08.02.2015,  19:08:55 | 4 comentarii | 1940 vizualizari
Noua conducere a CJ Hunedoara / Continuă proiectele propuse pentru Valea Jiului. Cu excepţia drumului din Parâng…
de Corneliu BRAN
După decapitarea conducerii PNL a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, acuzată de acte grave de corupţie, opinia publică din Valea Jiului îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia proiectelor fostei şi de triste amintiri conduceri a judeţului, promise a fi implementate zona noastră. Recent consilierul judeţean Adrian David, originar din Valea Jiului, a fost ales vicepreşedinte interimar al consiliului judeţean. De aceea am purtat duminică un dialog pe această temă. Vestea bună pe care trebuie s-o reţinem cu toţii este faptul că paşii implementării acelor proiecte sunt continuaţi de actuala conducere. Aceasta înseamnă că sunt şanse ca în exerciţiul financiar 2014-2020 Valea Jiului să beneficieze de finanţare de la UE pentru cel puţin două proiecte importante: linia de mijloace de transport în comun „Green Line”, care va uni localităţile noastre la un preţ de călătorie rezonabil, şi construirea a cel puţin unui Aqua Land într-una din localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni sau Uricani (dacă nu cumva situaţia va permite să se construiască chiar două; vedeţi mai jos care sunt condiţiile şi ce se speră în acest sens).
 
În legătură cu proiectul „Green Line”,
în opinia lui Adrian David, situaţia este următoarea: „Lucrăm în continuare la nivel de documentaţie economico-tehnică la aceste proiecte. În privinţa proiectului Green Line, cred că suntem în faza cea mai avansată dintre toate judeţele ţării şi într-o proporţie extrem de mare suntem convinşi că o să obţinem finanţare pe acest proiect în exerciţiul financiar 2014-2020. În ceea ce priveşte Aqua Land-urile, documentaţia tehnică este finalizată pentru toate oraşele propuse, mai concret pentru localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni şi Uricani. Acest lucru s-a făcut prin plata pentru documentaţie fie de către consiliul judeţean, fie de primărie, cum este cazul oraşului Uricani. Din păcate, încă nu avem normativul european să vedem cât la sută este cofinanţarea pentru ridicarea unui astfel de Aqua Land, ca să vedem şi cât este de eficient din punct de vedere financiar pentru noi sau primărie un astfel de proiect”.
 
Nici vorbă de patru!
Auzind de patru proiecte Aqua Land în Valea Jiului, l-am întrebat pe oficial dacă nu sunt cam multe, ţinând cont că şi să faci unul singur valoarea finanţării, respectiv a cofinanţării, este destul de mare, în condiţiile în care numărul de turişti nu se ştie, cu exactitate, cu cât va creşte în perioada de vară (mai ales, deoarece vorbim în acest caz de dezvoltarea turismului de vară, atât de slăbit la noi din lipsă de obiective turistice).
„Nici nu se pune problema să construim patru astfel de obiective, dar noi dorim ca din cele patru să prindem un Aqua Land, maxim două, astfel încât să fie convenabil şi pentru noi. Aceste obiective turistice nu sunt o urgenţă, e adevărat. Prima dată trebuie să ştim dacă va creşte numărul de turişti, printr-o analiză exactă, şi abia după aceea să încercăm să venim, dacă e convenabil, cu această facilitate”, a răspuns David.
 
Cel mai ieftin Aqua Land - 15 milioane euro…
Vestea proastă privind construirea unui astfel de Aqua Land constă în faptul că cel mai mic şi cel mai ieftin costă minim 15 milioane de euro, iar cel mai mare sare bine peste 20 de milioane de euro. Aceasta înseamnă şi bani pe măsură în ceea ce priveşte cofinanţarea. Bani care trebuie asiguraţi de la bugetul consiliului judeţean, sau, în cazul Uricaniului, dacă se va merge pe cofinanţare făcută de primărie, de la bugetul local din Uricani – ceea ce e foarte greu în condiţiile în care veniturile sunt tot mai slabe, iar din 2018, odată cu închiderea minei, vor fi şi mai slabe.
„Cel mai mic dintre aceste Aqua Land-uri costă undeva la 15 milioane de euro, pentru că noi am solicitat proiectanţilor să includă tehnologii de ultimă oră în ceea ce priveşte generarea de curent electric, căldură şi aşa mai departe. Asta ca să fie eficiente din punct de vedere al costurilor după inaugurare. Însă toată această eficienţă de care vorbesc se transformă într-un cost iniţial destul de substanţial. Pe fiecare Aqua Land, în aceste condiţii, suma de investiţie este între 15 milioane de euro şi 22-23 de milioane de euro. Am avut de curând o discuţie cu specialişti din aparatul consiliului judeţean, iar ei îmi spuneau că cofinanţarea va fi undeva la 65%! Asta înseamnă un efort de 10-11 milioane de euro din partea hunedorenilor pentru un Aqua Land, deci pentru două suma ar fi dublă! Chiar şi numai pentru un singur Aqua Land, noi vom fi obligaţi, ţinând cont de situaţie, să obţinem un credit, ceea ce mă face pe mine, şi pe colegii mei să fim puţin decepţionaţi. Dacă lucrurile vor sta aşa, situaţia nu e deloc încântătoare, asta dacă nu cumva din analiza numărului de turişti nu va reieşi că acest număr va creşte simţitor de mult în momentul când va exista un Aqua Land. Chiar şi aşa va fi greu în aceste condiţii să pornim un astfel de proiect. Noi însă sperăm ca lucrurile să nu stea aşa, iar cofinanţarea noastră să fie undeva la 30%. Şi aşa este destul de mult, dar pentru măcar un astfel de Aqua Land am face eforturi, ca să ajutăm la dezvoltarea turismului din Valea Jiului, în condiţiile în care vedem cu toţii ce se întâmplă cu mineritul şi ce probleme sociale există în această zonă deocamdată monoindustrială. Deci, în concluzie, totul va depinde la aceste proiecte de cofinanţare şi apoi de priorităţi (unde va trebui construit primul Aqua Land, fireşte, în funcţie şi de analiza numărului de turişti, dacă numărul va creşte relativ suficient cât să întreprinzi o astfel de investiţie, sau nu). Noi, oricum, suntem pregătiţi cu documentele tehnice şi aşteptăm să vedem cum pune condiţiile UE. Măcar un Aqua Land să putem să-l ridicăm şi cred că ar fi ceva. Ideea e că proiectele Consiliului Judeţean Hunedoara pentru Valea Jiului continuă, indiferent de cine este sau va fi la conducere”, ne-a mai spus Adrian David.
 
Nu sunt bani pentru bucata de 3,5 km de drum din Parâng 
Veşti proaste aflăm de la Adrian David despre drumul spre staţiunea turistică Parâng din Petroşani. După cum se ştie, în vizorul priorităţilor investiţionale era şi acest drum. Anul trecut am aflat de la fostul preşedinte Moloţ (în prezent arestat la domiciliu, pentru implicarea în afaceri de milioane!) că abia în 2016 vor fi bani pentru acest obiectiv. Actualul vicepreşedinte interimar al consiliului judeţean confirmă această veste, dar confirmă şi faptul că nu se ştie dacă şi în 2016 vor fi bani pentru acest obiectiv: „Din punctul meu de vedere acest proiect este cel mai important pentru Petroşani, deoarece vorbim de modernizarea infrastructurii drumului care reprezintă poarta de acces în zona turistică. Era vorba de o investiţie de 33 de milioane lei pentru modernizarea celor aproape 3,5 km de drum. Datorită lipsei de fonduri şi a problemelor de care v-am vorbit mai înainte, am fost nevoiţi să retragem documentaţiile pentru licitaţie. Decizia a fost a preşedintelui Gligor, care a motivat faptul că CJ ar avea disponibilitate pentru acest proiect de doar 4 milioane de lei anul acesta. Or până la aproape 33 de milioane lei e cale lungă. S-a spus că decât să se îngroape anul acesta 4 milioane de lei, într-o investiţie care costă de 8 ori mai mult, iar anul viitor nu se ştie dacă de asemenea vor fi bani să se susţină diferenţa de bani şi practic continuarea lucrărilor, mai bine ca CJ să se retragă pentru moment de la această investiţie. Propunerea mea este însă că pentru acest drum se pot accesa fonduri europene pentru finanţarea acestui proiect, în acest sens noi putem să includem proiectul într-o axă prioritară pe acest domeniu. Marea noastră problemă, unde va trebui să găsim soluţii, este că nu se prea acordă finanţări pentru drumuri care nu fac legătura între două localităţi. O să vedem, oricum proiectul arată bine, documentaţia e făcută şi încercăm să găsim măcar pentru anul viitor o posibilitate să modernizăm şi această bucată de drum, repet, foarte importantă pentru turismul din Petroşani şi din Valea Jiului”.
Să sperăm că se vor găsi, totuşi, soluţii şi pentru acest drum.
Vrem să fim eleganţi şi să credem că domnul Gligor nu duce acum o răzbunare politică faţă de primarul Petroşaniului, pentru că a plecat din PDL, o „aroganţă” care ar lovi, la propriu, în primul rând cetăţenii Petroşaniului şi în turismul local al Văii Jiului, o zonă situată geografic în… judeţul Hunedoara. Înţelepciune, domnilor, înainte de toate! 

Comentarii articol (4 )

#1 Ali 09.02.2015,  12:21:39
Daca nu aveti bani pentru mai putin de 5 KM de drum cum doriti sa lansati turism in Valea Jiului? ca alternativa a pr. sociale de aici si anume lipsa locurilor de munca...?
#2 Arici Pesedici14.02.2015,  12:55:32
Deocadată turismul în Valea Jiului e în floare. O adevărată alternativă la minerit. David şi Enache Cafeluţă au ajuns la PNL. Iacob Riţi, cu consoarta lui penală şi trei consilieri a fugit la UNPR. Ile vrea să vină la liberali cu telegondolă cu tot. Moloţ va fi promovat preşedinte la Rahova, iar Resmeriţă, primar la Bârcea. Turism, neneacă. Pentru toat5e buzunarele
#3 ramona11.03.2015,  09:47:05
Voi astia din conducerea institutiilor publice care sunt platiti din banul nostru al tuturor ne cam sfidati inteligenta multora si o faceti cu insistenta secunda cu secunda ......ce dreumurii ce proiecte ,va bateti efectiv joc ,d-nule david de Aninoasa din Hunedoara ati auzit ???????


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Joi, 29 octombrie 2015, la ora 12:00, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David, s-a aflat în vizită[..]
29.10.2015, 23:32   |    0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Cîrneşti, din comuna Toteşti, a avut loc şedinţa or[..]
20.07.2015, 20:30   |    1 comentarii
Vineri, 19 iunie, noul preşedinte ales al Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, a organizat la Petroşani o conferinţă[..]
21.06.2015, 11:12   |    0 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter