18.02.2015,  19:36:06 | 18 comentarii | 2891 vizualizari
Pleacă ai noştri, vin ai noştri… / PLR a pus mâna pe conducerea CEH
de Ziarul Vaii Jiului
► Ingineri proşti şi dăştepţi ► Găina şi cocoşul ► Îi va pensiona Jujan pe Nica şi Cozma? ► Două scenarii
 
După cum se ştie, ministrul Gerea este membru marcant al Partidului Liberal Reformator (PLR), condus de ex-premierul Tăriceanu, (încă) preşedintele Senatului României. Chiar dacă în judeţul Hunedoara PLR este cvasi-inexistent, PLR va fi foarte prezent la nivelul CEH.
 
Inginerii PSD (proşti…) vs. inginerii PLR (dăştepţi…)
O seamă de băieţi, dăştepţi nu-i vorbă, după câteva piruete politice abil executate, ca sub cupola circului de stat din Moscova, au aterizat, ca îngerul lui Marques în ogradă, în curtea PLR (că nu ştim dacă în judeţul Hunedoara PLR are vreun sediu…). Drept pentru care, ca la un semn, presa cu portjartier şi chilot tanga s-a udat toată şi i-a decretat pe loc, fără nicio testare prealabilă, „specialişti”. Adică, inginerii PLR vor fi altfel decât inginerii PSD. Cum altfel? Desigur, mai buni, mai deştepţi, mai competenţi, mai atenţi, mai cu piciorul mic şi, desigur, mai cu ochii albaştri…
 
Găina şi cocoşul…
Marţi (să nu fi fost, Doamne fereşte, şi 3 ceasuri rele…), dl. ing. Constantin Jujan a fost numit director general al Complexului Energetic Hunedoara. 
Şedinţa în care a fost miruit (că tot a fost Vosganian mai mare peste mineritul Văii Jiului…) a avut accente comice, cu plecări şi eficiente reveniri ale d-lui Jujan. Care, ba voia, ba nu voia să accepte condiţiile d-lui ministru PLR. Exact ca găina, care, până la urmă, ca să-i facă pe plac potentului şi nesătulului cocoş, nici n-a stat pe loc, nici n-a alergat, ci s-a împiedicat tandru şi pervers… Pe lângă această numire, în spiritul „sfintei politizări”, se vor mai face şi alte numiri în structura CEH. Vă avertizăm că nu va fi nimic spectaculos. Adică, vor fi reciclaţi nişte băieţi şi fete, conservaţi la naftalină de PSD, băieţi şi fete care plăteau cotizaţia la PNL sau PDL şi care s-au mai aflat la butoanele falimentului CNH (da, CNH, nu CEH). Acum, pesediştii gen Drăgoi care i-au ţinut în palmă pe băieţii şi fetele de la PNL şi PDL aşteaptă, normal, dacă nu afecţiune, măcar reciprocitate de la oportunistele cadre tehnice PLR. Vom vedea prin ce unghere şi cu ce foloase vor fi parcaţi foştii pesedişti din fruntea CEH.
 
Darul otrăvit al PSD 
Ignorând faptul că Valea Jiului a fost şi este un eficient bazin electoral PSD, pesediştii au predat mineritul Văii Jiului unui partid cvasi-necunoscut, de laborator, de nişă, ca să nu spunem de transfugi: PLR. Aceasta poate să fie şi un semnal că la vârful puterii, la Bucureşti, s-a stabilit că va fi salvat doar Complexul Energetic Oltenia. Şi, pe cale de consecinţă, va fi sacrificat Complexul Energetic Hunedoara. Dacă acest scenariu va fi pus în aplicare, înseamnă că Bucureştiul politic şi economic s-a săturat cu adevărat de Valea Jiului şi a făcut calculul, ca şi contabilii de pe vremuri cu creionul chimic după ureche, şi a reieşit că voturile Văii Jiului costă mult prea mult pentru o ţară ca România. Şi, mergând pe această logi­că, este posibil ca la următoarele alegeri PSD să nu mai aibă niciun senator şi niciun deputat în Valea Jiului. Fapt care nu va afecta prea mult comunitatea Văii Jiului, întrucât este arhicunoscută prestaţia parlamentarilor Văii (vezi cazul senatorului Nicula). 
Cu siguranţă, darul PSD către PLR este un dar otrăvit, un dar „grecesc”. Însă, dat fiind faptul că PLR este un partid de conjunctură, de oportunişti politici, în cazul colapsului CEH, PLR nu va resimţi pe plan politic această traumă. Şi uite aşa, PSD va fi câştigătorul moral al morţii mineritului Văii Jiului. Căci, premierul PSD Ponta a declarat, după întâlnirea cu finanţiştii internaţionali, că mineritul de cărbune al României nu va fi închis şi se va ţine de cuvânt, căci lacătul pe minerit îl va pune PLR, un partid, repet, cvasi-inexistent în judeţul nostru, cel mult de cameleoni politici.
 
Tăierea cu drujba a drepturilor
Mai există şi un alt scenariu, e drept că mai optimist, dar şi greu de pus în practică, acela al salvării CEH. Pentru a încerca aceasta, directorul general Jujan va trebui să taie în carne vie. Adică, în populistul şi nesustenabilul CCM „Bebe Nica”. Conform acestui scenariu, se va umbla serios la salarii, la bonuri şi tichete pentru băieţi şi fete… Nu şi la privilegiile inspectorilor şi delegaţilor sociali de la Sindicatul „Muntele”, care, de ce nu?!, ar putea spori. Atât de preocupaţi până acum de excesiva politizare a CEH, sindicaliştii de la „Muntele”, cărora parcă le-a luat Dumnezeu (sau Creatorul…) glasul, au amuţit la instaurarea noii politizări. 
Va fi interesant de urmărit jocul de putere între Jujan şi Nica, adică cine pe cine va conduce. Logic ar fi ca dl. Jujan să conducă, însă practica unor directori obedienţi ca Andronache, Niculescu şi Drăgoi ne-a arătat altceva… De aceea, ca să-şi arate cu adevărat forţa şi bunele intenţii, dl. Jujan ar trebui de la început să-i pensioneze pe Petre Nica şi Tiberiu Cozma! Mai ales că îndeplinesc condiţiile de pensionare de mai mulţi ani…
 
Un posibil avantaj
al d-lui Jujan este că deja există un plan dur de tăiere a drepturilor prevăzute în populistul şi deloc sustena­bilul CCM, aprobat de Consiliul de Administraţie al CEH şi agreat şi de Sindicatul „Muntele”.
Ce va fi vom vedea după sărbătorile pascale, la sfârşitul lunii aprilie, când se pare că se va consuma şi ultimul act al numirii d-lui Jujan în fruntea CEH (urmând ca postul de director general să fie scos la concurs, bineînţeles, dacă în aprilie va mai exista CEH).
Dacă echipa PLR a lui Constantin Jujan va avea succese manageriale şi va salva CEH va intra în istoria bună a mineritului. De aceea îi urăm Noroc Bun! şi să nu devină, ca şi vechea conducere, cârpa de şters pe jos a sindicaliştilor anchetaţi de procurori, gen Bebe Nica!
Dacă PLR va salva mineritul va merita o statuie. Dacă nu…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (18 )

#1 Ce feti frumosi cu lampa-n frunte18.02.2015,  19:55:30
Daca-ti intrat, de ce-ati iesit? Voi nu stiti ca pamantu tine-n lumina sa o lume rea? Ba baieti, ba baieti...n-auntru-i Dumnezeu cu voi, afara-s grijuri si nevoi! Hai la colivie!
#2 BOBO18.02.2015,  20:39:44
Pai sa-l pensioneze primul pe DRAGOI ca a facut 50 de ani!Ar fi perfect!Ca pe urma vine sa faca drumul la....
#3 Bebe18.02.2015,  20:55:00
Jujan, bun meneger a inchis 3 mine asta e tot ce a facut in mandatul trecut . Urmeaza celelalte 4 asta va asteapta dragi mineri.
#4 Curcubeul Vulcanului18.02.2015,  22:09:51
Drăgoi a ţinut câteva fete din CEH SA, dar nu în palmă. Pentru asta a folosit un alt organ. Iar fetele erau apolitice şi măritate pe deasupra. Drăgoi a schimbat din funcţii, sau a racolat la PSD, toţii liberalii şi democraţii. A avut sarcină de la PSD. Jujan nu e Mama Omida. N-are ce salva. Ca să repună cât de cât lucrurile în mişcare pe partea minieră îi trebuie zeci de milioane de euro. De unde să-i dea? De la Tăriceanu? De la cumnatul lui Ponta? De cum se va instala Jujan va importa cărbune, că altfel, cu ce-i dă Drăgoi, îi îngeaţă cazanele. Jujan a intrat în istorie. Înainte să-l radă PSD-ul ca să-i facă loc lui Drăgoi (cel mai prost director general al Văii Jiului din ultimii 150 de ani)coborâse gigacaloria la 90 lei. Acesta e şi preţul la import. Dar perechea de pămină Andronache-Drăgoi aproape că a dublat preţul, blocând investiţiile şi burduşind birourile CEH-ului. Jujan nu mai poate face decât o frecţie înainte de insolvenţă. E timpul să vă cumpăraţi lumânări.
#5 Dorin18.02.2015,  22:43:06
Sa vedem daca ii schimba si pensionarii de la Lonea , Zamfir si Hurez care au pus mina pe butuci mai ales pri FURAT !!!
#6 vrem sa stim !19.02.2015,  00:32:03
Vrem sa stim care este impactul reducerilor salariale asupra costului de productie al unui MWh. Cat este costul de productie al unui MWh acum si cat va fi dupa aceste reduceri salariale?
#7 gogu19.02.2015,  06:27:54
ar trebui pensionati toti care au conditiile si stau numai pentru praduiale nica,jurca,cozma,zamfir,hurez,dragoi,baleia,suciu,soso ,nadasam,barchi si multi altii dar nu credem ca se intimpla nimic spectaculos jujan e doar o papusa sforile le tin altii probabil singura mutare spectaculoasa va fi revenirea en fanfare a doamnei brie in anticamera generalului de unde ne va zimbi gales cu sau fara cartela lui nica in minuta.
#8 Curios poate cu folos19.02.2015,  07:13:17
Daca stie cinva macar aproximativ care e productia minelor neviabile si care a celor viabile. Guvernul cica a alocat ceva bani pentru INCHIDEREA celor neviabile. In rest care e mai bun si care mai slab nu putem sti.
#9 giga de la scularie19.02.2015,  07:58:33
neviabilele dau cam 1700 ...1800t pe zi trei mine iar viabilele patru mine in jur de 3000 tone pe zi
#10 Gogoaşă Vasile19.02.2015,  11:27:12
Gogule. Ai şi tu dreptate. Pensionabilii ar trebui pensionaţi. Îţi atrag atenţia că cei care mai ştiu cât de cât meserie sunt în prag de pensie. Cu tot respectul, dar tnerele "cadre", promovate pe bază de sacoşe şi legitimaţii de partid sunt slab pregătite. Iar Universitatea din Petroşani, cândva eminamente minieră, acuma scoate pe bandă "specialişti" în bănci şi finanţe. Una din cauzele morţii lente a mineitului este tocmai lipsa de cadre competente. Este suficient să te uiţi la improvizaţiile şi nesăbuinţele tehnice de la Livezeni (stratul 13) ca să pricepi la ce degradare tehnică au ajuns specialiştii de azi. Gică de la sculărie. Cu 4 mine care să dea în total 4000 tone pe zi nu poţi întreţine un compex energetic cu 8000 de oameni. Poţi ţine numai sculăria ta. Nu ne închide Ponta. Ne închidem noi, prin propria noastră prostie, incapabili, în 25 de ani să găsim o soluţie. Alta decât să pupăm în coor diversele partide aflate la guvernare.
#11 Rică Minerică19.02.2015,  17:21:54
Vrăm să ştim? Care impact, omule? Ce reduceri salariale? Că maimuţoii tăi de la sindicat tocmai au mărit salariile. Pe ale lor în primul rând. Apoi şi pe ale voastre Cum vreţi voi să trăiţi, 8000 oameni, pe 4000 t de cărbune prost, pe zi? De unde veţi lua bani de salarii. De la Resmeriţă? De la fraţii Gărdean?
#12 lupenean19.02.2015,  17:28:58
Dar totusi,pe nemernicul de Visan de la uzina Paroseni, nu-l schimba nimeni.
#13 ts219.02.2015,  17:50:45
Nu va suparati ca intreb..... CEH inseamna doar mine? restu care lucram la termoncentrale? Noi vorbim si acuzam si pe ei .? ii doare fix in dos
#14 gigi19.02.2015,  18:31:18
Gogoasa, acele "artificii tehnice " de la stratul 13 sunt facute de catre acei pensionabili pe care ii lauzi ca stiu meserie.Plecati dracului la pensie pana nu intra DNA -ul in voi .
#15 codrin19.02.2015,  19:02:10
solutii se gasesc ,dar nu are cine sa le gandeasca si sa le aplice.Tinerii de care se vb.nu stiu decat sa stea cu telefonul in mana pe facebuci si aici dau exemple.La mina lupeni sau angajat pe pile la suprafata 8 tineri printre care si nepotul doamnei Onisie sau parca chiar fiul ei ,ce munceste el in atelierul electric? sta pe facebuci si el si ceilalti doi colegi de breasla.Si atunci va intreb eu ,cum facem meserie cu asemenea prostanaci ?norocul nostru este ca inca mai sunt la lucru acei pensionabili ca de nu, ar sta la poarta unitatilor minieri doar smurdul si salvarile la cati mormoloci accidentati ar fi in valea jiului.La mina lupeni s-au angajat doar coloratii lui Rasmerita care sunt niste putori de nedescris.Ei de cand erai in primele zile de instructaj au inceput cu furatul,au furat cateva eugenie de la chioscul EMLUPENI.Acesta este viitoul tinerilor minieri.
#16 Gologan23.02.2015,  12:57:52
PSDul are serioase probleme de memorie. Acum trei ani i-a schimbat pe Jujan şi pe Stoicescu, când CNH mergea mai bine ca oricând, ca să fa că loc lui Drăgoi şi Suciu. Scum după 3 ani de dezmăţ şi de jaf, îi aduc înapoi pe Jujan şi Stoicescu să facă orrdine.
#17 Haralambie30.03.2015,  14:29:10
Totul este ok numai ca domnul Jujan nu este membru PLR ci este membru UNPR. Poate o avea adeziune si la PLR dar eu stiu ca mai are doar la PDL si la UNPR.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter