29.04.2010,  12:19:39 | 0 comentarii | 187 vizualizari
Pierderi de zeci de mii de metri cubi de apă potabilă în grădinile momârlanilor din Coroeşti
de Gheorghe OLTEANU
În urmă cu puţin timp, scriam despre strada Ion Creangă din Vulcan, ai cărei locuitori au, la chiuvetă, un firicel de apă. Mai subţire decât un creion, ziceam atunci. Ieri, am fost chemat în altă parte. Tot în Vulcan şi tot pentru apă.
Numai că, de data asta, am constatat că oamenii de acolo s-au săturat de ea, atât de multă e.
 
Nu mai e vorba
de apa care de abia curge la chiuveta din bucătărie. Cum este cazul celei din casa cu numărul 18 de pe strada Ion Creangă. Sunt sigur că articolul a fost citit de cine trebuia, numai că, după aceea, nu am văzut nici cea mai mică mişcare pe strada aceea lăturalnică din centrul vechi al oraşului. Poate că această aducere aminte va updata în memoria domnului director general al Apa Serv problema pe care oamenii acestei străzi i-au ridicat-o. Nu eu, care am fost doar mijlocitor între dumnealor şi dumnealui.
 
Dacă pe Ion Creangă 
oamenii duc lipsă de apă, momârlanii de pe strada Zăvoiului din Coroeşti se plâng că au prea multă. Nu în casă, ci în grădini şi pe holde. Strada Zăvoiului este cea care începe de la staţia facultativă de la intrarea în municipiul Vulcan şi coboară înspre Jiu. Problemele pe care le-ar dori rezolvate locuitorii acesteia sunt mai multe.
Le-am consemnat pe toate, dar, cum nu am de gând să fac un ghiveci gazetăresc, voi scrie pe rând despre fiecare. Încep cu problema legată de apă, fiindcă despre ea mi s-a relatat mai întâi.
 
Magistrala de apă
potabilă care vine de la Valea de Peşti trece prin grădinile mai multor locuitori de pe Zăvoiului. Traseul subteran pe care-l străbate poate fi ghicit ca urmare a prezenţei căminelor destul de mari construite din loc în loc. Povestea e simplă: de câţiva ani, patru au socotit oamenii, conducta s-a spart, apa care se scurge din ea a ieşit la suprafaţă şi le-a inundat pământurile. Treaba asta se vede cel mai bine în grădina doamnei Constanţa Aparaschivi. Cu un singur “i”, fiindcă am întrebat-o. Dumneaei locuieşte la numărul 20. Din cauza apei ăsteia, nu mai poate planta nimic. În loc să aibă legume şi altele, grădina i-a fost năpădită de păpuriş.
 
Din grădina Constanţei Aparaschivi,
apa o ia în jos şi ajunge pe holda Dorinei Drăghici. Pentru ca să nu se adune şi să băltească, cei de aici au săpat şanţuri lungi prin care, cât de cât, apa se duce mai departe. Iarna, însă, e durere, îmi spune ex-agentul şef de poliţie Ion Pantelimon. Fost miliţian, cum îl flatează un vecin de-al său. Dumnealui le-a spus de multă vreme celor de la Apa Serv despre problema asta. De fiecare dată când s-a dus la ghişeu să-şi plătească factura. Numai că, zice domnul Ion Pantelimon, doamnele de acolo i-ar fi răspuns că pe ele nu le interesează.
 
Mă gândesc că, spunând-o din nou, acum,
situaţia aceasta va fi una interesantă pentru actuala conducere a SC Apa Serv SA Petroşani. Anume am spus actuala, pentru că, după cum se vede, pe ceilalţi directori de dinaintea celui de acum i-a durut la robinet de pierderile masive de apă potabilă înregistrate aici. Pierderi pe care, cred că sunteţi în asentimentul meu, nu le-au plătit domniile lor, ci tot abonaţii casnici din întreaga Valea a Jiului.
 
Şi, dacă domnul director general
al Apa Serv SA Petroşani va binevoi să ajungă aici, îl sfătuiesc să o caute şi să stea de vorbă cu doamna Silvia Cionca de la numărul 13. A cărei gospodărie nu mai are apă potabilă de vreo doi ani. De la părăstasul de şase săptămâni al mamei sale, mai exact. Doamna Silvia Cionca reclamă că toate necazurile au început când mamei sale, Viorica Mojoatcă, i s-a “băgat” o pierdere de 1700 mc de apă potabilă. Cât ar fi citit pe apometru, la vremea aceea, cei de la RAAVJ. Doamna Cionca a dat în judecată RAAVJ-ul şi a câştigat toate procesele. Inclusiv recursul pe care regia de apă l-a făcut la Alba Iulia. A câştigat, dar apă nu are nici acum. Stă cu sentinţa în mână, dar din aceasta nu curge apă să-i ţină de sete. Nici dumneaei şi nici soţului Tică. Şi nici vitelor, cărora nu le poţi arăta documentul când vine vremea să fie adăpate. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter