24.11.2014,  21:09:59 | 0 comentarii | 622 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În zilele de 29 şi 30 noiembrie, la Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului” / Vor putea fi cinstite moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna
de Corneliu BRAN
Un eveniment deosebit va avea loc la Petroşani cu o zi înainte de Ziua Sfântului Apostol Andrei - Ocrotitorul României. Este vorba de aducerea Sfintelor Moaşte a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, cel mai mare apărător al ortodoxiei româneşti şi a şcolii ortodoxe, în vremuri tulburi, mitropolit al Ardealului, al cărui nume este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română tot la 30 noiembrie.
 
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 29 noiembrie, o dele­gaţie de la Episcopia Devei şi Hunedoarei, cu binecuvântarea Episcopului Gurie, va ajunge cu moaştele la Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului”, sfântul locaş lângă care Episcopia construieşte viitoarea Catedrală Ortodoxă, cu hramul Sf. Proroc Ilie Tesviteanul.
„Sâmbătă, după-amiază, începând cu orele 17:00, se va face slujba de vecernie şi priveghere pentru ziua Sfântului Apostol Andrei – Ocrotitorul României şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Ocazie cu care la Paraclisul Acoperământul Maicii Domnului, de lângă parc, în zona unde se construieşte Catedrala Ortodoxă din Petroşani, se va aduce racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Şaguna. Racla cu sfintele moaşte va rămâne până luni dimineaţa la Petroşani. După ziua de sâmbătă, 29 noiembrie, a doua zi, duminică, 30 noiembrie, creştinii din Valea Jiului vor putea cinsti, dimineaţa, la Sfânta Liturghie, moaştele sfântului, precum şi toată ziua de duminică. Tot duminică, dar seara, vom avea la Paraclis maslu cu şapte preoţi. Cum la noi la paraclis noaptea e foarte frig în aceste zile, oamenii care n-au avut timp să vină la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna o vor putea face până undeva în jurul orelor 00:00, atât sâmbătă, cât şi duminică”, ne-a informat preotul Gabriel Bulf, parohul Paraclisului cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.
 
Andrei Şaguna, un mare român, pe bună dreptate un sfânt al neamului românesc
 
Pentru cine nu ştie, Sfântul Andrei Şaguna este prăznuit tot pe 30 noiembrie, ca şi Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României. Slujba Sfântului Apostol Andrei se va săvârşi duminică împreună cu cea a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.
Andrei Şaguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bise­ricii Ortodoxe Române din Transilvania secolului al XIX-lea şi unul dintre cei mai mari sprijinitori ai bisericii româneşti dar şi ai învăţământului ardelenesc. 
Andrei Şaguna a arătat permanent o mare grijă pentru bunul mers al şcolilor de la sate, o parte înfiinţate chiar de el, precum şi pentru Institutul Teologic din Sibiu. De asemenea, ierar­hul s-a ocupat si de organizarea învăţământului ortodox românesc de toate gradele din Transilvania. Sub îndrumarea lui s-au înfiinţat aproape 800 de şcoli în Arhiepiscopia Sibiului, toate îndrumate de Bise­rica Ortodoxă. Ierarhul a tipărit mai multe manuale şcolare, cerând profesorilor de seamă să scrie şi ei manuale, pentru disciplinele lor, spre a fi tipărite.
Pentru ajutorarea celor fără resurse materiale, episcopul a înfiinţat la Arhiepiscopie mai multe fundaţii, din care se acordau burse. Sunt renumite bursele Emanuil Gojdu, dăruite de un avocat aromân din Budapesta.
Andrei Şaguna a înfiinţat tipografia eparhială din Sibiu, aici tipărindu-se, numai în vremea lui, peste două sute de lucrări, precum şi ziarul „Telegraful Român", ziar care va apărea neîntrerupt încă din ziua de 3 ianuarie 1853. În anul 1852, la această tipografie va lua naştere şi calendarul bise­ricesc, în formă de agendă, care se va tipări până astăzi.
În anul 1868, pentru buna organizare a Bisericii Ortodoxe din Transilvania, Mitropolitul Şaguna a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare. De asemenea, el este şi autorul a câtorva lucrări de teologie. Tot el contribuie semnificativ şi la înfiinţarea Asociaţiei „Astra”, în anul 1861, pentru literatura şi cultura naţională.
În ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei, printre care şi canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter