrări dr. ing. Mangu Sorin acționează ca prodecan al Facultății de Mine a Universității din Petroșani. În alt plan, dar simultan, este administrator special al Complexului Energetic Hunedoara. Cum ar veni, la Universitate este subordonat (poate este impropriu spus) rectorului, iar la CEH SA este șeful celor ce decid inclusiv asupra ofertelor depuse, individual ori ca terț susținător, de către Universitatea din Petroșani.
 
Cum numărul...
...ofertelor depuse este identic cu cel al loturilor scoase în procedura de achiziție, nu ezitați să luați în calcul și varianta unui blat. Căci, omenește vorbind, ce rost ar fi avut ca patru ofertanți (cu subcontractanții, terții susținători ori asociații lor) să se lupte/concureze orbește pentru fiecare dintre cele 4 (patru) loturi, când e mult mai simplu să preia fiecare, prin contract de servicii, câte un lot în parte? Vom reveni cu detalii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (4 )

#1 Mineru06.10.2014,  21:36:22
Lasa ca rezolva Petrescu zis zugravu toate problemele mineritului cum le-a rezolvat si la Livezeni, adica ZERO si nu mai trebuie nici un studiu de fezabilitate.
#2 eratostene07.10.2014,  17:02:15
Cine nu stie ca: fortuit = norocos (nu fortat)? Logic ar fi fost... ...ca, dacă se afla în situația fortuită de a nu putea oferta individual echivalent ...ca, dacă se afla în situația norocoasa de a nu putea oferta individual Commment doar asa, pt clarificare..
#3 CD07.10.2014,  19:37:19
Formularea din articol poate fi interpretata si in sensul definitiei: FORTUÍT, -Ă adj. neprevăzut, întâmplător, venit pe neașteptate; inopinat. ♦ (jur.) caz ~ = eveniment independent de culpa debitorului, care îl împiedică să-și execute o obligație. (< fr. fortuit, lat. fortuitus). Chiar si o polemica asupra unei formulari nu inlatura insa esenta articolului. Mulțumesc pentru vigilența.
#4 eratostene07.10.2014,  21:34:02
Cred ca aveti dreptate. Pare blat. Dar isi dau cu stangu-n dreptu'. De pierdut pierde societatea. Menirea licitatiei este obtinerea unui pret mic. Pana la urma este necesar un studiu realist, unitar si bine facut.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Joi, 9 iulie, la Universitatea din Petroşani a avut loc, începând cu orele 12:00, într-unul din amfiteatrele cl[..]
09.07.2015, 18:17   |    1 comentarii
Sub sceptrul prezenţei, încă, a celui care a fost prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani,[..]
25.06.2015, 18:41   |    3 comentarii
La capitolul „striptease transparenţă” – Universitatea Petroşani ocupă locul 21, din 55 de competitoare 08.06.2015, 00:42   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter