08.12.2014,  19:48:58 | 0 comentarii | 802 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pentru o seară, / Petroşaniul a fost centrul tinerilor pianişti din România
de Corneliu BRAN
Sală plină ochi la cea de-a III-a ediţie a festivalului-concurs de muzică clasică „Klavier Art”, ce şi-a deschis porţile la sfârşitul săptămânii trecute în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani. O manifestare culturală de înaltă ţinută, organizată de Primăria şi Consiliul Local Petroşani, dar şi cu un sprijin destul de important oferit de mai mulţi sponsori generoşi, dintre care amintim: Asociaţia „Klavier Art”, Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” Petroşani, Muzeul Naţional „George Enescu” Bucureşti, Pensiunea „La Nicolae”, Restaurantul „La Belle Epoque”, Restaurantul „Via”, SC Profi SRL şi SC “G&M DENI” SRL („Căsuţa Albastră”).
 
Juriul, numai unul şi unul
Pentru că vorbim de un festival-concurs, unde instrumentul interpreţilor a fost un pian şi nimic altceva, este normal că a existat şi un juriu. Unul serios cu oameni de marcă din lumea muzicii, în mod special din lumea pianiştilor. Membrii juriului au fost în număr de cinci. Patru dintre ei sunt muzicieni şi profesori de renume la Conservator sau la Colegiul Naţional de Arte din Bucureşti, în timp ce al cincilea membru a fost din Petroşani, o cunoscută doamnă profesor de la „I.G. Duca”, mare şlefuitoare de tinere talente, cu mare experienţă în tainele muzicii clasice şi în munca cu copii. Iată componenţa: preşedintele juriului - conf.univ.dr. Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; membru - conf.univ.dr. Manuela Giosa (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; unul dintre cei mai renumiţi pianişti din ţară); membru – dr. Eugen Dumitrescu (pianist concertist de renume); membru – Corina Răducanu (pianist, profesor în cadrul Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti Bucureşti; membru – Adina Stan (profesor de muzică, Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” Petroşani – secţia specială de muzică).
 
Micuţul Dorin şi degetele lui fermecate
Primul care a concertat a fost Dorin Bârlog, din Târgovişte, câştigătorul Marelui Premiu de anul trecut. El ne-a arătat tuturor, în doar câteva minute, plăcerea lui de a cânta, îmbinând talentul şi potenţialul uriaş cu notele şi pianul, într-o ţinută ireproşabilă de mare pianist. Se întrevede, iată, un viitor strălucit al acestui elev târgoviştean în tainele muzicii clasice. Părinţii săi, oameni deschişi şi minunaţi pe care i-am cunoscut înainte de spectacol, au de ce să fie mândri şi mulţumiţi de el.
 
Primarul promite un pian… fermecat
Înainte de începerea „Klavier Art”, Sile Pop, moderatorul acţiunii, a încercat să dea sare şi piper întâlnirii muzicale. Acesta a adus sălii cât mai multe date şi informaţii despre concurs, jurizare, istoricul acţiunii şi aşa mai departe. Apoi l-a invitat în faţa mulţimii pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Care a deschis, oficial, concursul şi care a urat succes celor peste 30 de participanţi, dintre care şi foarte mulţi din ţară.
Tot primarul a promis mai spre finalul discursului că pentru şcoala de muzică de la I.G. Duca primăria şi consiliul local vor achiziţiona la anul un pian. Un „pian profesionist”, la care să se poată pregăti copii noştri „şi care să dea o altă dimensiune acestui festival-concurs în anii care vin”. Tiberiu Iacob-Ridzi a lansat şi ideea că acest concurs-festival trebuie să se desfăşoare, pe viitor, la Petroşani. La final, primarul a oferit şi câteun superb buchet de flori celor cinci doamne din juriu, în semn de apreciere pentru munca lor deosebită şi pentru faptul că susţin acest festival-concurs.
 
Personalitate marcantă
Preşedintele juriului, conf.univ.dr. Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu (din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, fostul Conservator cum îl ştie toată lumea), a declarat pentru ZVJ: “Este o bucurie pentru noi să organizăm la Petroşani acest concurs, care are peste 30 de candidaţi înscrişi. Concursul este organizat pe categorii de vârstă, iar fiecare categorie va avea un premiant. Există şi un premiu special, Marele Premiu, pentru cel mai bun pianist. La concertul de deschidere veţi auzi, bineînţeles, George Enescu, urmat apoi şi de piese ale altor mari compozitori clasici români. În încheiere vom auzi cu toţii Ravel. O să aveţi bucuria să ascultaţi şi un băieţel din Târgovişte, care a luat Marele Premiu anul trecut, elev în clasa a II-a. Jurizarea va fi făcută de către cei cinci membri ai juriului, patru veniţi din afara localităţii dumneavoastră şi unul din Petroşani, doamna Adina Stan, această profesoară emblematică pentru acest oraş frumos de munte. Stabilirea premiilor se va face prin vot. Este un concurs tare, cu interpreţi foarte buni şi cu piese excelente şi mă bucur că sala e plină, ceea ce dovedeşte preocuparea oamenilor de-aici pentru muzică de calitate. Premiile vor fi dublate, în afară de diplomă, de sume de bani. Mulţumim primăriei şi consiliului local din oraşul dumneavoastră, care şi anul acesta au găsit în buget o sumă de bani pentru acest concurs, ajuns iată, la ediţia a III-a”.
De remarcat că Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu este conferenţiar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, dar este şi scriitoare, compozitoare, pedagog, istoric şi violonist! Culmea e că pe toate le face bine, fiind cunoscută atât în ţară cât şi peste hotare. A studiat vioara la Conservatorul din Bucuresti şi între 1990 şi 1991 a fost bursieră a statului italian la Cursul Special de Perfecţionare al Conservatorului din Fiesole. Este, de asemenea, preocupată de istoria recentă a României. A susţinut comunicări la Simpozioanele Internaţionale de Istorie recentă, precum şi conferinţe la Budapesta, Londra şi Frankfurt.
 
Unul dintre cei mai mari pianişti români
O altă doamnă prezentă la Petroşani în juriu, Manuela Giosa, este unul dintre cei mai mari pianişti ai României în momentul de faţă. A studiat pianul la Conservatorul din Bucureşti şi cu Dmitri Bashkirov! Până în prezent are trei premii internaţionale la concursuri de pian şi două premii la concursuri de muzică de cameră (din Italia şi Belgia). A susţinut concerte cu orchestrele din ţară şi mai multe recitaluri în străinătate, mai cu seamă în Italia, Franţa sau Germania. Pedagog de excepţie, este foarte iubită de studenţii cu care lucrează. Aceştia i-au dăruit şi îi dăruiesc în continuare profesoarei Manuela Giosa, ca simbol al recunoştinţei lor, numeroase premii naţionale şi internaţionale obţinute în timp pe marile scene naţionale şi internaţionale.
Cu astfel de oameni care sunt sau care au fost, sigur că interpreţii români de muzică clasică au viitorul asigurat, iar de România se aude în lumea bună din întreaga lume.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Probabil că aţi sesizat cu toţii că de la o vreme cazurile de vandalism din parcurile Petroşaniului s-au redus simţitor.15.09.2015, 20:49   |    3 comentarii

Primăria Petroşani organizează concurs de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de șef Birou Cadastru, registru [..]

07.09.2015, 15:16   |    0 comentarii
Două victorii consecutive în Divizia Naţională la rugbi pentru Ştiinţa Petroşani, echipă care a trecut cu scorul de 23 la[..]
06.09.2015, 21:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter