12.10.2014,  19:59:29 | 1 comentariu | 671 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La lucrările de la instalaţia de desulfurare şi şlam dens de la SE Paroşeni nu stau un pic pe loc / Dacă la suprafaţă absorberul îţi ia ochii, cum luceşte, în interior este bibilit centimetru cu centimetru
de Gheorghe OLTEANU
Nici vineri, când am ajuns în corpul administrativ pe care cei de la SC Tecnoservice Bucureşti SA şi l-au ridicat în spatele celui cu etaje şi mai vechi al SE Paroşeni, nu am rămas surprins să aflu că inginerul Octavian Dobrescu, şeful de şantier, nu e în birou…
 
…ci pe teren, adică
acolo unde-i stă bine şefului să se afle. În şantierul importantei investiţii care se realizează în incinta termocentralei, printre echipele de muncitori care-şi văd, nemţeşte, de treabă. L-am întâlnit, însă, în momentul în care, echipat corespunzător şi însoţit de tânărul inginer Gabriel Juncu, mâna sa dreaptă, să zic aşa, am intrat în perimetrul şantierului. Le-am făcut o poză celor doi, dar curios este că doar când am descărcat-o în calculator am observat ciudăţenia. Cum, printr-o potriveală pe care nu am căutat-o deloc, partea de sus a absorberului se prelungeşte cu cea finală a coşului de fum al uzinei. 
 
Ce să zic şi eu
acum, dar chestia asta s-a potrivit mă­nu­şă începutului de reportaj pe care-l aveam de scris. Fiindcă, de luni şi până la sfârşitul săptămânii trecute, s-a desfăşurat o operaţiune importantă: montarea clapelor pe canalul de gaze deja existent al coşului de fum. Acestea permit conectarea canalelor de gaze ale absorberului la cele vechi. Practic, ele fac legătura dintre grupul IV şi instalaţia de desulfurare şi au rolul ca, atunci când ar exista probleme, să blocheze accesul gazelor spre aceasta. Cele două clapete sunt montate, cum spuneam, pe canalele de gaz existente, iar în momentul în care mă aflam prin preajmă şi făceam poze, constructorii se ocupau cu compensatorii. Aşa li se spune tunelelor lungi de vreo trei metri, am apreciat eu, din pânză specială care se montează între canale, pentru a nu fi fier pe fier. Şi, în treacăt fie zis, cu asta am dat răspuns şi la întrebarea petroşenenilor care se vor fi întrebat de ce nu au avut apă caldă. N-au avut, pentru că, în vederea montării clapelor, grupul IV, deci şi CAF-ul, a fost oprit.
 
Tânărul meu
însoţitor mă consideră norocos să fiu de faţă şi să pot reţine pe pixelii aparatului foto digital momentul în care una dintre unităţile de des­prăfuire este urcată şi montată pe silozul de calcar. A cărui structură metalică, la rându-i, a început să fie îmbrăcată de jur-împrejur. Cum, de fapt, finisaje exterioare se realizează şi la clădirea electrică. Revin, însă, la desprăfuitoare, cu alte amănunte pe care mi le-am notat. Ziceam că sunt două unităţi de acest gen. Una, cea montată pe siloz, pe care, după ce a fost asamblată la sol, am şi zărit-o ridicându-se spre cer, atârnând de braţul giganticei macarale, şi a doua al cărei loc va fi între silozul de calcar şi clădirea morilor. În sfârşit, ca să-l citez pe inginerul Gabi Juncu - odată recepţionate şi suflantele care introduc oxigen în absorber, în vederea obţinerii procesului de desulfurare -, ce a fost mai greu a trecut. Acum se acţionează la fineţuri, la închiderea clădirilor, lucrări menite ca totul să dea bine.
 
Pe la suprafaţă
absorberul îţi ia ochii cum luceşte. I-au fost montate toate cele opt scări de acces, iar când e soare de abia te poţi uita la el. Însă nici prin gând nu-ţi trece, dacă nu ţi se spune, că, în interior, fiecare centimetru pătrat al său este sablat lună, revopsit şi cauciucat. Mi-a zis asta inginerul Gheorghe Avram, cel care-i cu siguranţa muncii pe şantier, care tocmai dăduse o raită prin burta instalaţiei de desulfurare.
 
La înapoiere, 
atenţia îmi este atrasă de ceea ce se află pe platforma silozului de calcar. Clădirea cuvei descărcătorului de calcar este acoperită şi vopsită în gri. Elevatorul cu cupe este pus deja la locul lui, la fel ca şi banda transportoare de pe care elevatorul preia materialul, pentru a-l ridica la banda care-l va duce în siloz. De unde, ca să nu-l lase în suspans, calcarul este deversat, pentru a i se da în cap, în moara cu ciocane şi bile.
 
Cam atât 
a fost de zis pentru luna octombrie. În noiembrie mi s-a promis că voi afla ceva deosebit despre care să scriu. Degeaba am încercat să scot vreun amănunt cât de mic. Domnul inginer care m-a pus pe jar a fost de neclintit. Data viitoare când veniţi vă spun tot! a promis dumnealui. Ca atare, vă sugerez ca, până atunci, şi dumneavoastră să aveţi puţintică răbdare pe care şi eu am fost îndemnat s-o am.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 bebe13.10.2014,  13:03:36
se vede ca nu-s din Valea Jiului !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
A ieşit fum alb, marţi, 15 aprilie, după amiaza, pe coşul termocentralei, semn că Sindicatul Liber al SE Paroşeni are preşe[..]
16.04.2014, 20:12   |    5 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter