03.11.2011, 10:08:02 | 0 comentarii | 471 vizualizari
În căutarea unui parlamentar
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Despre unul dintre cei mai cunoscuţi filosofi ai Greciei antice, Diogene Cinicul (412-322 î.d.Chr.), se spune că obişnuia să cutreiere prin Atena în plină zi cu un felinar aprins într-o mână. Celor care îndrăzneau să-l întrebe despre sensul acestui comportament le răspundea invariabil „Caut un om!”. Și cum nu există nimic nou sub soare, sunt sigur că la fel de greu ne-ar fi şi nouă, cetăţenilor obişnuiţi ai acestei ţări, să găsim căutând cu lanterna vreun parlamentar în faraonica structură numită iniţial „Casa Poporului”. De douăzeci de ani asistăm neputincioşi la erodarea ţesutului naţional de către cei patru cavaleri ai apocalipsei: HOȚIA, CORUPȚIA, TRAFICUL DE INFLUENȚÄ‚ şi NEPOTISMUL. Fiecare dintre noi am vrea să putem schimba ceva, dar clasa politică românească are un sistem imunitar bine pus la punct care expulzează din cercurile puterii persoanele dotate cu prea multă probitate. Foarte mulţi tineri valoroşi sunt obligaţi să emigreze întrucât nepotismul, de exemplu, nu le permite să se afirme în ţara în care s-au născut. Conform definiţiei dată de către DEX „Nepotismul este abuz de putere comis de cineva prin acordarea de favoruri rudelor sau prietenilor săi”. Sunt absolut convins că asemenea anormalităţi au fost sesizate de mulţi dintre noi. Unele meserii ca avocat, judecător, procuror, poliţist, militar, profesor universitar ori politician au devenit „ereditare”. Cuprins fiind de un ridicat grad de naivitate, aidoma lui Don Quijote de la Mancha, am sperat multă vreme că se va găsi un parlamentar care să susţină cu curaj un proiect de lege îndreptat contra nepotismului. Însă realitatea s-a încăpăţânat să mă contrazică flagrant pentru că, după cum prevede Art. 75, Alin. 1 al Constituţiei României „Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”. Aşadar, vedem cât de greu Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul |