17.03.2010,  16:32:48 | 0 comentarii | 295 vizualizari
La doar doi paşi de Petroşani, Peştera Bolii a intrat în circuitul turistic
de Corneliu BRAN
Unul dintre cei care s-a ocupat îndeaproape de redarea în circuitul turistic a Peşterii Bolii a fost preşedintele Asociaţiei „Petroaqua” din Petroşani, Imre Szuhanek, un om care se ocupă de o viaţă de  ceea ce ţine de ecologism şi mediu înconjurător, fiind şi un împătimit al muntelui şi al frumuseţilor naturale ale Văii Jiului. Ceea ce ştim şi ne bucură este faptul că împreună cu Compania Naţională a Huilei, dar şi cu reprezentanţii speologiei din Valea Jiului, precum şi cu reprezentanţii Parcului Naţional „Grădiştea Muncelului – Cioclovina”, sprijiniţi şi de administraţia publică petroşeneană, asociaţia pe care o conduce Imre Szuhanek a iniţiat, în ultimul an, o serie de acţiuni, care au avut ca scop mediatizarea Peşterii Bolii şi repunerea ei în drepturi. Adică, exact acolo unde aceasta merită, în rândul peşterilor importante din România, după o perioadă neagră, în care peştera ajunsese o adevărată groapă de mizerie şi o toaletă publică a celor certaţi cu muntele şi bunul-simţ. 
 
Hoţii de cablu
Pentru a mai afla alte câteva date despre  Peştera Bolii, inclusiv tehnice, am cerut câteva informaţii exact de la Imre Szuhanek, unul dintre cei mai în măsură să vorbească despre această minune naturală a Văii Jiului: „Peştera Bolii, din punct de vedere speologic nu mai prezintă un interes. Vorbesc efectiv de peştera unde vin acum turiştii. Deasupra ei, se află Peştera Ulciorului, unde vin speologi de peste tot, de la Focul Viu, de la Proteus, o peşteră care prezintă cu adevărat un interes speologic. De aceea, despre această peşteră nici nu se dau mai multe date publicului larg, ea aparţine speologilor şi nu circuitului turistic. Cu Peştera Bolii este altceva. Noi mergem spre promovarea turismului de masă cu această peşteră şi de aceea facem tot posibilul să fie cât mai cunoscută turiştilor de peste tot, într-un timp cât mai rapid. Peştera Bolii are două avantaje majore: este încântătoare, mai ales acum după aranjarea ei în scop turistic şi este uşor de străbătut. Este iluminată aproape până în capăt, circa 370 de metri (ar mai rămâne circa 80 de metri), iar în momentul de faţă sunt 4 poduri făcute. Ar mai fi de făcut un pod, ultimul, dar pe acesta nu îl vom mai construi din motive de siguranţă a peşterii. De ce? Ca să vă dau un exemplu, în perioada când s-au furat cablurile de semnalizare de la C.F.R., concetăţenii noştri, rromi, acolo au aprins cablurile, pentru a arde plasticul şi a rămâne cu cuprul… Am luat probe de sol şi s-a constatat că acesta conţine de la acea ardere mercur, crom şi alte substanţe chimice, zona fiind total afectată. Inclusiv pereţii peşterii, care au rămas înnegriţi de fum. Norocul peşterii, care putea fi atunci compromisă total, a fost că zona respectivă era în aval şi, se ştie, curenţii de aer vin din amonte în aval, astfel că fumul nu a intrat mai adânc în peşteră”.
 
Costel Avram se implică
Imre Szuhanek mai spune că în perioada imediat următoare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Costel Avram, va ajuta peştera cu corpuri speciale de iluminat, care vor da efect vizionării peşterii şi vor aduce şi economii însemnate la costurile anuale de energie electrică: „Domnul Costel Avram manifestă o mare bunăvoinţă, ne-a promis că ne va ajuta cu finanţare de la fondurile judeţene, pentru achiziţionarea şi montarea de corpuri de iluminat reci în peşteră. Normele speologice impun ca într-o peşteră să fie folosite corpuri de iluminat reci, care să nu degajeze căldură. Plus că va fi o economie fantastică pentru noi la consumul anual de energie electrică din peşteră. Încet, dar sigur, prin preocupare şi muncă, peştera va ajunge să fie una dintre cele mai căutate peşteri din ţară de către publicul larg. Dacă vom vorbi de turism adevărat în Valea Jiului, peste câţiva ani, atunci vom vorbi cu siguranţă şi de Peştera Bolii, care nu va putea lipsi din circuitul turistic organizat al Văii Jiului”.
 
Mamele au fost sărbătorite de ziua lor şi în peşteră
Anul acesta, de Ziua Internaţională a Femeii, în peşteră a fost organizată o expoziţie de desene şi de icoane, reprezentând pe Sfânta Maria cu Pruncul Iisus. Toate desenele şi icoanele au aparţinut pictoriţei Alexandra Cacoveanu. 
„Tot atunci s-a pregătit şi o mică piesă de teatru, cu copiii, pentru mamele noastre. Apoi, copiii prezenţi în peşteră au făcut o mică acţiune de ecologizare. Aceste acţiuni cu copiii le vom repeta, cu diverse alte prilejuri (de Sfintele Paşti, de 1 Mai – Ziua Peşterii Bolii, când va fi al treilea an în care vom sărbători această zi, de 1 Iunie etc.), desigur cu aprobarea celor din cadrul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, şi a directorului Stratulat, cu care avem o colaborare foarte bună”, ne-a mai declarat Imre Szuhanek.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter