05.11.2011,  19:55:07 | 0 comentarii | 633 vizualizari
O distincţie de onoare aşezată bine şi gândită prost
de Ziarul Vaii Jiului

În mod normal, conform ordinii de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, desfăşurată ieri, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, ar fi trebuit să primească în cadru festiv, pentru contribuţia adusă în domeniul culturii şi cultelor, titlul de “Cetăţean de onoare al judeţului”. Dintr-o cauză mai puţin evidentă, evenimentul a luat o turnură ciudată şi s-a transformat într-un bluf.

Astfel, în întâmpinarea numitului punct de pe ordinea de zi a CJ Hunedoara, din partea arhiepiscopului Timotei Seviciu a venit la şedinţă vicarul Iacob Bucte, însoţit de protopopul hunedorean Alexandru Hotăran. Deşi se părea că reprezentantul Arhiepiscopiei era suficient pentru ca lucrurile să meargă strună, nu a fost aşa. Vicarul Iacob Bucte a pus asistenţa într-o stare de perplexitate după ce a comunicat faptul că primirea unei astfel de onorabile distincţii este mai mult decât poate el accepta ca responsabilitate. Aşadar, vicarul a refuzat să primească distincţia în numele arhiepiscopului Timotei Seviciu, dar nu fără a face o remarcă extrem de interesantă şi care a pus pe gânduri adunarea consilierilor judeţeni: aceea că preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, ar fi putut face un pustiu de bine şi să meargă personal să înmâneze o atare onorabilă distincţie ca un gest respectuos faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu. Remarca trimisului Arhiepiscopiei a provocat şi o reacţie scurtă a consilierului PD-L Cristian Marius Vladu: “Am văzut astăzi o inversare a ierarhiei valorice: muntele trebuia să vină la Mahomed pentru decernarea acestei distincţii!…”.

 

 

Timotei Seviciu, pe numele de mirean Traian Seviciu (născut la 4 iunie 1936, la Timişoara), este un Arhiepiscop ortodox român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, titularul Arhiepiscopiei Aradului, cu jurisdicţie pastorală şi canonică în judeţul Arad, până de curând episcop al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoara - cunoscută personalitate a vieţii bisericeşti din Banat şi Transilvania. Studiile medii le-a urmat la Liceul “Constantin Diaconovici Loga” din Timişoara, între anii 1946- 1953. Între anii 1953-1957 a urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, continuând apoi prin cursurile de doctorat, secţia Patrologie, la acelaşi Institut (1957- 1960) cu examenul de doctorat în 1972. A efectuat studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchatel (1967), Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) şi Facultatea de Teologie din Fribourg (1971 - 1972). A activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş (1960 - 1961), secretar eparhial la Arad (1961 - 1962), apoi la Timişoara (1962-1968). În anul 1969 este tuns în monahism la mănăstirea Hodoş-Bodrog, sub numele Timotei. În 1970 este hirotesit arhimandrit, iar la 15 decembrie 1975 ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, cu titlul “Lugojanul”, hirotonia având loc la data de 1 februarie 1976. Este ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului la 30 septembrie 1984, fiind înscăunat la data de 2 decembrie 1984.  În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată în zilele de 18-19 iunie 2009, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a aprobat înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în municipiul Deva şi cu jurisdicţia în judeţul Hunedoara. Eparhia Devei şi Hunedoarei se va înfiinţa în urma reorganizării Episcopiei Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei şi ridicării acesteia la rang de Arhiepiscopie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu devenind astfel Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului. În teologia românească, Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu este considerat expertul cel mai avizat în ceea ce priveşte teologia şi gândirea Sfântului Chiril al Alexandriei, fiind autor al multor lucrări de specialitate cu conţinut teologic, astfel cum reiese şi din Dicţionarul Teologilor Români. Ca episcop al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei a adus o importantă contribuţie la ctitorirea şi renovarea unor biserici din judeţul Hunedoara, manifestând un interes deosebit pentru viaţa bisericească a acestui judeţ, fiind legat sufleteşte de acesta, de preoţi şi de credincioşii din toate parohiile.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter