28.01.2015,  20:56:28 | 6 comentarii | 1162 vizualizari GALERIE:     FOTO    
După ani şi ani… / PSD Petroşani şi-a înfipt un om în conducerea primăriei
de Corneliu BRAN
Prima şedinţă ordinară de Consiliu Local Petroşani a adus pe ordinea de zi 19 proiecte de hotărâre, plus alte cinci suplimentare. Pe lângă aceste 24 de proiecte, toate votate în unanimitate, cu câteva excepţii de 1-2 abţineri, au existat alte patru puncte care au vizat punctul „Diverse” şi trei rapoarte pe anul 2014 privind: acordarea serviciilor de asistenţă socială şi utilizarea subvenţiei de către Asociaţia de Voluntariat „Casa Pollicino” Petroşani; activitatea DAS Petroşani în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap grav; măsurile de prevenire şi combatere a marginalizării sociale. 
 
Început de şedinţă cu două momente festive
După intonarea Imnului de Stat, doamna fost prim-procuror Dorica Maniu a primit din partea primarului diploma de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani. Cum doamna Maniu a lipsit la acţiunea de marţi din motive obiective, Executivul a găsit de cuviinţă, în semn de respect, ca să ofere acest important titlu tot într-un cadru festiv, respectiv în sala de şedinţe a primăriei, în prezenţa tuturor consilierilor locali. După ce a primit titlul din partea primarului, doamna Maniu a ţinut un foarte scurt discurs de mulţumire. 
În cuvântul său, fostul rector al Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr. Nicolae Iliaş, a adus elogii activităţii depuse de fostul prim-procuror, numai că ele n-au ajuns direct la sursă deoarece doamna tocmai plecase din sală. Poate va afla totuşi acest lucru citind aceste rânduri.
Tot Nicolae Iliaş a spus în faţa colegilor de consiliu local cuvinte frumoase despre scriitorul petroşenean Valeriu Butulescu, în legătură cu ultimul titlu primit de acesta în Bulgaria pe linie lite­rară, eveniment punctat şi de ZVJ prin interviul cu autorul, publicat la puţină vreme după întoarcerea din ţara vecină. Fireşte că după acest moment, Valeriu Butulescu a răspuns cu mulţumiri, menţionând că întreaga sa activitate pe această linie este dedicată oraşului în care trăieşte şi comunităţii locale. „Puteam să plec din Petroşani, având destule ocazii, dar n-am făcut-o, am preferat să rămân aici, un loc drag mie”, a încheiat scriitorul.  
 
Noul viceprimar a fost ales prin vot secret cu scor covârşitor: 18-1! 
Apoi s-a trecut efectiv la şedinţă. Primul punct discutat, care viza alegerea viceprimarului, a fost probabil şi cel mai aşteptat de presa locală, reprezentanţii ei participând la această şedinţă într-un număr mai mare decât de obicei. 
Aşa cum am anunţat şi în numărul de ieri, singura propunere pentru această funcţie a venit din partea consilierilor social-democraţi, consilierul Costel Postolache propunându-l pe colegul de organizaţie locală PSD Florin Nicolae, fost comandant de poliţie timp de 24 de ani, din care cei mai mulţi la Poliţia municipiului Petroşani. După propunere s-a trecut, cum spune legea, la votul secret, urna de vot fiind pregătită. 
Cu 18 voturi pentru şi 1 împotrivă, începând de miercuri, orele 15:26, Florin Nicolae este noul viceprimar al Petroşaniului!
 
Preşedinte de şedinţă nou şi nelipsita… ex-consilier Viorica Macavei
Încet-încet, după acest start fulminant de şedinţă, cu atâtea evenimente derulate în circa 30 de minute, s-a intrat în ritm obişnuit. În alte 30 de minute preşedintele de şedinţă Ioan Toma (care din această lună l-a schimbat pe fostul preşedinte de şedinţă Ioan Rus, acest lucru se va întâmpla timp de 3 luni, după care urmează, conform principiului rotaţiei, un alt consilier) a ajuns la „diverse”. Dar până la „diverse”, unde trebuie să vă spunem că iar n-a lipsit doamna fost consilier local Viorica Macavei (care în proporţie de 80% a venit cu aceleaşi probleme şi cu reclamaţii clare că nu a primit răspunsuri scrise în termen de 30 de zile la solici­tările făcute, lucru ce într-adevăr n-ar trebui să se întâmple), vom discuta mai jos câteva proiecte.
 
Contribuţia la ADI Termoficare… Ca să facă ce?
Prin proiectul de hotărâre nr. 3 consilierii au aprobat alocarea sumei de 43.901 lei către ADI Apa Valea Jiului, reprezentând contribuţia aferentă anului 2015. Prin proiectul 4, la fel, tot o obligaţie, consilierii locali au aprobat de la bugetul local suma de 21.950,50 lei pentru ADI Termoficare Valea Jiului, reprezentând contribuţia municipiului pentru acest an. Dacă la ADI Apa Valea Jiului există activitate care se vede în teren, inclusiv derularea unui proiect cu fonduri masive, de zeci de milioane de euro, urmând ca anul acesta să înceapă partea a doua a proiectului, cu alte zeci de milioane de euro atrase în investiţii de apă şi canalizare, lumea nu prea înţelege de ce trebuie daţi bani la ADI Termoficare, din moment ce totul rămâne la stadiul de discuţii? Nici noi nu prea înţelegem... Sau s-a început vreun proiect ce ţine de modernizarea reţelei de termoficare? Până să apară o singură societate de termoficare care să administreze reţelele şi până ca aceste reţele să ajungă până la Uricani, Petrila şi Aninoasa, acolo unde nu există actualmente încălzire centralizată, va mai curge apă multă pe Jiu. Şi atunci, de ce trebuie daţi aceşti bani? Doar că s-a constituit un ADI? Care să facă ce, concret? Să ne spună poveşti? Vedem foarte clar că de un an încoace, poate şi mai bine, nimeni nu spune nimic, iar de cotizat administraţiile tot cotizează. Poate că a venit momentul ca cineva din acest ADI Termoficare să ne spune ce şi cum cu această asociaţie, ce şi cum cu banii şi, mai ales, că asta aşteaptă lumea de fapt şi primăriile, pe când un proiect clar în acest sens.
Tot ca şi contribuţie sunt şi banii de la proiectul 5, suma de 234.240 lei. Numai că ei sunt pe deplin justificaţi şi meritaţi, pentru cei 9 paramedici care-şi desfăşoară cu profesionalism activitatea în cadrul SMURD. Este vorba de contribuţia Petroşaniului la Asociaţia „Salvital” Hunedoara pe anul 2015, din această asociaţie făcând parte aceşti medici. La punctul 5 al proiectului s-au mai alocat şi alte 45 de milioane lei vechi pentru „achiziţionarea echipamentului de protecţie necesar personalului paramedi­cal”, conform unui acord încheiat între cele două părţi în anul 2010.
 
Poliţiştii locali au bani de hrană
Încet-încet, am ajuns şi la punctul 10 de pe ordinea de zi, cel care a vizat acordarea normei de hrană pentru poliţiştii locali. Aici, din start trebuie să reparăm o greşeală pe care am scris-o zilele trecute, în sensul că la Petroşani ar fi undeva spre 50 de poliţişti locali.  Comandantul Dorel Neag ne-a spus că numărul efectiv de poliţişti locali la Petroşani este de doar 26! Puţin, foarte puţin. În organigramă sunt prevăzuţi 52. În fapt sunt 49 şi doar 26 dintre aceştia se ocupă efectiv de patrulare şi au sta­tut de poliţişti locali. Restul au sta­tut de funcţionari publici de conduce­­re (două persoane) sau de funcţionari publici de execuţie – 24. Prin proiectul iniţiat de primar, conform legii, aceşti bani de hrană vor fi atribuiţi poliţiştilor locali, 24 lei pentru fiecare zi când se află în activitate, cum spune legea (calendaristic). Acum că noul Cod al Muncii spune clar şi câte zile trebuie să fie, obligatoriu în repaus, un lucrător, fireşte că acele zile se scad, deci nimeni nu va ajunge la 30 sau 31 de zile lucrătoare, cum credeau unii. Cum se scad şi zilele de concedii medicale, de concedii fără plată, de concedii de odih­nă, de alte concedii (de maternitate, sau pentru îngrijirea copilului), toate prevăzute la articolul 3 al proiectului, dar şi în ordonanţa emisă de guvern anul trecut. De aici au venit şi anumite încurcături până să se voteze, dar până la urmă printr-un amendament propus de consilierul Drăgoescu, totul s-a reglat, iar această problemă a poliţiştilor locali s-a rezolvat. Mai rămâne pe altădată sau pe alt an treaba cu salariile de mizerie…
 
Populaţia Petroşaniului nu va plăti în plus anul acesta la termoficare 
În fine, şi vom încheia pentru azi, s-a aprobat şi proiectul prin care consiliul local va suporta creşterea de 3,55% a preţului gigacaloriei, impusă de ANRE. Astfel că, aşa cum ne-a spus şi primarul, populaţia va plăti şi în 2015 ca în 2014, adică 172,2 lei pe gigacalorie, restul fiind suportat prin subvenţie de consiliul local. Ce a spus primarul înaintea şedinţei de consiliu local aţi citit cu câteva pagini mai înainte. Vom reveni. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (6 )

#1 Florin29.01.2015,  01:40:36
Un tip servil, "tare" ca fularul, foarte precaut în a deranja pe careva, zgârcit și avid după averi...un fel de...marionetă. Exact tipul de caracter pe care și-l dorește tov.Ridzi. (preluare de la bebe)
#2 Radu29.01.2015,  11:51:55
Felicitari pentru domnii Butulescu si Nicolae , niste oameni la locul lor, cu dragoste pentru Valea Jiului. Mai putine felicitari pentru Titlul articolului mai ales ca vine de la un scriitor. Cred ca domnul Bran are infipt undeva ceva de la PSD. Ar trebui macar asa din cand in cand sa ia exemplu de la Docea care poate fi si neutru. Toata ziua cu politica si cu rautatile. Haideti sa vedem si calitatile oamenilor. Prea multa ura nu e sanatoasa. Cu respect pentru dl. BRAN si pentru ziar.
#3 costel29.01.2015,  12:37:04
va fi marioneta lui ridzi sta si in patru labe(are pensie nesimtita 5600 ron
#4 Grigoriu 29.01.2015,  16:59:04
Cum de nu a candidat Eminenta Sa, domnisoara Grigoriu Lavinia ? Probabil ca Ridzi, nu a facut inca "cunostinta" cu dansa.Inca sunt reci relatiile dintre distinsii mentionati, las' ca vine vara ...ochelari de soare,fuste scurte :)
#5 leana29.01.2015,  21:27:17
Cine il propune POSTOLACHE?cel care umbla cu demisile prin partid,ce merite are si noul vice?ramane sa intrebati pe la PSD dar din cate se vede ,numai DNA ma gandesc ca poate face lumina si era sa uit mai scrieti si de ce a gasit curtea de conturi sa fim seriosi ne intoxicam cu laude "CETATEAN DE ONOARE "cam usor se fac cetateni de onoare la noi in PETROSANI ?ma gandesc


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Şedinţa ordinară a Consiliului Local Petroşani pe luna ianuarie se va desfăşura astăzi.
 
<[..]
27.01.2015, 21:03   |    7 comentarii
„Administraţie locală. Caut de urgenţă viceprimar”… Cam aşa ar putea să sune la mica publicitate un anun[..]
25.09.2014, 23:40   |    1 comentarii

Mai multe documente (hotărâri şi procese verbale) nu sunt disponibile în arhiva electronic[..]

14.04.2013, 23:02   |    14 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter