07.12.2014,  19:49:58 | 1 comentariu | 848 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De Moş Nicolae, la Peştera Bolii, / A concertat „Arhaic”. Un cadou marca „Petro Aqua”
de Ziarul Vaii Jiului
Sâmbătă, 6 decembrie, de Ziua Sfântului Ierarh Nicolae, Asociaţia Ecologică „Petro Aqua” a pregătit un frumos cadou muzical pentru toţi iubitorii de muzică bună din Valea Jiului: un concert de muzică folk, organizat la Peştera Bolii, al cunoscutei formaţii „Arhaic” din Alexandria.
 
Intrarea liberă
La spectacol au participat peste 100 de iubitori de muzică folk, dintre care am remarcat foarte mulţi membri ai asociaţiei organizatoare, prezenţi împreună cu familia. Din partea autorităţilor locale a fost prezent consilierul Viorel Pascu, însoţit de soţia sa.
„Le mulţumim celor de la Arhaic că au acceptat să vină să cânte gratis pentru iubitorii de muzică bună din Petroşani, care au dorit să-şi petreacă o sâmbătă plăcută în pitorescul cadru natural din Peştera Bolii ascultând muzică de calitate. Cu această ocazie, am inaugurat şi noua scenă, care va face ca de-acum înainte artiştii să poată avea toate condiţiile unui concert reuşit”, ne-a declarat Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei Petro Aqua. 
 
„Arhaic, denumiţi
şi haiducii folkului românesc, este o formaţie de profesionişti, condusă de Nicolae Doboş, fost lider ale unor alte formaţii cunoscute, precum Andante sau Lira. Ei au demonstrat azi că sunt o formaţie folk foarte bună, iar publicul am văzut că a interacţionat bine, semn că a fost mulţumit de prestaţia acestei trupe. Am văzut azi cu toţii o formaţie din patru membri care cântă la instrumente de suflat, orgă, chitare şi percuţie, iar ineditul concertului lor constă în faptul că ei cântă la instrumente destul de rar întâlnite în concertele live româneşti, cum este cavalul, fluierul irlandez, duducul, toaca şi orga catedralică. Ştiam că e o formaţie bună, deoarece au putut fi admiraţi în ultimii ani în concertele susţinute în marile oraşe din ţară, precum şi pe scenele din anumite oraşe din Belgia. Ultima apariţie a lor a fost cea de la Târgul de Carte Gaudeamus din Bucureşti, unde au participat la lansarea romanului Prin glodul destinului de Ela Nicolau. După cum au zis şi azi de pe scenă, săptămâna viitoare vor concerta la un spectacol organizat de Ambasada Ucrainei, semn că sunt apreciaţi”, ne-a declarat după spectacol Ovidiu Rizopol, vicepreşedintele Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani.
Spectacolul în sine a ţinut circa un ceas şi jumătate, timp în care cei de la Arhaic şi-au cântat o parte din cântecele celor două albume, dar şi cântece ardeleneşti, printre care o versiune inedită şi interesantă a cunoscutului cântec patriotic „Treceţi batalioane române Carpaţii”, melodia pe care „haiducii folkului românesc” au cântat-o şi în Bruxelles la Catedrala Ortodoxă Românească şi pe care o cântă la fiecare spectacol, considerând-o „adevăratul imn al ţării noastre”. Probabil că inima de maramureşean a şefului formaţiei, plecat la Alexandria demult, după “marea iubire a vieţii sale”, după cum ne-a declarat, îşi pune şi aici amprenta muzicală, dar şi în stilul melodiilor, multe melodii avânt linia melodică cu tentă maramureşeană, ceea ce face „să sune bine” în urechile românilor. 
Mai trebuie spus că la Peştera Bolii au fost prezenţi sâmbătă şi câţiva turişti veniţi de pe alte meleaguri, printre ei şi un domn din Călan care a ţinut la sfârşitul spectacolului să facă o poză componenţilor formaţiei. Aceştia au afişat un mesaj de sănătate pentru Denis!
 
Interviu cu „haiducul şef” Nicolae Doboş / „Valea Jiului este o adevărată şcoală de muzică folk”
- Cu ce impresii aţi venit la Petroşani?
- În general, întotdeauna când vin în zona Văii Jiului, vin parcă într-un loc în care zeii au aşezat relieful într-un mod atât de spectaculos, dar parcă totodată i-au înzestrat pe oamenii de-aici cu mult talent în multe ramuri de activitate, iar în ceea ce mă priveşte aş spune că şi în muzica folk. Aveţi multe talente locale în muzica folk, care cântă muzică de calitate. Aţi avut-o pe Tatiana Stepa… o mare voce şi un om extraordinar. Eu am spus tot timpul că Valea Jiului este o adevărată şcoală de muzică folk. Normal că vin într-o zonă unde această muzică este apreciată. Cum spunea un mare folkist, prieten de-al meu: „Mergi acolo unde folkul se mănâncă pe pâine!”. Iar Valea Jiului a iubit întotdeauna acest gen de muzică. Nu întâmplător, poetul Adrian Păunescu amintea în concertele organizate de Cenaclul Flacăra acest lucru, subliniind totodată şi pe bravii mineri, cei care scoteau şi scot şi acum aurul negru din fundul pământului. Îmi place zona, îmi plac oamenii şi am spus-o şi o repet, voi veni cu drag ori de câte ori voi fi solicitat. Câteodată am impresia când ajung în Vale că parcă vin la mine acasă. Şi n-o spun de complezenţă, o spun deoarece provin tot dintr-o zonă minieră, din Maramureş, iar ortacii îmi sunt prieteni şi acolo şi aici. O categorie extraordinară de oameni. Ca şi cei care iubesc muntele, deoarece am cunoscut şi salvamontişti minunaţi la dumneavoastră în Vale, şi oameni care au o mică afacere în staţiunile Straja sau Parâng, dar şi oameni de la această asociaţie ecologică ce ne-a invitat să concertăm la Peştera Bolii.
- Sunteţi maramureşean, v-aţi stabilit la Alexandria, aveţi trupă din Teleorman, nişte băieţi foarte buni în ceea ce cântă…
- Da, m-am născut în nordul ţării, îmi curge-n vene sânge de maramureşean, iar în Teleorman am ajuns demult cu trenul… Spun asta că mulţi mă întreabă pe unde merg cum am ajuns la Alexandria. Le spun: cu trenul ca să-mi caut marea iubire a vieţii mele, soţia mea. Care a ajuns cu postul în Alexandria şi era firesc s-o urmez. Nişte oameni frumoşi şi în Alexandria, dar total diferiţi de maramureşeni. Cu toate acestea, tot români suntem toţi şi n-a fost o problemă să mă integrez.
- Cum aţi găsit Peştera Bolii? Chiar dacă încă n-aţi concertat în ea, am aflat că de dimineaţă aţi vizitat-o…
- Dacă ar fi să mă refer cum am găsit prima oară peştera, v-aş spune că de pe internet, întâmplător. Noi avem un proiect cu un producător de la Sibiu, „Folk în cetăţile transilvănene”, pe care o să-l demarăm anul viitor. În ruinele cetăţilor transilvănene noi o să concertăm. Într-o discuţie avută cu producătorul de la Sibiu, acesta ne-a zis că ar fi minunat să găsim o locaţie la acest proiect şi într-o peşteră. El a plecat în Germania pentru o perioadă şi până se întoarce am zis să încercăm să găsim acea peşteră de care vorbea. Şi, culmea, am dat de Peştera Bolii, care lângă ea are pe munte şi Cetatea Băniţa. Adică exact ce ne trebuie nouă! Aşa am aflat mai multe de Peştera Bolii, de Asociaţia Petro Aqua, care o păstoreşte, din Ziarul Văii Jiului unde s-au tot scris articole cu spectacole organizate cu diverse ocazii la peşteră. Atunci am intrat în legătură cu dl. Ovidiu şi apoi l-am cunoscut şi pe dl. Imre Szuhanek. Revenind la peşteră, după ce am vizitat-o de dimineaţă, pot spune că e un loc minunat, cu un cadru natural de vis. Chiar dacă auzi în ea numai susurul apei, pârâul Jupâneasa am înţeles, parcă ai auzi o melodie. Stând câteva minute şi admirând peştera, te simţi parcă alt om, simţi că parcă acumulezi energia muntelui de deasupra ta… Este ceva greu de descris! Doamne, dragă îmi e peştera şi de-abia aştept să începem concertul. Chiar dacă ştiu că ne va fi frig, ne vom încălzi prin această energie de care vă spuneam şi cu gândul că concertăm prima dată într-o peşteră. Apoi mai e şi publicul, care ne va transmite energia şi bucuria de a cânta pentru ei.
- Ce veţi cânta azi?
- Eu zic că muzică folk de calitate pe versuri de Lucian Blaga, de George Coşbuc, de Lucian Avramescu şi de alţi poeţi mari şi foarte mari, giganţii poeziei româneşti. Poezia cântată înseamnă mult pentru publicul nostru, dar vom cânta şi melodii mai sensibile, patriotice şi de suflet pentru români, aşa cum facem la toate concertele noastre, inclusiv la cele de peste hotare. Avem în repertoriu câteva cântece haiduceşti, fără de care nu se poate să ţinem un concert. Titulatura de haiducii muzicii folk, pusă de cunoscătorii de gen, ne face să continuăm această linie, foarte îndrăgită de publicul care ne apreciază melodiile. Şi mai cred că în această peşteră orice haiduc se simte bine!
- Pentru cititorii noştri care nu vă ştiu, vă rugăm să-i prezentaţi şi pe membrii formaţiei „Arhaic”…
- Sorin Mircea Preda - chitară şi voce; Alex Antonescu – percuţie; Mihai Vătăman - orgă catedralică şi claviaturi; şi, cu voia dumneavoastră, Nicolae Doboş, fluier irlandez, caval şi voce.
- De doi ani de când nu ne-am mai văzut, aţi lucrat serios şi v-aţi plimbat cu concertele prin toată ţara. Trupa „Arhaic” este din ce în ce mai cunoscută. De aceea, în încheiere v-am ruga să ne spuneţi ce aţi mai scos pe piaţa muzicală şi la ce album mai lucraţi în prezent?
- După primul album al nostru, „Să taci!”, pe care-l ştiţi şi care a avut un mare impact la publicul iubitor de folk, am ieşit cu al doilea album, intitulat „Cântecul durut”, primit, de asemenea, cu succes de ascultătorii noştri. Acum urmează un al treilea album, „Prin glodul destinului”, un album inspirat de romanul cu acelaşi nume scris de Ela Nicolau, care m-a impresionat la modul cel mai serios. Lucrăm la ora asta şi la un album de muzică instrumentală, care se va intitula „Dor românesc – Transilvania”, în care toate cântecele noastre (care se vor numi cântul 1, cântul 2 ş.a.) vor purta numele vechilor cetăţi transilvănene româneşti (de exemplu: Apullum – Alba-Iulia). Acest album va fi lansat într-o dată din calendar care va avea legătură cu un eveniment istoric important pentru români. Tot în acest sfârşit de an muncim de zor şi la albumul „Joc de frunze”. Sperăm ca până în primăvară acest album să fie gata şi să-l scoatem pe piaţă, nu de altceva dar primăvara sau toamna putem vorbi de jocul de frunze. Or, noi vrem ca anotimpul să fie primăvara, deoarece acest anotimp aduce renaşterea vieţii, dar şi bucuria naturii şi a omului că a scăpat de frig şi de toate problemele iernii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Trupa Arhaic08.12.2014,  02:18:45
Mulţumim mult.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Deoarece a apăsat mai tare pe acceleraţie, un gorjean „a reuşit” să-şi răstoarne autoturismul.11.05.2015, 21:12   |    0 comentarii
Un şofer imprudent din judeţul Timiş a fost la un pas să provoace o nenorocire pe şosea în zona Peştera Bolii.11.02.2015, 19:25   |    0 comentarii
Sală plină ochi la cea de-a III-a ediţie a festivalului-concurs de muzică clasică „Klavier Art”, ce şi-a deschis[..]
08.12.2014, 19:48   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter