04.01.2015,  19:46:05 | 0 comentarii | 691 vizualizari
Guvernul Ponta şi-a dat din nou cu stângul în dreptul chiar de Crăciun / Mii de oameni au aşteptat indemnizaţia socială cu ochii-n ger
de Corneliu BRAN
Câteva mii de oameni din Valea Jiului şi alte câteva sute de mii din toată ţara au aşteptat cu sufletul la gură, degeaba, înainte de Naşterea Domnului, indemnizaţia socială. Ea a sosit abia în 30 decembrie, dar exista riscul, din cauză că „în buget nu era prevăzut”, ca aceşti bani să se distribuie undeva în ianuarie 2015, „după… Bobotează şi Sfântul Ion!”.
 
Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu!
Aceste indemnizaţii sociale variază între „100 şi-un pic şi 300 şi-un pic”, după cum ni s-a spus de către o lucrătoare din cadrul Poştei Române. Practic, sunt nişte bani cu care abia se poate trăi. Cu atât mai grav, există perioade, peste an, când nici aceşti bani nu sunt asiguraţi la timp de către guvernanţi. Aşa s-a întâmplat şi în ultima lună a anului 2014, când aceşti oameni loviţi de soartă au fost lăsaţi fără bani de Crăciun, asta după ce, cu puţin înainte, au fost lăsaţi pe ultima sută de metri şi cu alimentele venite de la UE (când pe la depozitele din toată ţara s-au împărţit pumni şi coate din cauza rândurilor aglomerate – formate ca pe vremea lui Ceauşescu încă de cu o seară înainte), iar unii concetăţeni de-ai noştri n-au fost trecuţi nici măcar pe liste, dar nici n-au primit cuponul prin poştă. 
 
Guvernul Ponta - campion la întârzieri!
Din câte am înţeles de la oameni, dar şi de la lucrători din cadrul serviciilor sau direcţiilor de ajutor social din Valea Jiului, faptul că aceste indemnizaţii sociale nu s-au livrat cetăţenilor înainte de Crăciun s-a mai întâmplat doar o singură dată în ultimii 10 ani! Culmea este faptul că după Crăciun, pe data de 28 decembrie, încă nu se ştia dacă aceşti bani vor fi daţi măcar înainte de noaptea dintre ani, adică de Revelion şi apoi de Sfântul Vasile, ziua de 1 ianuarie! 
„Este strigător la cer ce se întâmplă. Să le fie ruşine şi să aibă şi ei pe masă ce avem noi acum!”, ne spunea pe 29 decembrie una dintre sutele de femei din Petroşani care beneficiază de aceşti bani şi care umbla ba pe la poştă, ba pe la primărie să se intereseze dacă se vor da sau nu banii. „Nimeni nu ne spune nimic concret, ce şi cum, de aceea am ruga presa să se intereseze cum stau lucrurile şi poate să ne spună şi nouă. Noroc cu pensia de boală a tatălui meu, altfel de Crăciun muream de foame!”, ne-a spus şi ne-a rugat această femeie, disperată, cu un copil şi un părinte bătrân, bolnav, acasă.
 
O încurcătură de tot râsu-plânsu`
Dacă pe data de 29 decembrie n-am putut afla nimic concret, toate discuţiile începând cu „poate” şi terminate cu „să vedem”, pe data de 30 decembrie lucrurile au început să se lămurească, toată lumea spunându-ne încă de la primele ore ale dimineţii că banii vor fi distribuiţi prin Poşta Română către cetăţeni. Totuşi, la primele ore prin Petroşani circulau zvonuri cum că la poştă n-au ajuns toţi banii, fapt ce ar fi făcut ca nu toţi oamenii să-şi primească banii înainte de finalul anului. O condamnare sigură la foamete şi în noaptea de Revelion pentru unii! Din cauza acestor zvonuri, din câte am înţeles, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi Cristina Mraz, şeful DAS Petroşani, din cadrul primăriei, au înroşit telefoanele. Din câte am înţeles mai apoi de la doamna Cristina Mraz, acest zvon şi această confuzie au fost create de noul diriginte al poştei din Petroşani, doamna Stănescu. Care în momentul în care au intrat banii şi s-a uitat pe tabele la numărul de primitori de indemnizaţii sociale s-a speriat şi a susţinut că sunt prea puţini bani raportat la cele „305 persoane care trebuie să primească socialul prin factorii poştali”. 
„Acum m-a sunat domnul primar să-mi spună că a aflat de la poştă că, nu ştiu de ce, au venit mai puţine cupoane, sau nu sunt toţi banii. Din păcate s-a întârziat mult cu banii, nu s-au dat pe 24 şi 25 decembrie, cum era normal să se întâmple. N-au fost viraţi de la bugetul de stat la Agenţia de Prestaţii Judeţene Deva, iar de-aici în teritoriu. Domnul primar m-a sunat că s-au virat în sfârşit, dar ceva tot nu e în regulă, că aşa susţin cei de la poştă”, ne-a declarat Cristina Mraz, care încă nu ştia cu exactitate ce şi cum stă treaba.
Abia mai apoi, doamna diriginte din Petroşani s-a dumirit, cu mult după ce scăpase „porumbelul”, că această sumă de bani primită era suficientă, din moment ce sumele erau cuprinse între 100-350 lei. „Nici nu m-am gândit că aşa de puţini bani primesc aceşti oameni. Sunt nouă şi n-am încă experienţă şi de aceea m-am cam încurcat puţin”, ne-a declarat, în cursul zilei de 30 decembrie, doamna diriginte Stănescu, când deja banii începuseră să se dea cetăţenilor. Tot de la doamna Mraz am aflat că după ce s-a desluşit „enigma” dacă sunt sau nu suficienţi banii pentru toată lumea, doamna de la poştă mai era s-o comită o dată, în sensul că dumneaei dorea să le trimită acasă mandate poştale oamenilor. Ceea ce însemna că trecea Revelionul, iar oamenii şi-ar fi ridicat banii mult după Anul Nou! „I-am spus doamnei că nu mai e nevoie de acest lucru, deoarece s-a întârziat mult şi aşa, iar Revelionul bate la uşă, doar oamenii nu mănâncă mandate poştale, nu? Am trimis şi o fată de la noi, acolo, să-i ajute dacă e cazul, dar nu cred că e mare lucru să dai bani la 305 oameni. În două-trei ore pot termina, iar oamenii oricum sunt acolo, în faţa poştei, iar care nu sunt vor fi anunţaţi de alţi prieteni sau neamuri, cum se întâmplă de obicei”, a menţionat Cristina Mraz.
Tot de la şeful DAS Petroşani am aflat că alte 135 de persoane din Petroşani care primesc aceste indemnizaţii sociale lună de lună pe card, primiseră banii încă de dimineaţă.
 
Tare prefectul care spune că e bine şi după Crăciun, decât după Sfântul Vasile…
„S-a întâmplat cu aceste indemnizaţii sociale ce se întâmplă de fiecare dată… Nu ştiu în ultimii zece ani cum s-au dat aceşti bani, dar ştiu că marea majoritate a acestor bani s-au virat tot prin ianuarie. Guvernanţii îşi bugetează la începutul anului şi spun că le trebuie suma respectivă pentru această categorie de plăţi. Pe baza numărului de beneficiari existenţi la început de an îşi fac bugetul. Pe parcursul anului apar de regulă modificări, numărul nu mai corespunde, de obicei e mai mare. În luna decembrie se constată că după ce aproape tot anul s-a depăşit numărul beneficiarilor, suma de bani rămasă nu ajunge decât la jumătate din beneficiari. Se reface necesarul, iar toată treaba se rezolvă printr-o rectificare de buget, care, în ultima lună a anului, se face cum se face. Oricum treaba s-a rezolvat, am făcut tot ce ţinea de mine să fac, dând telefoane peste tot unde se putea da, astfel că azi toate oficiile poştale din judeţ au putut să distribuie banii către beneficiari. Trebuie să se ştie că nu noi, cei din teritoriu, suntem vinovaţi de această chestiune, cum mai trebuie să se ştie că, de fapt, vina nu e a nimănui, deoarece aceste indemnizaţii sociale oricum se dau spre finalul lunii. Era bine de Crăciun, într-adevăr, dar dacă nu s-a putut este bine că s-a reuşit acest lucru în 30 decembrie”, ne-a declarat prefectul judeţului, Sorin Vasilescu. 
 
Căruia i-am spune,
ca şi guvernanţilor, că ar fi bine ca încă la rectificarea din septembrie să se ia măsuri ca această situaţie din decembrie să nu se mai repete! Nu de altceva, dar şi aceşti oameni trebuie să aibă posibilitatea să sărbătorească decent Naşterea Domnului, dacă tot trăiesc într-o ţară creştină, creştinată încă de acum aproape 2000 de ani de Sfântul Apostol Andrei, care pe bună dreptate este denumit Ocrotitorul României. Aşa ar fi normal şi înţelept. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Ieri dimineaţă, la Petroşani a ajuns şi al doilea lot cu alimente de la Uniunea Europeană pentru pe[..]
11.12.2014, 21:50   |    1 comentarii
Până în prezent, serviciile sociale ale primăriilor au primit doar comunicate şi instrucţiuni de la prefectură.18.11.2014, 20:08   |    0 comentarii
Şi aşa existau suficiente discuţii referitoare la felul în care se distribuie, către persoanele defavorizate - teoretic [..]
12.11.2014, 21:43   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter