19.11.2014,  20:25:27 | 2 comentarii | 950 vizualizari
În şedinţa extraordinară a consiliului local Petroşani / S-au pus pe tapet câteva proiecte importante pentru comunitate
de Corneliu BRAN
Şedinţa extraordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată ieri, n-a adus mari schimbări ale ordinii de zi, un singur proiect fiind suplimentat. Cele zece proiecte aflate pe masa de lucru a consilierilor au fost aprobate în unanimitate. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele de interes general, care, începând din data de 19 noiembrie, au devenit hotărâri de consiliu.
 
899 de burse şcolare 
Aprobarea cuantumului şi a numărului burselor şcolare care se vor acorda în anul şcolar 2014-2015 a vizat unul dintre proiecte. Anul acesta şcolar s-au aprobat, la propunerea conducerii şcolilor şi liceelor de pe raza municipiului, 899 de burse pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, de pe raza municipiului, aferente semestrului I, după cum urmează: burse de performanţă - 21 (80 lei/ lună), burse de merit – 146 (70 lei/ lună), burse de studiu – 48 (60 lei/ lună), burse de ajutor social – 684 (50 lei/ lună). 
Un total de 48.980 lei, din care 35.460 lei pentru învăţământul gimnazial şi 13.520 pentru învăţământul liceal.
 
Bani pentru un concurs religios 
Printr-un alt proiect de hotărâre s-a stabilit alocarea de la bugetul local a sumei de 2.500 lei în vederea organizării manifestărilor ce vor avea loc cu ocazia sărbătoririi Sf. Mari Mc. Varvara – Ocrotitoarea Petroşaniului (lucru stabilit printr-o hotărâre anterioară din acest an, despre care noi am scris  - fireşte că Sf. Varvara rămâne pe veci ocrotitoarea minerilor, dar, din acest an, este şi sfânta care păzeşte spiritual Petroşaniul).
Acţiunea organizată de primărie pentru această zi vizează organizarea unui concurs de religie, cu participarea a cinci şcoli, care vor trimite la concurs câteun echipaj format din patru elevi. Fiecare participant va fi premiat.
 
Miss Upet a primit banii
Ceva discuţii, dar nu foarte mari, au fost la proiectul care viza acordarea sumei de 900 lei în vederea participării consiliului local, în calitate de co-organizator, alături de Liga Studenţilor Universităţii din Petroşani, la evenimentul „Miss Upet – ediţia a VI-a 2014”.
Consilierul local Florin Mârza, care a absentat din motive justificate, a trimis un email tuturor consilierilor locali, rugându-i să nu aprobe acest proiect, motivaţia fiind că această acţiune studenţească nu are nicio treabă cu administraţia localităţii.
Consilierul Costel Postolache a amintit de acest email, dar n-a făcut alte comentarii. Colegul său, consilierul Pascu, n-a fost de acord cu propunerea consilierului Mârza, specificând că din contră, „Universitatea din Petroşani este liantul dintre administraţia locală, comunitate şi ţară, o instituţie cu care ne mândrim!”. La finalul discursului, consilierul Pascu a menţionat să se treacă un amendament, prin care suma să fie „nu 900, ci 1.000 lei, cât au cerut, de fapt, studenţii”. Aici a intervenit d-na Elisabeta Wersanski, care i-a explicat consilierului că suma de 900 lei rezultă de fapt din ceea ce au prezentat studenţii. „La ce doreau să cumpere ieşea 899 lei, de aceea am trecut 900… Deci, nu e nevoie de 1.000 lei”, a concluzionat aceasta.
Până la urmă proiectul a trecut, fără niciun vot contra. Aşa că emailul lui Mârza n-a avut efect.
 
Tichete de alimente pentru Crăciun
Prin HCL 41/ 2014 se acordau pentru pensionarii cu pensii mici tichete de paşti. Din primăvară au mai rămas 319 cupoane neridicate, iar HCL 41 a fost completată cu următorul paragraf: „În situaţia în care tichetele sociale nu vor fi ridicate de către persoanele beneficiare menţiona­te la alineatul anterior, acestea vor fi redistribuite, în limita stocului disponibil, pentru achiziţionarea unor alimente de bază cu ocazia sărbătorilor de iarnă”.
Pe baza acestui lucru, prin proiectul de ieri, pensionarii ale căror venituri se situează între 400-500 lei, care nu beneficiază de ajutoarele alimentare din cadrul PEAD (pensia poate fi în cazul acestor alimente de la UE maxim 399 lei), vor primi 5 tichete a câte 10 lei valoare fiecare. Şefa asistenţei sociale, Cristina Mraz, a explicat că aceste 319 tichete nu vor ajunge la toată lumea, practic aici va fi ceva de genul „primul venit are prioritate”. „Oricum, aceste tichete trebuie folosite anul acesta şi fi păcat să nu le distribuim”, a mai spus Cristina Mraz.
 
Bazinul de înot didactic - de la CNI în domeniul public 
Bazinul de înot didactic, din Aeroport, inaugurat săptămâna trecută, a trecut printr-un proiect de hotărâre aprobat în unanimitate de la CNI în inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al municipiului Petroşani. Pe scurt, caracteristicile construcţiei sunt următoarele: dimensiunile clădirii – 19,5x42 m.l., dimensiunile bazinului – 25x12,5 cu o adâncime variabilă cuprinsă între 1,2-1,8 metri, cu cinci culoare de înot, regim de înălţime P+1, înălţime maximă a clădirii – 11,85 m, suprafaţă teren – 3000 mp, suprafaţă construită – 840 mp şi suprafaţă desfăşurată  - 1470 mp.
După vot, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a fost întrebat de către consilieri dacă există un regulament de funcţionare a bazinului. „Lucrăm la regulamentul de funcţionare şi la obţinerea avizelor necesare pentru funcţionarea bazinului. Intenţionăm să deschidem bazinul pe data de 6 decembrie, de Moş Nicolae, dar să vedem. SPADPP se va ocupa de gestionarea bazinului, se vor face şi câteva angajări, deoarece este nevoie de salvamar, de un administrator, de portari şi de personal de întreţinere. Ca o idee, noi ne-am gândit ca bazinul să funcţioneze între orele 8:00-22:00, iar elevii care vin pe bază de tabel de la şcoală şi au oră de sport vor intra gratuit, dar trebuie să fie însoţiţi de profesorul de sport şi un alt cadru didactic (diriginte sau profesor) pentru că 20-30 de copii sunt greu de supravegheat. Vor fi fixate tarife reduse pentru copii, studenţi şi pensionari pe tot parcursul anului, precum şi un număr de intrări gratuite pentru copiii care nu vin de la şcoală în grupuri organizate, dar care au obligaţia să vină cu unul din părinţi sau bunici. Vor fi lifturi cu platformă pentru persoanele cu handicap, astfel că şi această categorie de oameni va reuşi să ajungă la bazin. În privinţa instructorilor de înot, avem la Petroşani trei calificaţi. Dacă vor dori să lucreze cu primăria, vor trebui să-şi facă PFA, astfel vor putea să predea ore de înot contracost şi nouă ne vor plăti chirie. O să solicităm şi la minister ca la şcoala sportivă să se înfiinţeze şi o clasă de înot începând cu anul viitor. Sunt multe de pus la punct în ceea ce priveşte organizarea, dar le vom rezolva pe toate”, le-a răspuns consilierilor primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
 
Totul despre TS3
Tot în şedinţa de ieri, consilierii locali au aprobat şi tarifele pentru telescaunul TS3. Începând cu 2 decembrie 2014, o călătorie dus va costa 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copiii sub 12 ani, în timp ce o călătorie dus/ întors va fi 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii sub 12 ani.
Costul abonamentelor va fi: jumătate de zi – 40 lei adulţi şi 28 lei copiii sub 12 ani; 1-5 zile: 70 lei/ zi, respectiv 42 lei/ zi (copiii sub 12 ani); 6-10 zile: 60 lei/ zi, respectiv 35 lei/ zi; 11-20 zile: 50 lei/ zi, respectiv 30 lei/ zi; 21-30 zile 40 lei/ zi, respectiv 28 lei/zi. Taxa salvamont va fi de 1 leu/ zi, iar 10 lei va fi garanţia cartelei.
Aceste preţuri vor fi valabile începând cu 2 decembrie, deoarece primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a anunţat că inaugurarea TS3 va fi făcută la 30 noiembrie, zi care coincide cu sărbătoarea Sf. Andrei – Ocrotitorul României. „Vom inaugura telescaunul undeva după prânz, după ce preoţii vor ieşi de la slujbă, deoarece vrem să şi sfinţim investiţia”, a mai spus primarul.
Costel Postolache l-a întrebat pe primar dacă se mai res­pectă ce s-a declarat prin presă, anume că la 1 Decembrie, de Ziua Naţională, telescaunul va funcţiona gratuit pentru toată lumea, ca un cadou făcut de primărie şi consiliul local. „Da, m-am gândit la asta şi cred că trebuie să facem un amendament. Eu mă gândesc ca şi în ziua de 30 noiembrie, când vom inaugura telescaunul, cât şi în ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională, să nu percepem taxă de călătorie, astfel încât toată lumea să se bucure de o plimbare gratuită”, a răspuns primarul.
Tot la întrebarea pusă de mai mulţi consilieri, inclusiv de consilierul Mârza pe email (curioasă modalitate de comunicare pentru un ales local – n.r.), primarul a stabilit că doar jandarmeria montană şi salvamontul au acces oricând, gratuit, pentru a-şi putea îndeplini misiunile (dar nu însoţiţi de alte persoane care nu fac parte din aceste două categorii). „Restul, toată lumea plăteşte, când va fi nevoie, să zicem că din primărie cineva are vreo problemă de serviciu, vom da cartelă şi vom face decontul, altfel nu se poate”, a mai spus primarul, aprobat de toţi consilierii. În privinţa accesului celor de la SMURD, ambulanţei, ori pompierilor, în cazuri de accidente sau evenimente dramatice, „fireşte că vor fi lăsaţi să urce sau să coboare gratuit, nici nu se pune proble­ma”, a încheiat edilul.
Apoi s-a supus la vot amendamentul, care a trecut în unanimitate, astfel că pe 30 noiembrie şi pe 1 decembrie, TS3 va funcţiona gratuit pentru oricine doreşte să meargă în Parâng.
Reamintim pentru cei care nu ştiu, TS3 are punctul de plecare la Hotelul Rusu, iar staţia de întoarcere se află în zona cunoscută sub numele de „Căsuţa din poveşti”. TS3 are o capacitate de 1.200 de turişti/ oră şi deserveşte atât persoanele care vizitează Masivul Parâng, cât şi schiorii care folosesc pârtiile 2A, 2B şi 2C. Lungimea TS3 este de 2,2 kilometri, iar instalaţia are un număr de 74 de scaune a câte patru locuri fiecare.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Ali20.11.2014,  13:18:46
Apropo de burse sa va fie rusine domnule primar datorita faptului ca de ani de zile la Colegiul National Mihai Eminescu , liceu de mare cinste cu rezultatele obtinute nu se dau burse de merit la invatatura celor care au medii de peste 9.50 in schimb se acorda burse pentru sportivi care au medii mult mai mici. Rusine pentru acest mod de discriminare!
#2 DJ20.11.2014,  19:44:47
Cine patroneaza Hotel Rusu dle.Bran?Si ei isi vor da produsele gratis?Investitie cu dedicatie.Oricum Parchetul Petrosani doarme.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În cele din urmă, şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani, desfăşurată ieri, a avut pe ordinea de zi 18 proiect[..]
27.05.2015, 22:59   |    5 comentarii
Şedinţa de consiliu local de la Petroşani, desfăşurată ieri, 23 octombrie, a avut pe ordinea de zi 33 de proiecte de hotăr&[..]
23.10.2014, 20:34   |    3 comentarii
Tot în cadrul şedinţei de Consiliu Local Petroşani de miercuri, 16 aprilie, consilierii locali au votat alte câteva[..]
16.04.2014, 20:31   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter