02.11.2014,  23:00:09 | 4 comentarii | 1189 vizualizari
Despre cum se dă şi cât costă căldura la Vulcan
de Gheorghe OLTEANU
Era cald bine de tot în secţia de votare în care am intrat, ieri, ca să-mi exercit dreptul constituţional de a alege. E vorba de cea amenajată la Cantina de Ajutor Social, “cantina săracilor”, sub denumirea mai bine cunoscută, din Vulcan. 
 
Fraţii din comisie stăteau
cu uşa deschisă, iar unul dintre ei mi-a spus, când am făcut remarca asta cu căldura, că-i de la uzină. Chestia asta mi-a reamintit de secvenţa de joi din consiliul local, la care a fost invitat şi domnul ing. Petru Rera, directorul SC Termoficare Vulcan SA. Prezenţa domniei sale era explicată prin aceea că, pe ordinea de zi a şedinţei, se afla şi proiectul de hotărâre privind aprobarea distribuirii agentului termic în sistem centralizat şi stabilirea tarifului de distribuţie a energiei termice pentru anul de termoficare 2014-2015.
 
Coincidenţa a făcut
ca, în aceeaşi zi, adică joi, Termocentrala Paroşeni să încarce magistrala de termoficare, ceea ce însemna că, în două zile cel mult, caloriferele din Vulcan ar fi trebuit să duduie. Ceea ce, de fapt, s-a şi întâmplat. Acum, spre dezamăgirea celor care s-ar grăbi să sară cu ”da’ copiii din şcoli cum au dus-o până atunci?”, trebuie să spun că în toate şcolile din Vulcan, excepţie făcând colegiul, căldura a fost asigurată prin sistemul cu panouri solare. La liceu, date fiind lucrările de moderni­zare aflate în derulare, sistemul acesta încălzire a caloriferelor nu funcţionează încă. 
 
Dar cea mai tare
coincidenţă a fost aceea că, exact tot joi, la Petroşani, pare-mi-se, avea loc întâlnirea aceea la care s-a discutat despre mult aşteptata “înghiţire” de către CEH a societăţilor locale de distribuire a agentului termic. Treabă mult preaslăvită ori de câte ori s-a vorbit despre mişcarea asta. Aşa că nu a fost de mirare că primarul Gheorghe Ile i-a enumerat din nou avantajele. Prin dispariţia unui intermediar în lanţul de distribuţie a energiei termice, a reperat primarul, se duc şi pierderile, de până la 70 la sută în unele cazuri, care apăreau pe traseul parcurs de agentul termic. Pierderi plătite de către consumator, desigur. Or, datorită acestui fapt, a apreciat mai marele Vulcanului, căldura furnizată prin sistemul centrali­zat de termoficare va ajunge să fie mai ieftină cu 30 la sută ca până acum. În plus, am auzit tot de la dumnealui, pentru modernizarea întregului sistem de distribuire, care va rămâne în proprietatea primăriilor, vor putea fi accesate, prin intermediul acelui ADI de Termoficare, fonduri europene şi astfel va putea fi refăcută întreaga reţea, până la scara blocului în care locuieşte consumatorul de căldură din sistem. 
 
A fost frumos
să-l asculţi pe primar, numai că nu cred că vor fi mulţi aceia care se vor rebranşa la centralizat. Nu că oamenii nu ar vrea, dar în multe cartiere ale Vulcanului reţelele sunt praf, demult duse la fier vechi. “Dallas”- ul, o spun sincer, nu cred că va mai avea vreodată termoficare centralizată nici dacă cei care activează în domeniu s-ar da peste cap toţi odată. În cartierul ăsta cocoţat în vârf de deal au fost proble­me cu termoficarea de când au fost făcute primele blocuri. Printre altele, aduceţi-vă aminte că a fost nevoie de două puncte termice, ca să împingă în sus apa caldă care încălzeşte apa rece, aşa că nu-l văd eu pe ăla care s-ar lega la cap cu aşa ceva. Apoi, şi în cartierele de jos sunt slabe speranţe că Termoficarea s-ar mai oploşi cu niscai clienţi. Adunare Generală a Acţionarilor de la SC Termoficare Vulcan SA a luat, prin Hotărârea nr.16/23 octombrie 2014, câteva măsuri prin care rebranşarea la sistemul centralizat de distribuire a agentului termic devine tot mai grea, dacă nu chiar imposibilă. 
 
Câteva exemple
vor fi lămuritoare în acest sens: 
“- blocurile branşate la energia termică vor fi pornite doar în situaţia în care toţi abonaţii branşaţi vor avea debite restante sub valoarea sumei de 500 de lei, iar până la această valoare vor avea angajament de plată cert cu eşalonarea datoriei pe maxim 2 luni de la data încheierii angajamentului; 
- pornirea agentului termic la blocurile arondate Asociaţiilor de Proprietari de pe raza Municipiului Vulcan se va efectua doar la solicitarea scrisă a Asociaţiilor, solicitare care va fi însoţită de dovada achitării de către abonaţii branşaţi a debitelor restante sub valoa­rea sumei de 500 de lei, iar până la această valoare debitorii vor avea angajament de plată cert cu eşalonarea datoriei pe maxim 2 luni de la data încheierii angajamentului; - în situaţia în care într-un bloc de locuinţe există cel puţin 1 (un) abonat care nu are încheiat un contract individual de furnizare a agentului termic în sistem centralizat, repornirea nu se va efectua”. Am reprodus cu punct şi virgulă şi cu literă mare, ca să nu avem discuţii. 
 
În ceea ce priveşte
preţul Gigacaloriei, la Vulcan el rămâne acelaşi ca şi în anul trecut. Preţul la producător este de 147,87 de lei (fără TVA), tariful de distribuire pe care şi-l pune operatorul SC Temorficare Vulcan SA este de 34,71 de lei (fără TVA), iar ceea ce rezultă este suma de 182,58 de lei/Gcal. Sumă căreia, calculându-i TVA-ul (îi mulţumesc pentru asta doamnei consilier local Daniela Boţoroga, expert contabil), ajungem la 226,31 de lei, adică atât cât scoate din buzunar consumatorul de rând. 
 
Ce să mai spun? 
Mai spun că, de acum încolo, minerii şi cei care beneficiau de bonuri de termoficare, actuali angajaţi la CEH, nu le vor mai primi. Celor care sunt racordaţi la termoficarea centralizată li se va opri din salariu contravaloarea energiei termice consumate. Nu mă întrebaţi, pentru că încă nu ştiu (în şedinţă nu s-a zis nimic) ce va fi cu bonurile pe care ar trebui să le primească angajaţii CEH care au centrale pe gaz sau care se încălzesc cu alte surse de căldură. 
 
În altă ordine de idei,
cu toată propaganda asta că va fi ieftin de tot, mult mai ieftin ca pe gaz, aş fi curios şi eu să văd dacă lumea va da buzna să se rebranşeze la centralizată. Domnul consilier Petru Hodor a pledat foarte convingător pe tema asta, dar – greşesc eu, oare? – casa domniei sale nu este legată la conducta de termoficare, ci la cea de gaz, pe care şi l-a tras pe strada Decebal pe când era primar. Apoi, rotindu-mi privirea prin sală, nu mi-am amintit ca nici vreun altul dintre ceilalţi consilieri locali să se încălzească acasă de la SC Termoficare Vulcan SA…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Elena02.11.2014,  23:52:51
Cum se da caldura la Vulcan ? FARA CONTRACT LEGAL incheiat de furnizare servicii .. Cit costa ? NIMIC . Se DA GRATIS LA VULCAN exact cum se da la apartamentul 2 din bl. C-24 , b-dul . M. Viteazu ,Vulcan Hd. unde este beneficiar marotrul IUBIT , prietenul lui sugila dan adrian politistul CONDAMNAT al Vulcanului . Acolo proprietara este decedata din septembrie 2009 si ...tot i se furnizeaza caldura desi DATORIA ACUMULATA SE APROPIE de 10 000 lei noi ....si NU II PASA NIMANUI de asta ...SE stie la Pregoterm , la politie , la primarie ....dar CINE SA IA MASURI ? FALIMENTARII danci , dunca , rera ? NUUUU EI DOAR AU FALIMENTAT CU BUNA STIINTA , lucru pt. care EU ii consider infractori in frunte cu ile-galul . Sa mai amintesc de victor alstanii INCASATORUL care desi obligat , NU A FACUT NIMIC in afara de a-si incasa banii lui ? Si militia STIE ca tot acolo se FURA APA CALDA din calorifer dar ...ei TOTI COABITEAZA BINE , INFRACTORII , lupii pusi paznici la oi ..... DE CE NU ii pune ile pe falimentarii danci , duna ,rera sefi la farmaciile lui ? CINE VA PLATI DATORIA ACUMULATA DE CINCI ANI ? M-am distrat bine cind am citit ca ...datoria pe angajamentul de plata TREBUIE platita in doua luni ....HA ,HA, HA , DE CATRE CEI CARE PLATESC ... NU si de prietenii IUBITI ai lui sugila aranjorul voturilor lui ile -galu\' .....militian CONDAMNAT .... AAAAAaa si inca cevaaaa ...Lasule danci STII BINE ca acolo locuiesc cinci persoane si tu fatalaule care te ascunzi , facturezi doar TREI ...CIT se va scumpi gunoiul pt. cei care platesc ? CIT VOR MAI JEFUI INFRACTORII ASTIA Vulcanul ?
#2 consumator termoficare03.11.2014,  10:36:38
Pentru reclama mascata pe care o faci centralelor pe gaz, trebuie sa fi taxat exemplar. In ceea ce priveste pretul gigacaloriei, ai scris aiurea si anul trecut si acum,d-le Oltenu. Trebuie sa aveti in vedere voi posesorii de centrale de apartament, inclusiv autorul articolului, ca veti plati taxe suplimentare si ca, Comisia Europeana dezavueaza aceste sisteme de incalzire,in vest ele sunt desfintate.
#3 NELU03.11.2014,  11:32:45
FACETI CONTROALE LA BLOCUL F6 STRADA PREPARATIE VULCAN, SAU BRANSAT UNI CU CALORIFERE TOATA CASA , SI PLATESTE PENTRU UN CALORIFER, VENITI SA FACETI CONSTATARE ,CA SA ECHILIBREZE COSTURILE IN RAPORT DE CALORIFERE,,,
#4 WEB05.11.2014,  10:44:02
Dati drumul la agentul termic ca ne ingheata copii in casa,va blestem pe toti cei care sunteti inplicatit in acest sistem SA VA INGHETE INIMA IN VOI


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
E clar! Cu foarte mici excepţii, termoficarea din Vulcan este în mare suferinţă. În rest, e ca şi moartă. 19.01.2015, 21:47   |    3 comentarii
Termoficare Vulcan SA, având ca acţionar unic municipiul Vulcan – prin Consiliul Local al municipiului Vulcan, a fost[..]
15.01.2015, 21:40   |    19 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter