21.10.2014,  19:35:34 | 3 comentarii | 770 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani. / Lucrările de anvelopare bat pasul pe loc. Gunoiul rămas în urmă aproape că ajunge la etajul I. Solicităm lămuriri detaliate din partea SPADPP!
de Cătălin DOCEA
►Lucrările, atribuite în noiembrie 2012, ar fi trebuit să dureze 200 de zile. Astăzi, la doi ani de la semnarea contractelor, anveloparea blocurilor nu a fost finalizată, iar strada Păcii a devenit o groapă de gunoi.
 
Derularea haotică a contractelor privitoare la anveloparea blocurilor de locuințe de pe strada Păcii din municipiul Petroșani întinde la maxim nervii locatarilor. 
Lucrările bat pasul pe loc, termenul contractual a fost deja depășit și nimeni nu este în stare să spună, la concret, câți bani au de plătit cetățenii, când trebuie plătiți respectivii bani și cui (cine are dreptul legal de a-i colecta?), dar - mai ales - cum se calculează contribuția necesară pentru fiecare apartament în parte. Teoretic se acționează în numele unei asociații a proprietarilor. Care asociație, însă, nu este mandatată în acest sens de fiecare locatar în parte și, implicit, nu are niciun cadrul legal de a solicita bani (poți solicita bani unui proprietar cu care nu ai o relație contractuală, semnată?).
 
Constructorii,...
...care nu știu decât o singură propoziție (“Nu suntem plătiți!”), au început mai multe lucrări simultan, dar n-au reușit să mulțumească pe deplin niciun locatar. La unele blocuri nu s-a făcut nimic, la altele s-a pus doar polistirenul, altele au deja parte de geamuri. Schelele sunt purtate de la un bloc la altul, iar întreaga stradă este, de fapt, un șantier (dar și o adevărată groapă de gunoi).
Locatarii nu cunosc, pentru că nimeni nu este în stare să îi lămurească, cât trebuie să fie contribuția fiecăruia în parte (în raport cu suprafața apartamentului deținut, dar și în directă corelație cu lucrările de care are nevoie fiecare apartament în parte). 
 
Toată această stare...
...de incertitudine este întreținută de către Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat. Care, încă de la nivelul anului 2012, a derulat procedurile pentru atribuirea contractelor de reabilitare termică a unui număr de nouă blocuri de pe strada Păcii (4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 și 20), plus alte două de pe 1 Decembrie 1918 (63 și 92). 
Contractul pentru reabilitarea termică a blocului 14 de pe strada Păcii, de exemplu, a fost estimat (proiectare + execuție) la valoarea de 351.067,77 lei plus TVA, adică la peste 4,35 miliarde de lei vechi. Foarte adevărat că, pentru toate blocurile, s-au depus în total 46 de oferte. Ceea ce a făcut ca, deși valoarea estimată a lucrărilor era de 3,54 milioane de lei noi plus TVA, acestea să fie atribuite pentru 2,87 milioane de lei noi plus TVA. Adică undeva pe la 81 la sută din valoarea estimată.
 
Contractele pentru toate...
...blocurile anterior amintite au fost semnate în data de 19 noiembrie 2012 și aveau termen de realizare 200 de zile (20 de zile pentru proiectare plus alte 180 de zile pentru execuție). Astăzi, la aproape 700 de zile de la semnarea contractelor, lucrările la mai multe blocuri nu au fost încă finalizate.
Locatarilor li se cer bani fără a li se oferi nicio chitanță în schimb, constructorii chiar plimbă la schele între blocuri în speranța că vor mai stoarce ceva bani de la locatari. Nimeni nu este în stare să spună, cu subiect și predicat, ce contribuție trebuie să aibă fiecare locatar în parte, cui și în ce termen trebuie să achite respectivele sume de bani.
 
Solicităm conducerii...
...SPADPP Petroșani ca, pentru început, să facă publice, în cel mai scurt timp, următoarele informații:
- motivul întârzierii lucrărilor, dar și sancțiunile aplicate constructorilor pentru nerespectarea termenilor contractuali (20 de zile pentru proiectare și 180 de zile pentru execuție);
- ce obligații financiare concrete au locatarii blocurilor, când (la început, pe faze de execuție, la finalul lucrărilor?) și cui trebuie să fie acestea achitate;
- cine sunt persoanele autorizate să colecteze bani de la locatari și ce dovezi de încasare vor emite în schimb.
 
În altă ordine de idei,...
...întrucât, așa cum am arătat, strada Păcii a devenit o adevărată groapă de gunoi, solicităm SPADPP să intervină în cel mai scurt timp pentru eliberarea trotuarelor și a locurilor de parcare de sub munții de gunoaie. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (3 )

#1 drogomir21.10.2014,  21:15:55
Ritzi stie.de ce !
#2 kemal22.10.2014,  20:23:56
Pinochio nu trece cu masina pe acea strada,daca tot a cosmetizat(taiat ca pe tarusi)doi pomi la intersectia de pe Oituz cu Pacii poate transporta si resturile lasate pe trotuar= rusine ,maiales ca sunt copii care vin la scoala si nu pe unde trece


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Probabil că aţi sesizat cu toţii că de la o vreme cazurile de vandalism din parcurile Petroşaniului s-au redus simţitor.15.09.2015, 20:49   |    3 comentarii

Primăria Petroşani organizează concurs de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de șef Birou Cadastru, registru [..]

07.09.2015, 15:16   |    0 comentarii
Două victorii consecutive în Divizia Naţională la rugbi pentru Ştiinţa Petroşani, echipă care a trecut cu scorul de 23 la[..]
06.09.2015, 21:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter