14.01.2015,  09:16:04 | 2 comentarii | 1285 vizualizari
Ultima oră. Un șef de serviciu din CJ Hunedoara / Pe lista celor care ar fi semnat recepții pentru lucrări neexecutate la lotul I al autostrăzii Orăștie - Sibiu
de Ziarul Vaii Jiului

Potrivit curentul.info, autostrada Orăștie-Sibiu este co-finanțată de Comisia Europeană prin Fondul de Coeziune și Guvernul României prin Programul Operațional Sectorial -Transport 2007-2013. În 07 iunie 2011, CNADNR încheie contractele pentru lotul 1 de 24 km cu STRABAG SRL și pentru lotul 2 de 19 km cu Asocierea Straco Grup SRL(ai cărei patroni sunt în prezent arestați pentru o evaziune uriașă) - Studio Corona SRL Civil Engineering.
La terminarea lucrărilor pentru primul lot al autostrăzii(între km 0+000 și 24+110), o Comisie de Recepție a CNADNR formată din 15 persoane, angajați CNADNR și ai CJ Alba și Hunedoara (Viorel Rotar, șef serviciu - nota ZVJ) precum și alte 16 persoane invitate de la antrepenor, primari și Poliția Rutieră, a semnat în 17,12,2013 procesul verbal de recepție nr. 245 în care s-au consemnat lucrări neexecutate cu termenul de finalizare de 90 de zile, prevăzut în HG 273/1994:

- Realizarea drumurilor tehnologice de 11,59 km și a gardului de protecție de 2,55 km;
- Realizarea conform proiectului a rampelor pasajelor între km 22+060 și 14+150;
- Amenajarea albiilor râurilor și realizarea peisagistică conform proiectului;
- Finalizarea parcării inteligente de la km 24+065;
- Finalizarea Sistemului Inteligent de Transport;


Recomandările poliției au fost ca, întrucât viteza de proiectare este de 120 km/h, se va realiza montarea parapetului de protecție pe toată lungimea culeelor pasajelor peste autostradă și montarea de plase metalice de protecție la pasajele superioare de autostradă.
În același proces-verbal sunt consemnate și lucrările care nu corespund proiectului: „deoarece straturile asfaltice executate (AB2, BAD 25m, MASF 16) au avut neconformități care la această dată au fost stinse prin Expertiza Tehnică nr. 54/2013, comisia solicită o urmărire specială a comportării în exploatare pentru îmbrăcămintea asfaltică care se va face de către DRPD Timișoara, în baza unui proiect aprobat. Soluționarea sectoarelor cu început de ravene (văi strâmte). Stația de pompare și rezervorul de apă din cadrul CIC nu respecta Avizul CNADNR și recomandările ISU.

Nici azi, la peste un an de la recepția lucrărilor și achitarea acestora, lucrările neexecutate sau neconforme nu au fost realizate.

Situație identică și la lotul 2 al autostrăzii.

Prin procesul verbal nr. 246 din 18.12.2013 aceeași echipă CNADNR a recepționat lotul 2 al autostrăzii cu următoarele lucrări neexecutate ce urmau a fi executate în 90 zile, termen prevăzut de lege.

Dintr-un total de 100.000 ml de șanțuri de beton, 13.000 ml nu au fost realizate;
- nu a fost finalizat spațiul de serviciu de pe partea stângă decât în proprție de 70% iar cel de pe partea dreaptă deloc, acesta nefiind aprobat de CNADNR pentru că antreprenorul nu trimisese toată documentația;
- Bazinele de dispersie nu au fost realizate iar cele decantoare cu separatoare de grăsimi au fost realizate doar 28 din 63;
- Drumurile tehnologice realizate în proporție de 50%;
- Protecție peste calea ferată între km 26+096 și 32+200;
- Amenajarea albiilor;
- Realizarea peisagisticii;
- Montarea plaselor pentru protejarea amfibienilor;
- Finalizarea sferturilor de con pe o lungime de un kilometru.
În același proces verbal sunt trecute și lucrările care nu respectă prevederile proiectului:
- Urmărirea în perioada de garanție a comportării stratului de uzură realizat cu mixtura tip MASF 16
- Aplicarea torcretului ca strat de protecție la elevația culeei de la km 30+430 conform expertizei tehnice din 15.05.2013
- Taluzele vor fi îmbrăcate cu pământ vegetal.

Nici aceste lucrări neexecutate sau neconforme nu au fost realizate nici până azi.

Inconștiența cu care conducerea CNADNR tratează siguranța oamenilor care circulă este incredibilă. Neexecutarea acestor lucrări nerealizate la timp sau conform cu proiectul conduce și la degradarea lucrărilor executate. Spre exemplificare, neinierbarea taluzurilor (neplantarea de vegetație) conduce la ravenarea (formare de văi strâmte) acestora și lucrări costisitoare de remediere și de întreținere. Nu putem face abstracție nici de pericolele pe care le prezintă pentru siguranța traficului lipsa parcărilor de odihnă pentru șoferi, lipsa iluminatului la nodurile rutiere, lipsa parapetelor de siguranță la ieșirile de pe autostradă, lipsa împrejmuirii - pericol cumplit pentru siguranța circulației pe autostradă, lipsa marcajelor.

Încercând să aflăm cum se poate amâna la nesfârșit termenul de 90 de zile prevăzut de lege, surse ce au dorit să-și păstreze anonimatul, ne-au explicat că Directorul General al CNADNR, Narcis Neaga a dispus suspendarea contractelor încheiate cu diriginții de șantier independenți care fuseseră încheiate în urma unor licitații publice și înlocuirea acestora cu subalternii săi care, din dispoziția șefilor, încalcă prevederile legale. Se pare că aceștia sunt însă foarte speriați pentru că OLAF a intrat pe fir, chiar dacă noile atribuții de diriginți de șantier le-au rotunjit frumușel veniturile personale. Stratagema CNADNR este una profund nepatriotică având în vedere că plata diriginților de șantier independenți era făcută din fonduri europene iar cea a angajaților CNADNR-diriginți se face din bani publici românești. Așadar fraudarea banilor europeni a trecut la nivelul următor. Dacă până acum eram obișnuiți cu formularea DNA: „a semnat proces verbal de recepție pentru lucrări executate care în realitate nu fuseseră executate”, acum se semnează Proces Verbal „la sânge” dar nu se mai execută/remediază niciodată ceea ce se trece ca neexecutat în procesul verbal, prin diverse manevre în afara legii. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Momo Barabaş15.01.2015,  22:50:03
Johannis! Lasă tu vrăjeala cu "Charlis Hebdo"! Ocupă-te de teroriştii din România! Uite ce de mai avem! La pârnaie cu ei!
#2 pompei19.01.2015,  23:06:17
Ce bine ar fi sa se dea o raita pe la toate primariile pentru a se vedea mai cu atentie cum se semneaza receptiile astea. Curtea de Conturi, aceeasi oameni de fiecare data, nu prea sesizeaza ei nimic in urma controalelor. Oare de ce?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter