16.12.2014,  00:36:14 | 0 comentarii | 628 vizualizari
O retragere cu efecte neclare… În judeţul Hunedoara oamenii UDMR rămân în continuare în funcţii. Bravo, Ponta! Felicitări, PSD!
de Mihaela PETROŞAN
După cum se ştie, deja, UDMR a ales să nu mai facă parte din guvernul Ponta şi a intrat, teoretic, în opoziţie. Numai că este vorba despre o retragere pe jumătate, în condiţiile în care liderii maghiari au anunţat că vor sprijini, totuşi, guvernul, în orice formulă se va aşeza acum.
 
Una este la Bucureşti, alta în teritoriu
În judeţul Hunedoara, conform declaraţiilor liderului UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, se pare că nu se vor resimţi efecte ale retragerii formaţiunii din coaliţia de guvernare. 
„Cu siguranţă, nu doar cei doi miniştri, dar şi o bună parte a secretarilor de stat se vor retrage din ministerele pe care le conduc, la nivel de secretari de stat. Mai departe, cu siguranţă că este vorba despre relaţiile la nivel judeţean pe care le avem, pentru că nu există o decizie de retragere sau nu există o obligaţie de asemenea re-tragere. Sunt foarte multe situaţii dis-tincte. Ştiţi foarte bine că participarea la guvernare a devenit din ce în ce mai complicată în ultimii ani, în măsura în care am creat legi în Parlamentul României, am creat statute pentru anumite categorii de specialişti, pe care apoi tot noi nu le-am respectat. Am creat legea pentru prefectul apolitic, dar prefecţii nu sunt apolitici, am creat legea pentru înalţii funcţionari publici pe care apoi am desfiinţat-o printr-o lovitură neaşteptată, sub anumite presiuni care au exi-stat. Deci, nu mai avem înalţi funcţionari publici, dar pe hârtie încă îi mai avem, am creat legi pentru in-compatibilităţi, care sunt de-a dreptul absurde”, a explicat Winkler.
 
Există îndoieli
Deocamdată, liderii UDMR nu ştiu cu siguranţă ce se va întâmpla, dovadă că există îndoială. „Nu ştiu să vă spun acum o listă a celor care rămân, a celor care pleacă, a celor care au examene care sunt sau se presupune că au fost câştigate pe criterii profesiona le... Este un întreg circ, este o întreagă şaradă, în acest moment, participarea la guvernare. Eu cred că este una dintre problemele pe care trebuie să o rezolvăm. Este una dintre problemele care se adaugă la lista foarte foarte lungă de ex-pectanţe, care probabil este com-pletată în fiecare zi. Probabil domnul preşedinte ales, după ce va depune jurământul şi va intra în biroul dânsului, cred că îl va aştepta întregul teanc de asemenea expectanţe. Noi am participat la guvernare, şi de această dată, şi şi în dăţile anterioare, cu intenţia de a ne rezolva obiectivele proprii ale UDMR şi ale comunităţii maghiare, în acelaşi timp în care rezolvăm problemele României. Miniştrii noştri au lucrat pen-tru întreaga ţară şi au reprezentat-o acolo unde trebuia s-o reprezinte. În momentul în care reforma a fost necesară, eu cred că noi am fost între reformatori şi nu am fost între cei care au împiedicat reforma”, a mai spus liderul UDMR Hunedoara.
 
Mate rămâne la IŞJ
Un exemplu punctual oferit de Winkler este acela al inspectorului şcolar general adjunct Marta Mate. „Avem un inspector şcolar general adjunct în judeţul Hunedoara pe care cu siguranţă dorim să-l păstrăm. Există o con-venţie, o discuţie pe care preşedintele UDMR a avut-o cu prim-ministrul conform căreia, ca şi în dăţile precedente, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar nominalizat de noi îşi va continua activitatea. Nici când UDMR a fost în opoziţie nu a părăsit funcţia. Ca atare, şi într-un judeţ în care există maghiari, în care există o mie de elevi maghiari, de la grădiniţe până la bacalaureat, care învaţă în limba maternă în câteva secţii, mi se pare logic ca o persoană din con-ducerea inspectoratului şcolar să fie nominalizată de către noi. Altminteri, această persoană, şi vorbesc despre Marta Mate, şi-a câştigat postul prin competenţă profesională, cu concurs. Din câte ştiu, este apreciată unanim pentru munca pe care o desfăşoară.
Nu pentru elevii maghiari şi învăţământul cu predare în limba maghiară, ci pentru întreg sistemul de învăţământ din judeţul Hunedoara. Deci nu văd niciun motiv şi cred că la Bucureşti s-a şi semnat această înţelegere astăzi (ieri - n.r.), din câte cunosc, ca inspectorii noştri şcolari general adjuncţi, ca şi cei pentru minorităţi să rămână în funcţie”, a detaliat europarlamentarul hunedorean. Aşteptăm cu interes argumentele lui Winkler şi pentru menţinerea lui Széll Lőrincz de o grămadă de ani în postul de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara… Dar, până atunci, mai spunem doar atât: Bravo, Ponta! Felicitări, PSD! 
 
Udemerişti hunedoreni la guvernare
Iuliu Winkler: „Despre guvernare sigur că se pot spune multe. Din punctul nostru de vedere în judeţul Hunedoara trebuie să vă spun că participările UDMR la coali -ţiile de guvernământ, începând din 2006, au însemnat şi o participare a UDMR Hunedoara la actul de guvernare. Am avut în total, dacă bine am făcut socoteala, 16 colegi din UDMR care în decursul timpului au fost miniştri, socotindu-l aici şi pe secretarul general al guvernului care stă la masa şedinţei de guvern. Trei miniştri au fost daţi de Organizaţia Judeţeană Hunedoara a UDMR – domnul Borbely Karoly, ministru pentru o vreme al Comunicaţiilor, domnul Dezsi Attila, secretar general 
al guvernului pentru o perioadă în Guvernul Ungureanu, şi cel care vă vorbeşte. Cred că să ai trei nominalizări din 16 în decursul a douăzeci de ani este un lucru care onorează organizaţia şi semnalează faptul că aşa mici cum suntem avem o voce şi o influenţă în organizaţia UDMR”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter