03.11.2014,  19:58:29 | 0 comentarii | 1329 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Memoria presei… / Un interviu mai de tinereţe al lui Ghiţă Olteanu
de Marian BOBOC
Nu ştim dacă interviul, 
„10 minute cu interpretul de muzică folk Valeriu Sterian”, pe care-l republicăm după 36 de ani reprezintă debutul publicistic al colegului nostru Gheorghe Olteanu, care avea - vai, cum trece vremea - 24 de ani… Ştim, însă, cu certitudine, că a fost publicat în „Steagul Roşu”, la 8 noiembrie 1978. Şi mai ştim că intervievatul, marele folkist Vali Sterian, ne cântă acum din ceruri sfâşietoarele şi actualele versuri „Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni”, iar intervievatorul, colegul Ghiţă, o arde, zi de zi, cu dăruire în paginile ZVJ. Exact ca-n tinereţe… 
 
- Pentru a câta oară vă aflaţi în faţa publicului din Vale, stimate Valeriu Sterian?
- În iarna anului trecut am cântat tot pe scena acestei case de cultură, în compania formaţie timişorene „Progresiv TM”.
- Şi acum la subiect. Ce înseamnă pentru dumneavoastră muzica folk?
- Să ştiţi că nu mă hazardez în a da definiţii. Ceea ce cânt, eu consider a fi muzică cu un mesaj expres, transmis tinerilor şi totodată celor vârstnici.
- Cum aţi ajuns la muzic folk?
- Debutul l-am făcut la Casa de cultură a studenţilor din Bucureşti, încă din primul an de studenţie, la Facultatea de psihologie. Înainte fusesem toboşar într-o formaţie, dar am schimbat tobele cu chitara. Mi-a trebuit totuşi foarte multă muncă şi… ambiţie. Mi-am impus de la început un stil personal şi am căutat să aduc ceva nou în muzica tânără, ceea ce cred că am reuşit.
- Pe care dintre compoziţiile dumneavoastră o credeţi cea mai reuşită?
- Personal, îmi plac toate. Totuşi, parcă piesa „Nopţi”, care acum şapte ani a fost premiată la un festival de muzică folk şi care este mereu cerută oriunde mă aflu. O simt la fel ca atunci când am cântat-o pentru prima dată. Pe discul L.P., care în prezent se află în fază de mixaj la „Electrecord”, am zece piese, opt noi şi două mai vechi. Una din cele opt o voi cânta şi astă-seară. Ea se cheamă „Ardeal”.
- Planuri de viitor?
- În special turnee prin ţară şi străinătate, pentru care, în paranteză fie spus, mă pregătesc asiduu. Apoi discul long-play, primul meu album, care va apare, în aprilie anul viitor.
- O întrebare la care n-aş vrea să renunţ. Cum se împacă psihologul cu muzica?
- Bine. Între psihologie şi muzică eu văd o îmbinare perfectă, muzica definind omul, educaţia sa morală, deci ea ne exprimă întrutotul.
- În încheiere, câteva cuvinte pentru publicul petroşănean.
- Să iubească mereu muzica.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter